hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 網上流傳 K52 由 2月4日 起更改路線
開啟左側

[路線消息] 網上流傳 K52 由 2月4日 起更改路線

天空之神 發表於 2024-1-12 18:27 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2024-1-11 20:26
鐵巴不知幾想取消臨時咗22年的506之後續購更多橙白復古色5期輕鐵回恢復返原本的LRT服務兼俾藉口加密505/7 ...

邊度你覺得可以取消506?

而家只係拎 K52 K52A 黎救火唔使掉咁多車落去做

美樂又解決唔到

果班 506P 又拎左出黎短期內收唔返

亦唔見得會進一步加強服務

至少用巴士成本有得控制
.
hadboy5 發表於 2024-1-12 18:58 來自手機 | 顯示全部樓層
唔知港鐵會唔會補償返屯碼往返龍鼓灘果批客,雖然唔知多,呢條線真係好特別,悅湖山莊落曬後,又上返批客去龍鼓灘 ,會唔會揾K52A入一入屯碼區
lsc04d11 發表於 2024-1-12 19:42 來自手機 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2024-1-12 18:58
唔知港鐵會唔會補償返屯碼往返龍鼓灘果批客,雖然唔知多,呢條線真係好特別,悅湖山莊落曬後,又上返批客去 ...

正常碼頭/悅湖客來往龍鼓灘 會搭506/輕鐵去蝴蝶站轉K52去龍鼓灘啦

而且悅湖係雙向總站 唔明你嗰句悅湖落曬後又上返批客去龍鼓灘

反而置樂要上哂往屯門站同龍鼓灘批客  去悅湖方向就變得輕鬆  屯官客隨時要搭K51轉K52  (因為置樂班客永遠唔想上上層)
樂仔〞 發表於 2024-1-12 19:43 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2024-1-12 19:42
正常碼頭/悅湖客來往龍鼓灘 會搭506/輕鐵去蝴蝶站轉K52去龍鼓灘啦

而且悅湖係雙向總站 唔明你嗰句悅湖 ...

人地講緊未改線前 ...
hadboy5 發表於 2024-1-12 23:15 | 顯示全部樓層

現時K52客量分佈,屯門站<>置樂,會落一堆然後上一堆去悅湖的客,架車過左悅湖下一站就吉曬,去到屯碼又上返少少去龍鼓灘                       置樂/屯門<>悅湖
                             屯碼<>龍鼓灘

天空之神 發表於 2024-1-13 00:17 | 顯示全部樓層

K51 轉 K52 仲未有轉乘優惠
.
2076 發表於 2024-1-13 00:29 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2024-1-12 18:27
邊度你覺得可以取消506?

而家只係拎 K52 K52A 黎救火唔使掉咁多車落去做

506P 全日化都叫做可以 cut 506 的,不過咁就輪到唔夠輕鐵車卡。

其實 K54 都仲未到客量頂峰,等 novoland 入晒伙之後,要再倒車落去,仲未計洪水橋同朗邊。
天空之神 發表於 2024-1-13 07:49 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2024-1-13 00:29
506P 全日化都叫做可以 cut 506 的,不過咁就輪到唔夠輕鐵車卡。

其實 K54 都仲未到客量頂峰,等 novola ...

咁咪到安友市中心站果班要轉車😏
.
lsc04d11 發表於 2024-1-13 09:18 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2024-1-13 00:17
K51 轉 K52 仲未有轉乘優惠

咁就要K51(屯官/置樂上) 市中心轉一個站輕鐵 再屯門站落番 轉K52去龍鼓灘喇.....

鐵巴啲轉乘  真係03年到依家廿年都不跟客戶需求而增減
例如K53只能轉K58 K53全日左都係咁 K51A又唔跟
K54又唔知點解只能轉K58
Choi 發表於 2024-1-13 10:02 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2024-1-13 00:29

其實 K54 都仲未到客量頂峰,等 novola ...

縮614/615咪得囉