hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組城巴7 70P 37A 37B 37X 90 90B
開啟左側

建議重組城巴7 70P 37A 37B 37X 90 90B

757 發表於 2024-1-30 09:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

為改善路線效率,提供置富花園全日山道天橋特快服務,以及減低乘客步行距離(例如信德中心往鴨脷洲/香港仔不用步行往荷里活華庭上車),建議城巴為置富、石排灣及鴨脷洲西部路線作出重組。本建議參考版友2076去年的建議,但在重組的路線上有所改動,能惠及更多居民。

建議簡介
1. 開辦7A及7B,雙循環來往石排灣及中環/金鐘/灣仔。7A逆時針行駛;7B順時針行駛,星期一至六10點後及公眾假期全日繞經置富。
2. 70P削減至繁忙時間單向往中環服務,與7A實施聯合班次。
3. 7削減至繁忙時間單向服務,改經山道天橋及於薄扶林道有限度停站,並延長至金鐘站,改稱7X,與7B實施聯合班次。
4. 開辦37,來往置富及中環(交易廣場),經香港仔隧道。
5. 37A及37B取消服務。37X取消循環運作,並削減至單向服務,以金鐘為尾站,並與90A實施聯合班次。
6. 90、90B取消服務。
7. 開辦90A,循環來往鴨脷洲邨及中環,逆時針途經灣仔/金鐘/中環,繞經置富,來回繞經海怡半島。
8. 開辦新90B,循環來往海怡半島及金鐘,順時針途經中環/金鐘/灣仔,繞經置富,來回繞經鴨脷洲邨。

7A 石排灣↺中環
途經:漁光道、香港仔水塘道、洛陽街、成都道、湖南街、香港仔巴士總站、香港仔大道、黃竹坑道、香港仔隧道、黃泥涌峽天橋、堅拿道天橋、告士打道、夏慤道、夏慤道天橋、干諾道中、租庇利街、皇后大道中、皇后大道西、薄扶林道、置富道、薄扶林道、石排灣道、香港仔海傍道、香港仔大道、香港仔水塘道及漁光道

停站:石排灣、[跟70P]、皇后像廣場、恒生銀行總行大廈、[跟7繞經置富道班次]、石排灣

班次:
星期一至五 05:40, 06:10, 06:40, 07:00, 07:30, 08:00
(70P: 07:15, 07:37, 07:45, 07:53)
其餘時段 20-25
深夜 25-30

收費:
全程 $6.9
石排灣往恒生銀行總行大廈 $6.1(短途分段收費)
瑪麗醫院起 $5.2
田灣街起 $3.6

7B 石排灣↺金鐘
星期一至六10點前
途經:漁光道、香港仔水塘道、香港仔大道、香港仔海傍道、石排灣道、薄扶林道、第二街、水街、德輔道西、干諾道西、干諾道中、民吉街、統一碼頭道、民吉街、干諾道中、夏慤道、紅棉路支路、金鐘道、添馬街、德立街、金鐘站(東)巴士總站、樂禮街、金鐘道、軍器廠街、天橋、告士打道、堅拿道天橋、黃泥涌峽天橋、香港仔隧道、黃竹坑道、香港仔海傍道、天橋、香港仔大道、香港仔水塘道及漁光道
(清晨繞經華富道)

停站:石排灣、[跟7]、海港政府大樓、怡和大廈、大會堂、[跟70P]、石排灣

其餘時段
途經:漁光道、香港仔水塘道、香港仔大道、香港仔海傍道、石排灣道、薄扶林道、置富道、薄扶林道、第二街、水街、德輔道西、干諾道西、干諾道中、民吉街、統一碼頭道、民吉街、干諾道中、夏慤道、紅棉路支路、金鐘道、添馬街、德立街、金鐘站(東)巴士總站、樂禮街、金鐘道、軍器廠街、天橋、告士打道、堅拿道天橋、黃泥涌峽天橋、香港仔隧道、黃竹坑道、香港仔海傍道、天橋、香港仔大道、香港仔水塘道及漁光道

停站:石排灣、[跟7繞經置富道班次]、海港政府大樓、怡和大廈、大會堂、[跟70P]、石排灣

班次:
星期一至五 05:15, 05:30, 05:45, 06:15, 06:55, 07:35, 08:05, 08:35
其餘時段 20-25
深夜 25-30

收費:
全程 $6.9
怡和大廈起 $6.1
香港仔隧道巴士轉乘站起 $3.9

7X 石排灣→金鐘站
途經:漁光道、香港仔水塘道、香港仔大道、香港仔海傍道、石排灣道、薄扶林道、干諾道西、干諾道中、民吉街、統一碼頭道、民吉街、民祥街、龍和道、愛丁堡廣場、夏慤道、紅棉路支路及金鐘道

停站:石排灣、漁暉道、香港仔魚類批發市場、[跟X970]、香港大學百周年校園、港澳碼頭、海港政府大樓、國際金融中心商場、金鐘站

班次:
星期一至五 06:00, 06:35, 07:15, 07:50, 08:20

收費:
全程 $6.9
瑪麗醫院起 $6.4

37 置富花園↔中環(交易廣場)
往中環
途經:置富道、利牧徑、薄扶林道、石排灣道、香港仔海傍道、湖南街、香港仔巴士總站、香港仔大道、黃竹坑道、香港仔隧道、黃泥涌道、摩理臣山道、天樂里、軒尼詩道、金鐘道、皇后大道中、畢打街、康樂廣場及港景街

停站:置富花園、[跟37A]、中銀大廈、畢打街、中環(交易廣場)

班次:
上午繁忙時間 6-10
日間 15-20
夜間 20-25

收費:
全程 $6.1
立德里起 $4.4

往置富
途經:干諾道中、夏慤道、紅棉路支路、金鐘道、添馬街、德立街、金鐘站(東)巴士總站、樂禮街、金鐘道、軒尼詩道、分域街、莊士敦道、灣仔道、摩理臣山道、黃泥涌道、香港仔隧道、黃竹坑道、香港仔海傍道、石排灣道、薄扶林道及置富道

停站:中環(交易廣場)、大會堂、[跟37B]、置富花園

班次:
上午繁忙時間 20-25
日間及夜間 15-20
下午繁忙時間 9-15

收費:
全程 $6.1

90A 鴨脷洲邨↺中環
途經:鴨脷洲橋道、利南道、怡南路、海怡路、鴨脷洲橋道、鴨脷洲巴士總站、鴨脷洲橋道、黃竹坑道、香港仔隧道、黃泥涌道、摩理臣山道、天樂里、軒尼詩道、金鐘道、德輔道中、域多利皇后街、皇后大道中、皇后大道西、薄扶林道、置富道、薄扶林道、石排灣道、香港仔海傍道、湖南街、香港仔巴士總站、香港仔大道、鴨脷洲橋道、怡南路、海怡路及鴨脷洲橋道
(22:00後開出之班次往中環方向不經海怡路)

停站:鴨脷洲邨總站、御庭園、海怡半島美暉閣、海怡半島海韻閣、鴨脷洲邨利澤樓、鴨脷洲邨總站*、利枝道、[跟90]、中銀大廈、置地廣場、[跟現時90B]、薄扶林村、富明苑、富仁苑、雅緻洋房、華富道、[跟現時90B]、海怡半島海韻閣、鴨脷洲邨總站

班次:
上午繁忙時間 15
日間 12-15
下午繁忙時間 10-13
夜間 20-25

收費:
全程 $7.4
鴨脷洲邨總站*起 $6.1
立德里起 $7.4(還原全程收費)
立德里往雅緻洋房 $6.1(短途分段收費)
瑪麗醫院起 $5.6
華富道起 $3.9

90B 海怡半島↺金鐘
途經:怡南路、海怡路、鴨脷洲橋道、香港仔海傍道、石排灣道、薄扶林道、置富道、薄扶林道、山道天橋、干諾道西、干諾道中、民吉街、統一碼頭道、民吉街、干諾道中、夏慤道、紅棉路支路、金鐘道、添馬街、德立街、金鐘站(東)巴士總站、樂禮街、金鐘道、軒尼詩道、分域街、莊士敦道、灣仔道、摩理臣山道、黃泥涌道、香港仔隧道、黃竹坑道、鴨脷洲橋道、鴨脷洲巴士總站、鴨脷洲橋道、利南道、怡南路、海怡路、鴨脷洲橋道及怡南路
(22:00後開出之班次往海怡半島方向不經海怡路)

停站:海怡半島、[跟現時90B]、余振強紀念第二中學、置富徑、置富花園1-7座、置富南區廣場、置富花園網球場、薄扶林村、[跟現時90B]、怡和大廈、大會堂、[跟90]、利枝道、鴨脷洲邨總站、海怡半島怡韻閣、海怡半島海韻閣、海怡半島

班次:
上午繁忙時間 15-20
(37X: 15-20)
日間及下午繁忙時間 12-15
夜間 25-30

收費:
全程 $7.4
置富南區廣場起 $6.1
BUSMAN伯輋雯 發表於 2024-1-30 18:39 | 顯示全部樓層
本身37ABX已經好好用,殺咗佢地但又搞個石排灣大循環,感覺就係將佢地總站搬去石排灣,但又唔見得有特別好嘅效果
而且爬水塘道嘅車用多咗,都未必係件好事

如果想解決信德>>>南區嘅問題,中環拉架南區香隧車過去會唔會簡單D?
eg 拉97過去港澳碼頭,而家班次咁疏,影響都無咁大

至於置富山道天橋特快,需求無咁大嘅話其實瑪麗轉乘已經夠做
 樓主| 757 發表於 2024-1-30 20:48 來自手機 | 顯示全部樓層
BUSMAN伯輋雯 發表於 2024-1-30 18:39
本身37ABX已經好好用,殺咗佢地但又搞個石排灣大循環,感覺就係將佢地總站搬去石排灣,但又唔見得有特別好 ...

其實建議嘅7A 7B只係將7同70P變成一對順逆循環線,班次冇乜點加到,都係非繁忙時間20-25,最大分別就係石排灣隧道車服務時間長咗
論行水塘道嘅巴士次數,今年RPP建議拉595上石排灣嘅影響仲大

我預計成個重組進行後,置富居民會傾向選擇搭車程更快嘅90B往中上環,而7B加經置富只係補返37B取消後置富往西環嘅服務,估計需求較低,所以班次都係維持返7號現時嘅水平

如果中環拉架南區車去信德嘅話,其實而家37B/X已經做到,主要係我想人唔使轉車

kay 發表於 2024-1-30 21:44 | 顯示全部樓層

鴨脷洲當年都PLAN過類似野區佬唔支持
而且行山同隧道兩邊客量唔一致

同埋非繁90開25 90B開20分
改完可以開10幾分鐘一班未免太樂觀
到頭來應該都係經香港仔個邊會多人搭
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| 757 發表於 2024-1-30 22:33 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-1-30 21:44
同埋非繁90開25 90B開20分
改完可以開10幾分鐘一班未免太樂觀
到頭來應該都係經香港仔個邊會多人搭

90A/B我建議開十幾分鐘一班,係繼承返37A/B嘅班次水平
因為建議中兩條鴨脷洲循環線係經置富
BUSMAN伯輋雯 發表於 2024-1-30 23:59 | 顯示全部樓層
757 發表於 2024-1-30 20:48
其實建議嘅7A 7B只係將7同70P變成一對順逆循環線,班次冇乜點加到,都係非繁忙時間20-25,最大分別就係石 ...

「想人唔使轉車」呢樣嘢太難搞,南區山頭處處,加埋而家搞咗兩個轉車站(雖然係廢),唔太可能做到區區有車到
既然37B已經做緊/做到信德去香港仔,咁鴨脷洲果邊大可以拉90過去找數
但對巴士公司嚟講,個成效同誘因就似乎唔大,分分鐘91轉循環已經一次解決曬呢個問題

90+90B大循環本身係個唔錯嘅概想,好多人都有建議過(包括小弟),但自從開咗黨鐵,南區—中西區各線死嘅死傷嘅傷(4號車除外),架架都cut到傻嘅情況下,未必可以支持到多條大循環
仲有唔好忘記,假定你嘅90+90B真係推行到,又行咁密嘅班次,咁好難想象91同97仲可以存在唔包埋喺重組計劃當中

而家黃公司對薄扶林同鴨脷洲都係保持頹廢mode,條條線都用頹廢班次行,佢真係可以一句轉乘已經結案
除非有人踩過嚟爭飯食,如果唔係咁大型嘅重組都幾難實行
kay 發表於 2024-1-31 07:24 | 顯示全部樓層

757 發表於 2024-1-30 22:33
90A/B我建議開十幾分鐘一班,係繼承返37A/B嘅班次水平
因為建議中兩條鴨脷洲循環線係經置富
...

問題係鴨島無咁大需求

如果真係開咁密
隨時連95C 595都要收檔

不過37AB唔做循環
轉做7A 7B 90A 90B
其實37AB有咩唔好
7A 7B 90A 90B有咩好過37AB
睇唔到

37AB唔係無敵其實都有唔少缺點
轉其他玩法缺點唔會消失
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2024-1-31 07:26 | 顯示全部樓層
BUSMAN伯輋雯 發表於 2024-1-30 23:59
「想人唔使轉車」呢樣嘢太難搞,南區山頭處處,加埋而家搞咗兩個轉車站(雖然係廢),唔太可能做到區區有車 ...

信德會叫你行去大道中搭車
當年71都係信德對面西港城有站
實際根本好少人用
最後都係推人去大道中上車
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| 757 發表於 2024-1-31 09:37 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-1-31 07:24
其實37AB有咩唔好
7A 7B 90A 90B有咩好過37AB
睇唔到

主要係因為置富道接近薄扶林道,代表薄扶林道巴士繞經置富嘅車程增加好少,成本低,亦對乘客影響較低
相反而言,鴨島/石排灣要兜入去就用多好多時間,對乘客影響大

所以為咗善用資源,務求減低對乘客嘅影響,會選擇置富搵其他南區車兜入去,並改由出入總站時間較長嘅路線做AB循環

殺37AB兩條線,開37M一條線,然後置富經瑪麗醫院來往市區嘅服務由其他線做,係慳到車,亦係從黃公司角度,搞呢個重組嘅最大目的

kay 發表於 2024-1-31 07:24
問題係鴨島無咁大需求

如果真係開咁密
隨時連95C 595都要收檔

如果90AB真係太密,係可以cut返落去非繁20水平
YUU 發表於 2024-1-31 19:41 來自手機 | 顯示全部樓層

問題係70P北行過咗4點半客唔多 係北行本身的士走線回車快先叫做撐到