hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [青衣城隧特快] 建議 49P 提升至全日服務,47A 併入 49X ...
開啟左側

[青衣城隧特快] 建議 49P 提升至全日服務,47A 併入 49X

ATENU135 發表於 2024-2-1 23:28 | 顯示全部樓層

會唔會49X縮如心-愉翠
49P兜一兜橫龍街/龍德街,跟住經仁濟上綠楊,沙市之後行沙田圍路去小瀝源

廣源唔使兜第一城快咗,青衣雖然唔係直出但都比現時49X快,同埋可以平衡返兩條線嘅雙向客源,49P掂荃灣邊荃灣亦都令到小瀝源叫做勉強起碼都有返去荃灣嘅線,用車方面冇詳計但預咗都係會擺返多啲車喺49X

不過咁樣49X應該要變返8.9 變咗冇得單向掠水

JF6839@88K 發表於 2024-2-2 10:26 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2024-2-1 16:52
47X 太密車,如果停葵廣會阻得好緊要......

現時以 47A 的班次密度,都唔會好多人特登等佢要葵廣門口落 ...

事實係近嚟兩年多咗人識搭47A,可以清咗大半條47X隊,平日唔停,假日可以停啦掛?
kingprowm 發表於 2024-2-2 12:05 | 顯示全部樓層
Togepi 發表於 2024-2-1 21:04
Prefect 😂
Siu 4 我

有乜咁怪,我覺得青衣去沙田市中心係可以推晒去 249X 度

49P 同時成為青衣去城隧轉車站,同埋直接去大埔,係一個可行既方法
青衣有直接車去大埔,又可以舒緩 73X 城隧轉車站壓力,何樂而不為

49P 改為 青富苑去大埔富蝶邨,青衣段去到青衣碼頭後延長去青富苑,加停工業中心同青桃樓
沙田至大埔段,研究吓要唔要停火炭或白石角
286X 發表於 2024-2-2 16:10 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2024-2-2 19:19 來自手機 | 顯示全部樓層
286X 發表於 2024-2-2 16:10
反建議73D提升至全日
改富蝶邨-青衣站
經富亨 埔中 廣福 絆石角 大學站 城隧 梨木樹 葵芳 南橋 青衣邨 長 ...

呢個走線又要經葵芳又要經梨木樹,白石角,最多咪值 $12.5 左右,憑乜嘢收 $14.4

E41 走線就值 $14.4

想玩嘢唔係咁玩法
286X 發表於 2024-2-2 19:59 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2024-2-2 21:03 | 顯示全部樓層

286X 發表於 2024-2-2 16:10
反建議73D提升至全日
改富蝶邨-青衣站
經富亨 埔中 廣福 絆石角 大學站 城隧 梨木樹 葵芳 南橋 青衣邨 長 ...

雖然似曲線居多
但何必整多條城隧版 74D 或者 96 出黎
96 星期六日既貓樣似乎大埔都唔多受落
請用文明來說服我。
kmb71k 發表於 2024-2-2 21:05 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2024-2-1 22:48
建議睇清楚先鬧......

廣源愉翠唔駛轉車去荃灣,新 49X 係 廣源  愉翠  水泉澳  沙中  城隧  荃灣  葵 ...

如果成日諗住用區外線做區內線功能
咁好多線都已經死得
區外線就專心做番區外線
唔好阿茂整餅走去做區內
加重區外線負擔
唔係點解要開區內線?

所以想288飛走水泉澳總站?
諗下就知冇可能

以上回應,是否可行?是否合適?
gu9434@24 發表於 2024-2-3 20:13 | 顯示全部樓層

樓主幾時拎你條建議親身上水泉澳
同居民講288飛總站

睇下佢肯唔肯姐

不過樓主後面回覆真係幾有趣
你果條新49X明明就做緊47A既野
跟手就話可以替代288既功能
乜288停沙市總站咩???

kps19862008 發表於 2024-2-3 22:36 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2024-2-2 19:19
呢個走線又要經葵芳又要經梨木樹,白石角,最多咪值 $12.5 左右,憑乜嘢收 $14.4

E41 走線就值 $14.4

係另一邊回文話你要求E41兜青衣,仲要話用既時間唔會阻大埔人好多
而家建議73D延長去青衣,咁就算經葵芳,梨木樹都係順住條路行,一樣唔會阻青衣人好多時間啫
即係影響其他區既人就無關緊要?只有青衣人先特别冇時間要就曬佢地?