hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴NA20恢復服務
開啟左側

[路線消息] 城巴NA20恢復服務

Ohm 發表於 2024-1-31 16:38 | 顯示全部樓層

Peter03145212 發表於 2024-1-31 16:21
今次佢冇講錯
https://www.districtcouncils.gov.hk/south/doc/2016_2019/tc/committee_meetings_minutes/ ...

首先,咁唔係嫌貴,而係不滿車費不合理
內容話NA10時間同原A10暑假特班相近,但係就藉改個名叫NA10就收貴10蚊,所以係取巧、不合理
畀唔畀得起錢,同接唔接受不合理定價,係兩回事嚟

其次,區議員喺會議嘅發言,未必反映居民係點諗
FBI2 發表於 2024-1-31 16:39 來自手機 | 顯示全部樓層
UA2892 發表於 2024-1-31 16:36
當年總結係等修訂方案
但係區議會一直冇收到
結果城巴繼續玩長假期特別服務算

但a10自己修訂左,減左價
kwn1029 發表於 2024-1-31 17:07 | 顯示全部樓層

睇需求大小
總有人願意用錢買時間(的士/UBER) 只係爭在邊個效益大d

鴨島-機場

A) A10 $49.7/NA10 $60.7

B) 南港島線+機場快線 $110

C) 市區的士 (機場-海怡西) (約 48.2k, 西隧>士美菲路>薄扶林)
價錢粗略計大約 $360-370 範圍/車程約 48min (如果南區係計香港仔/華富會再平d) (西環約 $300-310/車程 33min)
(頭盔︰以上是假設性推測)

如果 3 個人坐的士+3 細喼
其實同搭南港島轉機場快線 ($110 51分鐘) 差唔多、唔使轉線+行
請時刻保持感恩及包容的心
tkglobe 發表於 2024-1-31 17:12 來自手機 | 顯示全部樓層

當年總結係等修訂方案
但係區議會一直冇收到

有人講過一定會修訂咩,個價錢更加唔會
kwn1029 發表於 2024-1-31 17:17 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2024-1-31 16:38
首先,咁唔係嫌貴,而係不滿車費不合理
內容話NA10時間同原A10暑假特班相近,但係就藉改個名叫NA10就收貴 ...

隔離公司 A3_/NA3_ 同 A4_/NA4_ 差距仲勁
通宵果條收貴常規 $12-15 都有
反而 A20/21 同 NA20/21 價錢出奇地只相差 $4.7
請時刻保持感恩及包容的心
12Lane 發表於 2024-1-31 17:50 來自手機 | 顯示全部樓層
當年總結係等修訂方案
但係區議會一直冇收到

傾唔掂數,咁咪一拍兩散,好合理啫。
kay 發表於 2024-1-31 18:30 來自手機 | 顯示全部樓層

tkglobe 發表於 2024-1-31 17:12
有人講過一定會修訂咩,個價錢更加唔會

其實城巴咪同你鬥氣
唔晚晚開
但疫情前NA10已經取代旺季A10提早
NA10頂多賺係A10尾班後開多班
議員要求既野已經唔存在

不過今時今日就算議員贊成返
城巴仲會唔會行呢個計劃都係問題
mrkelvinyu 發表於 2024-1-31 21:01 | 顯示全部樓層
tkglobe 發表於 2024-1-31 16:19
其實我識好多南區人,連A10都唔會坐,指定係的士去機鐵站,咁係咪證明南區人其實唔睇價錢 ...

當正價400一程
4個人平均除開其實同NA10差距唔係咁大
仲要唔駛左兜右兜
咁點解唔的士

ccicoltd 發表於 2024-1-31 23:26 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2024-1-31 16:39
但a10自己修訂左,減左價

行車里數短了才被迫減價。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
S3BL448-CTB2289 發表於 2024-2-1 09:20 | 顯示全部樓層

UA2892 發表於 2024-1-31 13:23
老實講,南區根本不想要太貴的機場車
當年NA10常規化都係因為貴而ban了

NA10因為貴而ban? 如果坐的士會平d嗎?

全港你都覺得不需要NA車架啦, 你最鍾意叫人開返N11比你坐架嘛
根本上NA車先至係主要服務機場客嘅,拎住行李夜媽媽仲同你左兜右兜再轉車咩

若早知最壞 尚能更壞