hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議46改經填海區
開啟左側

建議46改經填海區

1181174166 發表於 2024-1-31 21:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

荔景山三條路線建議不斷,現提議新方案改經填海區
後續方案包括但不限於版友2076之12提速方案、6F、8、18及45路線之重組等等

往何文田:
麗瑤巴士總站
麗瑤邨榮瑤樓
下葵涌分科診所
聯接街
荔景站
祖堯邨商場
晨輝學校
葵涌醫院
瑪嘉烈醫院
清麗苑
清麗商場
九華徑
華荔邨
荔灣道
蘭秀道
荔枝角站
昌華街
泓景臺
碧海藍天
發祥街西
富昌邨
港灣豪庭
大角咀中匯街
奧運站
海富苑
富榮花園
甘肅街
渡船街
佐敦廟街
勞資審裁處
衛理道
仁風街
何文田站
迦密中學
何文田(愛民邨)
忠民街
欣圖軒
何文田廣場
何文田巴士總站

往麗瑤:
何文田巴士總站
何文田廣場
迦密村街
俊民苑
何文田(愛民邨)巴士總站
聖三一堂中學
忠孝街
信用街
紅磡平治街
九龍佑寧堂
佐敦白加士街
佐敦炮台街
佐敦(西九龍站)巴士總站
富榮花園
柏景灣
博文街
君匯港
聚魚道
南昌公園
富昌邨
東京街西
海麗邨
泓景臺
長沙灣徑
美孚轉車站 (B4月台)
蘭秀道
荔灣道
九華徑
荔灣花園
清麗商場
清麗苑
瑪嘉烈醫院
葵涌醫院
祖堯邨商場
荔景站
荔景邨日景樓
下葵涌分科診所
麗瑤邨榮瑤樓
麗瑤巴士總站

班次及收費不變

何文田總站空間問題:參閱

kay 發表於 2024-2-1 21:12 | 顯示全部樓層
如果唔睇其他線點改
就咁改46有咩效益
填海區唔旺九巴其實係咪真係要救
2E 12 18難聽講九巴又唔係無服務
就算20去左海達都幫唔到幾多
世界很簡單 人類很複雜
kitarolo 發表於 2024-2-1 21:33 | 顯示全部樓層

純粹猜測樓主想法
反正西九龍與45重疊
那就送46去填海區,問題
係旺角較多人嘅地區飛走埋、
另一端做何文田又已經有45。

除非能證明填海區嘅客夠撐新嘅
46,否則咁改隨時係將46送上路。
kmb71k 發表於 2024-2-1 22:10 | 顯示全部樓層

同東涌線平排咁行冇著數
吸客有限
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| 1181174166 發表於 2024-2-2 00:35 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-2-1 21:12
如果唔睇其他線點改
就咁改46有咩效益
填海區唔旺九巴其實係咪真係要救

2E改去尖沙咀
12改特快
18因46改剩何文田去到旺角街市就得

仲砌緊係
8北段、18取消
合成一條經廣華上新填地街掉頭
 樓主| 1181174166 發表於 2024-2-2 00:41 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2024-2-1 21:33
純粹猜測樓主想法
反正西九龍與45重疊
那就送46去填海區,問題

如果講私心係何文田去長深荔搵過條線,例如6F
46咁行長遠一定踢45落加士居道

盡可能將啲雞骨畀哂46之後free一堆線出嚟執
kay 發表於 2024-2-2 08:32 來自手機 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2024-2-2 00:35
2E改去尖沙咀
12改特快
18因46改剩何文田去到旺角街市就得

問題係咁改係咪對填海區一帶最好
當然另一問題係已有服務基本上又唔改得
已有服務改唔到其實都會影響新服務

其實好似12越行越遠離彌敦道
但客量搞成咁
填海區連成一線基本上無成績

2E 18當九巴自己有份陰乾
但論用途其實好過12起碼返到九龍市區核心
 樓主| 1181174166 發表於 2024-2-2 11:45 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-2-2 08:32
問題係咁改係咪對填海區一帶最好
當然另一問題係已有服務基本上又唔改得
已有服務改唔到其實都會影響新服 ...

現有服務除荔景山去油麻地之後都應該無太大問題
一次過做哂6F/18/45重組又唔係唔得嘅

12就改唔改46都已經遠離彌敦道,改特快推人上46順手減一車,或者拉到紅磡擴展服務

2E唔到南昌嗰邊,反而新46多咗佐敦道
18陰到咁,新46可以令18安心撒出填海區
kay 發表於 2024-2-3 08:47 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2024-2-2 11:45
現有服務除荔景山去油麻地之後都應該無太大問題
一次過做哂6F/18/45重組又唔係唔得嘅

問題係荔景山同海皮區利益唔一致
當年九巴建議保46唔要45
如果做到46開到非繁15分一班
咁唔駛送佢去填海區

不過人地要留45荔景山先做唔到
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| 1181174166 發表於 2024-2-3 10:16 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2024-2-3 08:47
問題係荔景山同海皮區利益唔一致
當年九巴建議保46唔要45
如果做到46開到非繁15分一班

唔好話荔景山
45縮一蚊不減仲要當年已經減到落30,九龍城都反啦

但係利益唔一致係指?
45一次過做到哂旺角土瓜灣,荔景山只餘佐敦道同何文田,而18對海皮嘅利益得返何文田
或者咁講
荔景山揸住長深荔、旺角、油麻地、佐敦、何文田、土瓜灣
如果45/46一齊改,荔景山都係食得返哂以上嘅餅仔