hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 關於元朗的路線
開啟左側

關於元朗的路線

ky927 發表於 2024-2-5 10:33 | 顯示全部樓層

ate214 發表於 2024-2-3 23:33
以276/P既班次密度
拉去粉嶺至少要加3-4部車

如果真係要重組276,咁應該係276ABP 四條線,分散擺北區四隻角(翠麗、清河、華明、祥華);同時提升返呢4條線係北區嘅區內嘅雙向運載功能,同埋要安排一個點係方便呢個系列自家轉乘
反而樓主講元朗大馬路嘅重疊情況係無乜影響,學師兄門話齋276/P各有各功能了
NA4179x賢 發表於 2024-2-5 11:11 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2024-2-5 10:33
如果真係要重組276,咁應該係276ABP 四條線,分散擺北區四隻角(翠麗、清河、華明、祥華);同時提升返呢4 ...

好認真答你呢幾條線唔需要重組
蒸蝦餃 發表於 2024-2-5 11:23 | 顯示全部樓層
諗住開開心心入到黎
睇下大家有咩高見去搞元朗重組
點知入到黎全部係搞276 同276P
明明276 同276P 兩條線都咁好客做咩要郁佢地?

成個元朗 天水圍有成條西鐵係度,
巴士線要相對比西鐵有Competitive Advantage
主線除左268B 做唔到之外.
其他基本上有晒基本盤係度 亦好難郁
or 郁完無咩意思

元朗區入面 68 68E 68F 獨市位最多可以改善 但好難大改路線
鄉郊 76 77 251 64 54 基本上又係牽一髮動全身

元朗南發展 + 錦上路樓盤
Mercer 發表於 2024-2-5 12:27 | 顯示全部樓層

元朗南其實係唔係大部份唔係有車就有shuttle, 所以都冇得大搞
十四鄉準居民 恭喜晒!
 樓主| Ting.Ting.1329 發表於 2024-2-5 19:50 來自手機 | 顯示全部樓層
Mercer 發表於 2024-2-5 12:27
元朗南其實係唔係大部份唔係有車就有shuttle, 所以都冇得大搞

要大搞的話,我覺得可以等元朗南個頭的公屋起好後先至大搞
castanopsis 發表於 2024-2-6 07:58 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2024-2-5 10:33
如果真係要重組276,咁應該係276ABP 四條線,分散擺北區四隻角(翠麗、清河、華明、祥華);同時提升返呢4 ...

幫助不大
舉個例,按你個概念,276B拉去華明,其他三隻角都繼續會用返上水轉車
華明<>天水圍北,又唔見得好多客
成件事用多咗車,但方便到既乘客,又唔算多

唯一係 皇后山+粉嶺<>元朗,可能真係夠客獨立成線
但個方向都會係粉嶺直接上公路,而唔係屈返去上水兜圈
城巴定九巴做就後話
castanopsis 發表於 2024-2-6 08:05 | 顯示全部樓層

Mercer 發表於 2024-2-5 12:27

唔太同意
68E/F同邨巴平行,當然無運行
但如果做返啲邨巴做唔到既角色,其實班客係肯搭巴士
宜家968/268C元朗南特班,朝早一個鐘載差唔多一千人走,呢批客都幾肯定以前係邨巴/揸車返工
而實際上再入少少人口最多既大棠,亦無邨巴可言

NA4179x賢 發表於 2024-2-7 12:52 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-2-6 08:05
唔太同意
68E/F同邨巴平行,當然無運行
但如果做返啲邨巴做唔到既角色,其實班客係肯搭巴士

即係非繁出唔到客啦,咁一條68E搞掂何需"大搞" ?

12Lane 發表於 2024-2-7 13:41 來自手機 | 顯示全部樓層
NA4179x賢 發表於 2024-2-7 12:52

所以當年夾硬夾埋264M上轎,點知到今日條68E都係咁嘅衰樣,非繁照舊30,元天客同279X堆北上客爭車搭,都算係欖隧最失敗重組之一。
castanopsis 發表於 2024-2-8 08:59 | 顯示全部樓層

NA4179x賢 發表於 2024-2-7 12:52

邏輯有啲問題
68E班次走線趕走曬班客,唔等於無客

問心,你住蝶翠峰,樓下有村巴出元朗站,有乜嘢誘因出去等半粒鐘一班68E?上欖隧仲要兜高埔......
掉返轉,如果巴士十八鄉路直飛欖隧,分分鐘巴士到欖隧,邨巴都未到元朗站
咁既情況下,反而輪到 邨巴<>西鐵 唔吸引
朝早968/268C受歡迎,仲有養到班客欖隧轉車,都係呢個原因