hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 葵青區議會交運會2024年2月份會議討論文件 ...
開啟左側

[其他] 葵青區議會交運會2024年2月份會議討論文件

kingprowm 發表於 2024-2-6 21:50 | 顯示全部樓層

williamau 發表於 2024-2-6 15:59
241X改青南直出尖咀唔係問題, 但無理由42A唔洗嘔車出黎俾返41A/44加班

青南好惡㗎,成日想搶青北資源
AE367 發表於 2024-2-6 21:59 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2024-2-6 21:49
青南簡直惡霸啦,自己條 43C 運凳冇客就扮睇唔到,成日謀住青北做尾站既 241X

自己 42A + 43C 足夠資源 ...

43C死因係客源太窄,去到旺角止步。
alex218 發表於 2024-2-6 23:01 | 顯示全部樓層
241X改青南直出尖咀唔係問題, 但無理由42A唔洗嘔車出黎俾返41A/44加班

其實, 241X我會建議成條取消左佢, 將d車分俾44, 41A, 45, 42A, 44, 41A各拎1架, 45拎兩架, 其餘俾42A

之後42A, 43C, 242X佢地自己重組一條專做美孚, 長沙灣, 深水埗, 一條專做油尖旺,

因為淨做尖沙咀, 非繁未必夠客, 如果搭埋油麻地旺角, 就可以開返相當較密既班次, 而且分工上會更好
alex218 發表於 2024-2-6 23:03 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2024-2-6 21:50
青南好惡㗎,成日想搶青北資源

青衣南不斷有樓落成, 例如: 長青邨, 青富苑,青衣北乜都冇, 人地基本盤就黎大過青衣北既時候, 佢地要較多資源, 唔過份丫

deal5354 發表於 2024-2-6 23:59 | 顯示全部樓層
alex218 發表於 2024-2-6 23:01
其實, 241X我會建議成條取消左佢, 將d車分俾44, 41A, 45, 42A, 44, 41A各拎1架, 45拎兩架, 其餘俾42A

之 ...

241X 依加客量又唔係你想像中咁差,雖然少左深水埗區來往愛民既流水客,但同時又多番青衣來往大角咀、大角咀去愛民既客,同時係旺角都執到唔少41A 返青衣既客!

反而43C 同242X 可以直接合併變一條青衣南經直出佐敦、尖沙咀既特快線(類似280X走線), 咁咪唔駛郁條密車既42A、青衣南又有直出新242X 去尖沙咀,重點呢條新線唔太需要頻密班次、用好少車黎行都搞得掂!
kingprowm 發表於 2024-2-7 01:57 | 顯示全部樓層
alex218 發表於 2024-2-6 23:01

之 ...

憑什麼益 45,根本應該開條何文田去美孚既線就夠,又可以派 12 米車

成日話取消,你唔搭唔代表其他人唔駛搭
kingprowm 發表於 2024-2-7 02:04 | 顯示全部樓層

AE367 發表於 2024-2-6 21:59
43C死因係客源太窄,去到旺角止步。

242X 客量欠佳的時候,憑乜嘢要求全日

用 42A 43C 既資源重組成 68X 268X 模樣已經好足夠
kingprowm 發表於 2024-2-7 02:24 | 顯示全部樓層

其實青南積極爭取 A32 加密班次,並加經港珠澳最實際
當大部份 A 線都停港珠澳,唯獨經過咁多屋邨既 A32 唔經,都幾奇怪
castanopsis 發表於 2024-2-7 08:27 | 顯示全部樓層

人哋都係根據客量加減班
如果241X改做青南尖沙咀特快
42A客量跌咗/41A負荷重咗,自然要42A減41A加

castanopsis 發表於 2024-2-7 08:36 | 顯示全部樓層

deal5354 發表於 2024-2-6 23:59
241X 依加客量又唔係你想像中咁差,雖然少左深水埗區來往愛民既流水客,但同時又多番青衣來往大角咀、大 ...

都仍然係擺脫唔到執雞線角色
青衣旺角有41A,大角咀何文田有18
你擺多條241X落去,就算有客,都唔見得做多咗嘢
頂盡叫做多咗青衣去大角咀既服務,但呢個位老實講得早繁叫做值得做下
與此同時,條241X都唔知X咗喺邊,紅土仍然趕客級車程

唔好話青衣反轉來行,做 青南 - 尖沙咀/紅土 特快
就算青衣走線不變,改做 青北 - 尖沙咀/紅土 特快,都有價值過宜家