hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 17/2可免費乘搭城巴B3 B3A B3X
開啟左側

[路線消息] 17/2可免費乘搭城巴B3 B3A B3X

mic4126 發表於 2024-2-16 00:38 來自手機 | 顯示全部樓層

車票應該係指商場免費飛?
兆康友 發表於 2024-2-16 08:46 來自手機 | 顯示全部樓層
是的~
nokia 發表於 2024-2-16 20:13 | 顯示全部樓層
唔知聽日城巴要加幾多架車先夠?
宜家好多知慳識儉嘅遊客
每朝排隊搭比較平嘅B2P/B2X
相信城巴B3系列免費日,都吸引到小(熊)書幫手宣傳
GD1570 發表於 2024-2-16 23:18 | 顯示全部樓層

nokia 發表於 2024-2-16 20:13
唔知聽日城巴要加幾多架車先夠?
宜家好多知慳識儉嘅遊客
每朝排隊搭比較平嘅B2P/B2X

不如諗吓有幾多人知道聽日B3系會免費先啦...

你有你可愛,我有我好笑。
兆康友 發表於 2024-2-17 10:45 來自手機 | 顯示全部樓層
今日去口岸的方向加班
住屯門方向的班次不變
nokia 發表於 2024-2-17 18:30 | 顯示全部樓層
轉貼:

【Now新聞台】有機構舉辦「請搭巴士計劃」,市民全日可免費乘搭三條過境巴士線,由屯門到深圳灣口岸,吸引不少市民北上消費。

屯門市中心B3X線巴士站一早人頭湧湧,市民排隊候車。

有機構在年初八舉辦「請搭巴士計劃」,市民全日可免費乘搭屯門區內3條過境巴士線,除了B3X,還有由山景邨開出的B3A,及屯門碼頭開出的B3線,吸引不少市民北上消費,人人「紅得過羅湖」之餘,還過到深圳灣。

李女士:「希望多些機構、銀行,其他機構贊助也是好事,不止是香港上去,在上面南下的人也可以,性價比一定是深圳高些,商場設施以及多元化也是深圳好些,香港的商場可能限於面積大小,很多東西都不能發展。」

莊女士:「我每星期都上去,食飯便宜一些,服務會好一些,有時不會用應用程式,他(服務員)會教你如何使用優惠,但香港拿杯水他都不理會你,語氣態度差很遠,香港這些,特別餐飲業不是很好。」

除了福田及羅湖,南山區亦是港人熱門「蒲點」。這個鄰近深圳灣口岸的商場有不少港人消費,一到埗

當然是先吃東西填肚。

姜太:「免費車深圳灣口岸過來,以及今日B3免費,有些吸引力過來走走。」

黃小姐:「因為之前天天在香港太悶,所以現時有時間星期六日,就會約他們(朋友)上來,我覺得飲食方面,款式多些,價錢便宜三份一,人民幣匯率兌換90多,都幾高。」

商場亦與電子支付平台合作向港人提供優惠券等,吸引港人消費。
兆康友 發表於 2024-2-17 18:48 來自手機 | 顯示全部樓層

今日去左體驗~富泰仍然是最多人上~
回程的時候就接近頂閘~
B3A~
lsc04d11 發表於 2024-2-17 20:37 來自手機 | 顯示全部樓層
兆康友 發表於 2024-2-17 18:48
今日去左體驗~富泰仍然是最多人上~
回程的時候就接近頂閘~
B3A~

我今日接觸到嘅金句
B3司機:冇人落車 我就唔洗俾你上 (即使我好早截車 再截埋出馬路 都擺明係截佢而唔係其他巴士小巴)
兆康友 發表於 2024-2-17 21:06 來自手機 | 顯示全部樓層
最終有冇上到?
Ohm 發表於 2024-2-17 22:15 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2024-2-17 20:37
我今日接觸到嘅金句
B3司機:冇人落車 我就唔洗俾你上 (即使我好早截車 再截埋出馬路 都擺明係截佢而唔 ...

咁寸嘴,叫佢mark數啦,唔使做呀?