hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 回鄉記 (1):DL 神獸 767-400ER ATL-LHR (多圖)
開啟左側

[飛行報告] 回鄉記 (1):DL 神獸 767-400ER ATL-LHR (多圖)

Fuk19805 發表於 2024-2-24 14:20 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2024-2-23 06:20
我而家都喺 London.. 不過無研究過 London 睇/影飛機的地方,呢方面你應該比我熟悉 ...

又講經
呢度睇我post嘅人都知我從來都冇base過喺London
純粹睇其他人IG去影飛機啫
IG: mhlam307_photospam
~誰@359~ 發表於 2024-2-24 16:55 | 顯示全部樓層
舊年去LHR T5排左我三個鐘,同BA兩班機接近時間好似有班南非機比我早到
然後排入境果陣前面有堆黑人,十個有五六個都畀immigration問足半個鐘之後都係唔放入境
個移民官仲要入返back office搞paper work,條隊完全唔識郁

唔知如果坐CX去T3會唔會好D
字大只顯得人自大
s3n370 發表於 2024-2-25 01:36 來自手機 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2024-2-24 08:55
舊年去LHR T5排左我三個鐘,同BA兩班機接近時間好似有班南非機比我早到
然後排入境果陣前面有堆黑人,十個 ...

未聽過坐CX嘅要用3個鐘先至出到黎。
Fuk19805 發表於 2024-2-25 01:57 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2024-2-25 01:36
未聽過坐CX嘅要用3個鐘先至出到黎。

2021年8月坐CX255,6點幾land,成11點先到arrival hall
IG: mhlam307_photospam
 樓主| S3BL100 發表於 2024-2-25 08:20 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2024-2-24 16:55
然後排入境果陣前面有堆黑人,十個 ...

咁當然有來自個別國家既子民,入境程序會比起來自其他國家訪客更耐。原因可以有好多,但大家都心知肚明

我果日喺 LHR T3 排唔需要人手處理既 E-Gates(因為我本護照可以直接排 E-Gates)都排左半粒鐘,我唔敢想像如果要人手辦理入境手續要幾耐

三粒鐘,就算係使用各種訪客簽證入境美國,都好少可要咁耐

fb.com/scientisthk2usa/
~誰@359~ 發表於 2024-2-25 12:47 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2024-2-25 08:20
咁當然有來自個別國家既子民,入境程序會比起來自其他國家訪客更耐。原因可以有好多,但大家都心知肚明

...

果次真係畀其他客玩死左
佢晨早immigration開得三四個counter,我覺得都正常既始終真係朝早六點幾,但係全部都畀其他客塞住左半個鐘
唔放人的話個immigration要一齊同個客去側邊交帶,然後自己走返入back office,所以基本上入境有問題既人係會收左一個counter既皮
over排隊果三個鐘,大約半個鐘佢會再開多兩三個counter,然後又一個唔該畀前面既客收皮…

其實我唔明如果有問題既話做乜仲要問半粒鐘,我最終都係畀人問左三個問題一分鐘就入左去
字大只顯得人自大
cruisesnet 發表於 2024-2-25 12:57 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2024-2-25 08:20

...

吓,我LAX排咗三粒鐘都未過到
 樓主| S3BL100 發表於 2024-2-26 07:36 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2024-2-25 12:47
果次真係畀其他客玩死左
佢晨早immigration開得三四個counter,我覺得都正常既始終真係朝早六點幾,但係 ...

朝早六點幾好似先係 LHR 繁忙時間

諗起美國一邊如果碰到問題,會捉人去入境大堂旁邊一間房慢慢等、查文件,唔會阻住後面排隊既人(我知因為當年仲係用緊學生簽證果陣,試過因為學校問題,文件有錯漏,捉左入去等左成粒鐘然後放行),睇來美國呢方面都做得好過英國
fb.com/scientisthk2usa/
Waiyin12 發表於 2024-2-26 08:16 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2024-2-23 08:44
果次都已經八年前,呢八年間我去過 Paris 三次、Vienna 兩次,再加上突然間多左唔少朋友喺英國,都係時候 ...

唔知會唔會買到需要自行 airport transfer 的組合,即一張機票,兩程分別為 TYS > LGA + JFK > LHR 之類?

唔熟美國行情,但倫敦(LGW/LHR)、東京(HND/NRT)、上海(PVG/SHA)等都見過類似組合,航空公司官網亦有出售此類似行程
Waiyin12 發表於 2024-2-26 08:39 來自手機 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2024-2-25 01:57
2021年8月坐CX255,6點幾land,成11點先到arrival hall

2021 年 8 月仲係疫情高峰期,一般(可以掂行掂過)的旅客應該唔會呢個時勢飛英國,比較多係移民(CX 飛 LHR 應該有唔少係 BNO 移民抵步)、留學生等,就算全部文件齊全,逐份檢查都需要時間

而且疫情下入境有一堆額外要求,檢測陰性證明、旅客健康申報、疫苗接種記錄、隔離住址證明(當時從香港入境不需隔離,但部份國家需要居家隔離,數個極高風險國家入境者會送往酒店集中隔離),全部要喺櫃檯處理
(同期的香港國際機場,係將整個中場客運廊侯機大堂改用作處理入境檢疫事宜,飛到返香港落機後,要先搭無人列車去 midfield concourse,行勻咁多個 counter 再坐低等 PCR test result;LHR 入境相對無咁複雜,全部文件於入境櫃位處理)

我自己 2021 年 8 月飛 LHR,搭 British Airways 飛 T5,18:30 左右降落,入境排咗兩個鐘左右;疫情後咁多次飛 LHR,平均排 30 分鐘;最快一次係搭Lufthansa 飛 T2,約 15:30 到達,竟然完全唔駛排隊