hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴傳媒春茗中透露電巴及車費等消息
開啟左側

[報刊新聞] 九巴傳媒春茗中透露電巴及車費等消息

VA73@2A 發表於 2024-2-21 18:42 | 顯示全部樓層

08x200-201 發表於 2024-2-21 17:50
點解唔考慮搞夜晚優惠谷客?例如之前晚上出市區半價優惠

自從疫情之後,因為有啲嚴厲嘅防疫政策,市民嘅生活方式已經完全改變曬

例如啲人會約早咗食飯,然後就會好早就返去,餐廳都因為咁樣早收咗,而家你搵一間二十四小時營業嘅餐廳係非常之難,連帶其他舖頭都早收埋

所以條街基本上一到夜晚11點已經靜到七彩,所以你即使打返夜晚市區半價優惠鼓勵啲人出夜街,佢哋就淨係喺條街度行

相信呢個情況會一直繼續發生
tommy14D 發表於 2024-2-21 19:38 來自手機 | 顯示全部樓層
其實客量最大嘅港鐵都遇上呢個問題
HV7025 發表於 2024-2-21 20:05 | 顯示全部樓層
VA73@2A 發表於 2024-2-21 17:48
電動巴表現良好

呢句說話應該隔多幾年後講先啱喎

呢啲聽住先
之前佢夠講過以後唔買油車,結果……
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
kitarolo 發表於 2024-2-21 20:06 | 顯示全部樓層

VA73@2A 發表於 2024-2-21 18:42
自從疫情之後,因為有啲嚴厲嘅防疫
政策,市民嘅生活方式已經完全改變曬

例如啲人會約早咗食飯,然後就會好早就返去,
餐廳都因為咁樣早收咗,而家你搵一間二十四小時
營業嘅餐廳係非常之難,連帶其他舖頭都早收埋

所以條街基本上一到夜晚11點已經靜到
七彩,所以你即使打返夜晚市區半價優惠
鼓勵啲人出夜街,佢哋就淨係喺條街度行

人口老化,即使法例無特定
年齡人士宵禁,呢一日都總會
發生,抗疫祗係將呢一日加速咗

最易搵嘅24小時餐廳應該得返
金拱門,印象中都係無以前咁密

而家放風話擴大自遊行適用城市
但來自更遠省市嘅陸客,亦可能在
深圳住酒店,佢哋最大嘅消費可能
就係交通費用而已。
Quanta 發表於 2024-2-21 20:50 來自手機 | 顯示全部樓層
客量跌三成都拎出嚟講 班次點止跌三成 唔開車邊道嚟客
魔雪巴士頻道 發表於 2024-2-21 21:58 來自手機 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2024-2-21 18:07
所以由任何路線改成指定路線組合?

B線一路都係指定組合
係A線先任轉
JX9097 發表於 2024-2-21 22:20 | 顯示全部樓層

VA73@2A 發表於 2024-2-21 18:42
自從疫情之後,因為有啲嚴厲嘅防疫政策,市民嘅生活方式已經完全改變曬

例如啲人會約早咗食飯,然後就會 ...

邊使11點...
9點後都靜過鬼
lsc04d11 發表於 2024-2-21 22:37 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2024-2-21 18:14
依家係因為冇需求,而客量跌
而唔係因為車費貴而冇客坐
減價唔會「製造」到需求

之前個夜晚出市區半價擺明冇用 仲要倒蝕車費
真係唔會夜媽媽新界出市區囉
又唔會call到gathering入新界
係就唔洗有咁多 ”永遠約人 散左之後人地可以沖涼瞓覺 我地就仲塞緊屯公/吐露港”嘅潮文啦

倒番轉 2200至2400市區返新界 做優惠 就唔同講法
GK3258 發表於 2024-2-21 22:44 | 顯示全部樓層
由2023年內改口2024Q1再改口2024上半年,仲要到依家都拎唔到運輸署類型檢定,究竟係咪真係2024年內出到牌架
橫看香港巴膠
TA7343@N241 發表於 2024-2-22 00:44 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2024-2-21 20:06
人口老化,即使法例無特定
年齡人士宵禁,呢一日都總會
發生,抗疫祗係將呢一日加速咗

人口老化會將社會出行模式變化,近幾年日間非繁市面人流明顯多咗,特別係1-5點午飯後晚繁前時段。
酒樓下午茶時段,近年入座率長期大半滿,早十年前係好少咁。
班退咗休飲完早茶就出街玩下行下(或者調轉玩完飲下午茶),去到咁上下就買餸,買完餸4-5點返屋企煮飯,煮完食完hea返幾個鐘就瞓。
疫情亦令好多人多咗屋企煮飯,家庭聚會多咗喺屋企,亦減少市民夜晚周街行嘅意欲。
舉例,你上黃大仙/青衣/將軍澳呢啲住宅區屋企食飯,跟你出旺角銅鑼灣食飯,前者飯前飯後會唔會仲行街?

一河之隔嘅深圳,年輕層明顯少人過香港,平日日間非繁,就算去到4-5點地鐵巴士都係少人(近關口嘅例外),直至6點放工後至深夜keep住多人過日間非繁。

只不過驟眼睇,夜晚9-10點無論巴士定地鐵人流似乎唔算太差,唔知班次比疫前依然疏咗定乜,一至四晚可能返工留港消費就冇辦法,反而星期六日晚甚至星期五晚又有一大堆人北上深圳食飯,都足以令客量明顯下跌。