hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 27/02/2024及更多日子 九巴49去程客量
開啟左側

[經歷分享/報告] 27/02/2024及更多日子 九巴49去程客量

樓主| sunhoo 發表於 2024-3-12 08:46 來自手機 | 顯示全部樓層

12/03/2024 九巴49去程二車XE1339
0826山谷道+6 企13 未坐滿,估計餘2個位
0831九展-20
0834宏通-30
0837順業-8
勵業無人落
0839巧明+1-19

二車表現持續穩定
 樓主| sunhoo 發表於 2024-3-12 08:51 | 顯示全部樓層
二車穩定地載到一百人左右,咁有無版友知一車客量呢?
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
Ricky403 發表於 2024-3-12 10:16 來自手機 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2024-2-27 14:21
青衣去到九龍灣商貿區都要成粒鐘,X42C九龍灣行過去都快過你成倍

用青南計就當然
49總站開環島遊都兜你25-30分鐘
青衣中起就好好多嘅
X42P唔係直上荃灣路,X42C又要等青南客倉上客

其實有241X又有49之後41A上繁仲坐唔坐得滿🤭
但神奇地九巴早幾年好鍾意不斷抽走41A上繁班次去填X42C,但而家又無繼續抽佢去填49/241X了,可能未夠X42C咁受歡迎🤣
GZ4031 發表於 2024-3-12 14:23 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2024-3-12 10:16
用青南計就當然
49總站開環島遊都兜你25-30分鐘
青衣中起就好好多嘅

41A 朝7-8仲有學生客同太子特快轉乘客頂住
話係話未必頂爆, 坐滿好似都唔難既
畢竟設計上, 青中大把地方搭41A 出到太子既時間 = 行路去到東涌線上車岩岩過哂橋, 快手少少應該就岩岩到荔景掛

同埋就咁睇, 除左抽左41A少量車比X42C, 42C自己正線都唔少野, 感覺上比以前少左唔少班次
最初期9年前X仔未出世, 42C 做緊4-7分, 長安企人上北橋, 外加荃富特

呢家既42C 做緊最密都係6/7 左近, 疏既9-10都見過, 長安坐滿都少見左好多
不過係合理既發展, 畢竟有X42C X42P包哂青衣既底, 外加新出世既49, 42C 只係處於半特快半流水既狀態, 呢家咁都好, 要快既自己上繁執一條, 唔介意慢要密既就自己碌下42C
亦想講其實即係42C 都抽左唔少比X42C/49, 當然唔排除收歸國有既可能

X42C 有機會影響41A既客量就可以話冇錯, 畢竟有太子轉鐵客會轉投, 雖然為數未必多得誇張
49會影響41A客量就只限少數長安佐敦客, 青中要上都係會選擇番快穩平既41A啦
至於241X, 南行根本同41A 冇咩衝突, 除左旺角道朗豪坊界左客, 淨低都係原41/241X既客底外加一班唔關事既大角咀客

講到底有冇好直接咁影響41A, 又冇既, 不過會唔會少左客, 我覺得會但影響未去到好大, 亦一向南九龍線既重點不嬲唔係上繁, 上繁識企人係bonus, 坐滿其實當食糊
唔係既話259B 260B 267X 呢類線唔洗減班/取消啦 (其他原因不詳述)

話時話, 我係欣賞49九龍段咁創新既走線, 好唔好客就作別論, 補到盲點呢樣野係優點
但長遠黎講要發展既, 我覺得都依然係X42C 為大, 客源相對穩陣同遠離鐵路, 49行既九商觀商真係冇咩可能非繁做大, 仲要入將軍澳燒油
X42C 未完全發展哂佢既potential, 一來仲有青衣人唔識 (同埋同本身42C 既思維相反左), 二來未食到星期六日夜晚番青衣既客流

dubbies 發表於 2024-3-12 14:55 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2024-3-12 14:23
畢竟設計上, 青中大把地方 ...

X42C的確多人唔識, 成日晚上非繁老龍幾站都有人問去唔去長安
出九龍到龍翔中心就有人話勁快, 好好

49 個WOW factor 去到九展唔駛轉車
可以訓下, 又未到一定要企

Ricky403 發表於 2024-3-12 17:26 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2024-3-12 14:23
畢竟設計上, 青中大把地方 ...

指241X有機會搶走本來41A落旺角再轉車或行上何文田嗰班
GZ4031 發表於 2024-3-12 18:44 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2024-3-12 17:26
指241X有機會搶走本來41A落旺角再轉車或行上何文田嗰班

其實個量冇想像中多, 北行先會爭食

南行青衣邨起計都未必平到手, 係長安先快左少少
因為大角咀堆燈南行停耐D, 食完新填地出番旺角道都好難快得過41A
同埋241X疏得黎冇咩定向, 除左早繁
咁係差何文田果班囉
 樓主| sunhoo 發表於 2024-3-13 08:02 | 顯示全部樓層
今日二車消失??

Screenshot_20240313-075944_KMB  LWB.jpg
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
Peter03145212 發表於 2024-3-13 08:08 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2024-3-13 08:02
今日二車消失??

二車冇咗ETA
 樓主| sunhoo 發表於 2024-3-13 08:11 來自手機 | 顯示全部樓層

Peter03145212 發表於 2024-3-13 08:08
二車冇咗ETA

無ETA會流失好多客