hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區2024年RPP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 西貢區2024年RPP

吳宗錡 發表於 2024-2-27 23:08 | 顯示全部樓層

296P唔全日同尚德方向改行界限街咩?畀九龍灣有全日九巴去長沙灣
而家城巴793線淨係到蘇屋,而且將軍澳方向行青山道,而795X線淨係hi邊停九展
66702686 發表於 2024-2-27 23:16 來自手機 | 顯示全部樓層
tkglobe 發表於 2024-2-27 22:40
講就咁講,790講到好大需求,結果客量係點,個個都話想要,有嗰陣時都冇乜人搭
講真,690S 個post日日都 ...

係都轉948全日先啦,明明佢客量好好多
LCT@351 發表於 2024-2-27 23:19 | 顯示全部樓層
之前講過290會將總站搬去坑口北,幾時會實施
andy92 發表於 2024-2-27 23:22 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2024-2-27 23:08
296P唔全日同尚德方向改行界限街咩?畀九龍灣有全日九巴去長沙灣
而家城巴793線淨係到蘇屋,而且將軍澳方向 ...

上年 RPP 有提 X6C 轉平日開全日
Citcalag 發表於 2024-2-27 23:24 | 顯示全部樓層
tkglobe 發表於 2024-2-27 22:40
講就咁講,790講到好大需求,結果客量係點,個個都話想要,有嗰陣時都冇乜人搭
講真,690S 個post日日都 ...

790隔離壇有人數,請問「都冇乜人搭」到底係幾多人?「講到好大需求」係邊個講?點講?有幾多人講?咁即係有幾大需求?
點解要數?就係因為當冇數字既時候,以下句子都係一堆冇乜意義,訴諸個人情感既句子

結果客量係點
個個都話想要,有嗰陣時都冇乜人搭

隔離壇報今日790 1800班次 114人,運吉報790最繁忙一小時68%載客率
數字就係冰冷冷既數字,以上算多定少,就自行判斷啦

至於690S,你唔鐘意咪唔好㩒入去囉,覺得煩厭仲㩒入去睇?
你鐘意既都可以出個第條巴士線數既,我同你平等架喎。至少我冇咁心胸狹窄會介意人數下其他地區既線,你有你做我有我做。只要690S仲存在又有機會搭,我都會繼續數

kay 發表於 2024-2-28 07:07 | 顯示全部樓層
tkglobe 發表於 2024-2-27 22:42
佢做咗咁耐,有咩底線可以做佢點會唔知

其實玩得耐都知客量多少唔係唯一標準
即係好似797咁垃圾又可以生存
所以有時研究咩因素影響到路線發展
總好過成日話做咩唔全日做咩唔搞好佢
唔全日自然有唔全日原因

世界很簡單 人類很複雜
castanopsis 發表於 2024-2-28 08:04 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2024-2-27 20:58
屎水都郁唔少 反而睇左今年幾個區加埋上年 呢2年九巴都冇咩大動作
到底係上到去比人ban 晒定無心戀戰 真 ...

九巴向來都好保守
唔止將軍澳,其他區都好大堆過時路線
如果佢用呢啲咁既思維經營港島,幾肯定會仲做得差過城巴

城巴好少少,叫做肯改,但啲改動就唔見得好高明
795X九龍走線,問題大過將軍澳走線
今年改將廣尾站,西行我估會有啲效果,但東行等睇倒走調景嶺客
如果搵796P西行去做將廣尾站概念股,會合理好多
宜家尾站擺喺尚德,都唔知做乜

吳宗錡 發表於 2024-2-28 08:29 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2024-2-27 23:22
上年 RPP 有提 X6C 轉平日開全日

X6C去長沙灣唔會慢過296P咩?
吳宗錡 發表於 2024-2-28 08:31 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-2-28 07:07
其實玩得耐都知客量多少唔係唯一標準
即係好似797咁垃圾又可以生存
所以有時研究咩因素影響到路線發展

我建議793全日拆兩條,一條還原796C,一條環保大道直出九龍灣食797
tkglobe 發表於 2024-2-28 08:44 來自手機 | 顯示全部樓層

LCT@351 發表於 2024-2-27 23:19
之前講過290會將總站搬去坑口北,幾時會實施

好似從來冇放過上枱面