hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 回鄉記 鐵路篇 (1):倫敦周邊見聞 (多圖) ...
開啟左側

[英國] 回鄉記 鐵路篇 (1):倫敦周邊見聞 (多圖)

樓主| S3BL100 發表於 2024-3-1 22:58 | 顯示全部樓層

AV115 發表於 2024-3-1 18:33
Weybridge 線其實係將兩條線合埋一條運作,分別係 London Waterloo - Virginia Water via Hounslow 同埋  ...

多謝分享,原來如此。第一段夾埋地圖終於睇得明,原來當日我由 Feltham 坐去 Weybridge 係行左一個 U 字,亦解釋到點解去到 Weybridge 會入左終端式月台,然後當日下晝由 Weybridge 坐返出 London Waterloo 係同 Feltham 往 Weybridge 入站同一個方向

記得 Weybridge 出返 London Waterloo 有兩隻價位既飛,其中一隻兜多大半粒鐘之餘仲要貴幾鎊

另外果日由 Slough 坐去 Didcot Parkway,系統教我最快行程其實係坐到去 Reading 轉快車,會比一程直去快 13 分。但去到 Reading 又上又落,當下又唔知點解無諗到直接 check train status 睇下快車係咪準時,結果決定慢車直去。結果就喺 Reading 停左成十分鐘先至繼續前進,就咁畀快車超越左

反而之後同日 Oxford 出返去,Oxford 同 Paddington 之間只停 Reading 一站,連 Didcot 都無停。我因為揸住張 Slough - Oxford day return (19.5 鎊),所以要 Reading 落車轉車落 Slough 出閘再入返閘,理論上咁坐好似平過 (????) 買 single 入 Didcot / Oxford 再加 single 由 Oxford 出 Paddington,但因為一出一入而唔見左半粒鐘
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2024-3-1 23:11 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2024-3-1 22:12
回樓主,倫敦鐵路本身嘅收費就係複雜,都唔太關有無事頭婆線事
NR同TfL本身係兩個唔同政府部門管,亦有各自 ...

聽過一個講法,以我搭過既車程為例,Slough 落 Paddington,GWR single 當然貴過 Elizabeth Line 唔少,但如果 tap-and-go 就基本上阻止唔到乘客坐更快既 GWR 直落 Paddington 再拍卡出閘,所以又會平過 single;不過 same-day return 又同 tap-and-go 來回同價,甚至可能更平

不過我當日唔夠膽咁坐,乖乖地坐返 Elizabeth Line 算,站站停慢多三個字,反正我最終目的地唔係 Paddington

最有趣係明明 Paddington 係 Zone 1,但坐 Elizabeth Line 落 Zone 1 其他車站,又會收多相當於 Tube Zone 1 入面單程收費

作為遊客,真係頭都大埋,如果好似你地真係住英國,玩熟左,又唔同
fb.com/scientisthk2usa/
AV115 發表於 2024-3-1 23:23 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2024-3-1 22:58
多謝分享,原來如此。第一段夾埋地圖終於睇得明,原來當日我由 Feltham 坐去 Weybridge 係行左一個 U 字 ...

NR 係唔需要出閘再入閘嘅。你拎住 Oxford - Slough 同 Slough - Paddington 兩張飛係可以留喺架車上面繼續行程。當然,如果你 Slough - Paddington 一段係單程,咁好似你咁講,用 contactless係平過買單程火車飛,咁梗係打死都出閘再入閘
AV115 發表於 2024-3-1 23:39 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2024-3-1 22:12
回樓主,倫敦鐵路本身嘅收費就係複雜,都唔太關有無事頭婆線事
NR同TfL本身係兩個唔同政府部門管,亦有各自 ...

東同北係因為歷史上 Metropolitan Railway - Metropolitan Line, Northern Line - Great Northern, LNR - LO 千絲萬縷嘅關係?
s3n370 發表於 2024-3-2 01:31 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2024-3-1 15:11
聽過一個講法,以我搭過既車程為例,Slough 落 Paddington,GWR single 當然貴過 Elizabeth Line 唔少,但 ...

Tap n go只會認你邊個站出入,所以咁做完全無問題。
除非你上佐頭等。

其實住落搭慣會發現鑊鑊新鮮。一計埋avoid Zone 1,件事就更複雜。
試過東去西南,避開Zone 1,算係幾常搭嘅車程就有avoid zone 1價。
有次搭遠一個站而仍然同Zone,居然收經Zone 1價。
更吹漲嘅係如果我再搭多兩個站出多一個Zone ,居然又有avoid Zone 1價,平過搭遠一個站仍然同zone嘅例子。

個人層面係識玩還識玩,但係實際上就唔會咁玩。
要咁轉都唔慌短途,就算好地地無罷工、無delay、
無cancellation嘅車程已經夠耐。仲要睇下轉車時間夾唔夾。

我會咁搭係因為幾程車都係15分鐘內一班車。
經zone 1有機會快少少,貴佐事少,點都有一程開半粒鐘一班先至係問題。
睇番之前嘅調查都見到,大部分搭客都會揀最快捷可靠為先。

反而我會覺得對遊客嘅影響未必咁大,反正搭多兩程都到daily cap。
只係來回或者只係搭單邊唔到daily cap就硬食。

s3n370 發表於 2024-3-2 04:38 來自手機 | 顯示全部樓層
AV115 發表於 2024-3-1 15:39
東同北係因為歷史上 Metropolitan Railway - Metropolitan Line, Northern Line - Great Northern, LNR - ...

小弟未有空間研究歷史,固然歷史因素就一定有,
今日嘅角度都有必要咁做。
東同北嘅NR唔係已歸入LO,就係有TfL嘅平行服務,
咁同一套閘分唔到搭乜車,自然要疑點利益歸乘客。

當然呢區都有D分得搭邊條線嘅都歸埋入TfL,有時間都會望下。
個人估計同分賬、各地區政府、中央政府嘅funding都有關係

例如TfL想將東南/南/西南嘅NR都納入TfL旗下,
並精簡service pattern並加班以提升效率,
及騰出空間開更多長短途列車班次。
隔離嘅Kent同Surrey固然歡迎列車班次密佐,不過亦擔心鐵路交通更受制於TfL

當然DfT都問緊咁嘅財政狀況,食唔食得起先?
Waiyin12 發表於 2024-3-2 12:03 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2024-3-1 23:11
聽過一個講法,以我搭過既車程為例,Slough 落 Paddington,GWR single 當然貴過 Elizabeth Line 唔少,但 ...

Elizabeth Line 可以貫穿倫敦前,Reading - London Paddington 喺 Paddington 用 National Rail 月台,的確分唔到搭咗 GWR 定  Elizabeth

但而家 Elizabeth Line 喺 Paddington 有專用地下月台,收費區以我經驗同 National Rail 互不相通,技術上理應可以分辨到搭咗邊條線(不過據 TfL 網站,兩者收費一樣)
Waiyin12 發表於 2024-3-2 12:26 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2024-3-2 01:31
Tap n go只會認你邊個站出入,所以咁做完全無問題。
除非你上佐頭等。

如果唔趕時間,National Rail delay 夠 15 / 30 分鐘拎 delay repay 未必係壞事

cancellation 就兩睇,如果幾個鐘入面全部列車取消、行程嚴重受阻、甚或被迫取消,固然係大鑊;
但我都試過 cancellation 因禍得福:上年 12 月有一晚我由 Birmingham New St. 去 Cardiff Central,本身想經 Bristol TM 轉車,但 Advanced Single 太貴所以改搭直達車;結果出發時 Birmingham - Cardiff Central 班直車取消,可以名正言順停 Bristol ~
AV115 發表於 2024-3-2 18:27 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2024-3-2 12:03
Elizabeth Line 可以貫穿倫敦前,Reading - London Paddington 喺 Paddington 用 National Rail 月台,的 ...

一來其實 Elizabeth Line 係每日都有班次用 main line 月台,所以並唔係 foolproof
二來 NR 其實一貫政策係盡量唔需要乘客識得分辨 operators,只需要識睇開車時間、目的地同途經路線就可 (雖然我唔明點解咁會易過分 operators)
但係成個 ticketing system 就係咁設計。由於 Elizabeth Line 同 GWR 係行同一路線,要分辨佢哋就只得兩個辦法:1. specify 車飛只適用於指定班次;或者 2. 車飛不適用於指定班次。前者喺引進 tap-and-go 之後基本上已冇可能;後者就即係要列晒所有 GWR 班次出嚟 (而家 off-peak return ticket 嘅 condition 係列晒所有黃昏1600-1905 Paddington 開出班次唔俾用),但咁就同 introduce tap-and-go 嘅原意背道而馳。所以就出現而家下繁如果用 tap-and-go 搭 Great Western Main Line, 不論搭 GWR 定 E Line 一律收 Peak fare;但用 off-peak 火車飛就反而可以下繁搭 E Line 嘅超級怪安排。
AV115 發表於 2024-3-2 19:14 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2024-3-2 04:38
小弟未有空間研究歷史,固然歷史因素就一定有,
今日嘅角度都有必要咁做。
東同北嘅NR唔係已歸入LO,就係 ...

就算TfL夠錢,望住 SWR 個 metro 網絡我都唔知佢可以點食

而家 SWR metro 網絡有以下幾條主線:
1. Waterloo - Waterloo via Kingston, Strawberry Hill (雙循環)
2. Waterloo - Waterloo via Hounslow (雙循環, peak service)
3. Hampton Court
4. Chessington
5. Shepperton (via Kingston or Twickenham)
6. Weybridge via Hounslow
7. Dorking via Epsom
8. Guildford via Epsom
9. Guildford via Cobham
10. Woking (stopping)
其中只有 1-4 係完全喺 London fare zones 內,但成個 service pattern 要靠埋其他線嘅服務一併提供。仲未計 Windsor Lines 同 SW Main Line 嘅中距離通勤服務擔當嘅角色(特別係 Windsor Lines 同埋 Basingstoke, Alton services),同埋極度有限嘅月台限制某啲路段嘅 service enhancement (eg. Richmond)。咁到底TfL如果要食,係食晒 1-10,然後喺西南 introduce zones 7-9 (然後 Woking, Guildford etc stay outsize zone just like Reading to Slough),定係淨係食 1-4,然後逼 SWR 大幅重組其他路線?淨係想像個 timetable recast 都唔知可以點做