hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 回鄉記 鐵路篇 (1):倫敦周邊見聞 (多圖) ...
開啟左側

[英國] 回鄉記 鐵路篇 (1):倫敦周邊見聞 (多圖)

s3n370 發表於 2024-3-2 19:17 來自手機 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2024-3-2 04:26
如果唔趕時間,National Rail delay 夠 15 / 30 分鐘拎 delay repay 未必係壞事

cancellation 就兩睇, ...

兩睇啦,好似你呢段路無乜viable alternative,咁就真係局等。
小弟搭得火車都係由一邊邊皮橫跨去另一邊邊皮,
定期出site返工放工咁,梗係想儘快返屋企。

車站往返目的地嘅last mile都係靠單車。
架單車跟身,有乜唔對路黑到乜都無,要搵路走都容易。
甚至直踩返去都係doable先。
s3n370 發表於 2024-3-2 21:22 來自手機 | 顯示全部樓層
AV115 發表於 2024-3-2 11:14
就算TfL夠錢,望住 SWR 個 metro 網絡我都唔知佢可以點食

而家 SWR metro 網絡有以下幾條主線:

SWR當年嘅算盤係有Cross Rail 2。照計盤數係Crossrail 1照板煮碗。

咁Crossrail 2遙遙無期,SWR又全部落哂Waterloo一個站,
同Southeast / South Central比又的確係無乜整合空間。

今日SWR嘅列車明顯比SE SN繁忙得多,未完全復常已經係咁,
好難想像pre-Covid會爆到點樣?
 樓主| S3BL100 發表於 2024-3-2 22:16 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2024-3-2 01:31
Tap n go只會認你邊個站出入,所以咁做完全無問題。
除非你上佐頭等。

講開 avoid Zone 1,因為間酒店喺 Heathrow 隔離,行程期間至少三次由 Zone 5 往來其他 Zone 1 以外地區

事前做過下功課,發覺 avoid Zone 1 fare 可以同穿過 Zone 1 車費有明顯分別,繁忙時間尤甚。所以心郁郁,有諗過坐。但望返 TfL 既 avoid Zone 1 行程,下下要轉兩三次車,唔知要幾耐時間。反正 Google Maps 都唔會教人咁搭,尤其是今次係我歷年咁多次歐洲行程最 chur 一次,差唔多晚晚都係最早九點半先返酒店。所以第二朝都係乖乖地坐返最直接路線好過,首先確保最快速度到達;慳返時間不如酒店瞓多半粒鐘,或者 trip reports 草稿寫多幾隻字(而家仲拖緊好多篇 reports

所以亦因此而無坐過 London Overground,上次八年前都無坐過,唔知算唔算好可惜

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2024-3-2 22:22 | 顯示全部樓層

AV115 發表於 2024-3-2 18:27
一來其實 Elizabeth Line 係每日都有班次用 main line 月台,所以並唔係 foolproof
二來 NR 其實一貫政策 ...

講開原來星期六夜晚發現,Elizabeth Line 西行有班次去到 Paddington 就清客

好奇想問,你提到下繁 tap-and-go 坐 GWR 或 Elizabeth Line 收全費但 off-peak 火車飛可以下繁坐 Elizabeth Line,係邊個方向?東行入城定西行出城?

記得做功課果陣留意到唔少 Elizabeth Line 西行往 Reading 方向車程,上繁都要收 peak 價,甚至上車站係出左 Zone 1 都係(例如 Hayes & Harlington 或者 Slough 去 Reading),真係諗唔明點解

fb.com/scientisthk2usa/
s3n370 發表於 2024-3-3 06:07 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2024-3-2 14:22
講開原來星期六夜晚發現,Elizabeth Line 西行有班次去到 Paddington 就清客

其實TfL不嬲都fix佐繁忙時間就一律繁忙車費,
例外就只有下繁由Zone 2以外入Zone 1,先至照當off-peak。
不過幾乎全數去Zone 2嘅peak fare仲平過off peak入Zone 1,
peak同off peak嘅差異又無入zone 1咁勁。

我估要顯著吸到客,又唔會令peak direction迫爆先至會諗off peak direction都有off peak fare。

就如下星期起就會試驗星期五全日off peak fare,
原因係星期五嘅客量得pre-COVID七成幾,要吸下客咁話。咁都合理嘅,好多公司都開始四天工作制,好多人揀返一至四。
(為免誤會,四天工作係要四日返哂五日嘅工時,而唔係人工照𢭃,做少兩成野)

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
S3BL100 + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

AV115 發表於 2024-3-3 06:40 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2024-3-2 22:22

Elizabeth Line 而家日間嘅基本 service pattern 係:
1. Reading - Abbey Wood (2tph)
2. Maidenhead - Abbey Wood (2tph)
3. Heathrow T4 - Abbey Wood (4tph)
4. Heathrow T5 - Shenfield (2tph)
5. Paddington - Shenfield (6tph)
所以
Maidenhead - Paddington 4tph
Heathrow T2&3 - Paddington 6tph
Whitechapel - Shenfield 8tph
Whitechapel - Abbey Wood 8tph
Core (Paddington - Whitechapel) 16tph
以上唔計 odd hours 同兩繁特車

至於 peak / off-peak,又其實係超複雜。第一,TfL 同 NR 係各有各計,所以如果你嘅車程係 within TfL 範圍,就跟 TfL 規矩;如果你搭到出晒 zone (e.g. Slough, Reading) 就跟 NR 規矩。我之前講下繁可以用火車嘅 off peak ticket 搭 Elizabeth Line 係講緊 Great Western Main Line 正向通勤,即係西行往 Reading。NR 都唔係間間 operator 有下繁 peak, 例如 SWR 就冇,可以用 off peak 飛下繁照搭。GWR 係少數仍然有下繁 peak 嘅 operator,但其實某啲 journey (例如超長途嗰啲) 又其實冇⋯⋯總之複雜到車站職員都好多時搞錯

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
S3BL100 + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

AV115 發表於 2024-3-3 06:46 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2024-3-2 21:22
SWR當年嘅算盤係有Cross Rail 2。照計盤數係Crossrail 1照板煮碗。

咁Crossrail 2遙遙無期,SWR又全部落 ...

可能 West London Orbital 通車就係契機一嘢大執 Hounslow Loop,然後就有機會順便重整吓而家混亂到不堪嘅 Windsor Lines Richmond 段服務
AV115 發表於 2024-3-3 07:01 | 顯示全部樓層
講起 peak / off-peak 有幾複雜,可以參考下呢張圖:

以上係 2022年5月嘅版本,喺 Paddington 站展示。舊年已經冇再見呢份嘢,唔知係咪唔再出喇

s3n370 發表於 2024-3-4 06:06 來自手機 | 顯示全部樓層
AV115 發表於 2024-3-2 22:46
可能 West London Orbital 通車就係契機一嘢大執 Hounslow Loop,然後就有機會順便重整吓而家混亂到不堪 ...

West London Orbital唔似有車出Central London,就算有都兜。
暫時未諗得通點執(開密D吸引D客轉Elizabeth Line,之後cut出Waterloo嘅直車?)
收D巴士走就一定走唔甩...

而家好多WFH嘅公司,都開始要求員工返多幾日,
睇下SWML幾時爆到重啟Crossrail 2好過。
不過又係返去果個問題,錢從何來呢?
JH_LE4612 發表於 2024-3-6 07:17 來自手機 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2024-3-4 06:06
West London Orbital唔似有車出Central London,就算有都兜。
暫時未諗得通點執(開密D吸引D客轉Elizabet ...

WLO一直都係做緊雙Y嘅規劃 (北面駁 Hend/West Hampstead TL,南面駁Hounslow/Kew Bridge),頂盡係要計下有冇邊隻leg啲 BCR唔靚唔值得起咁解,甚至只起北半/南半,但點都唔會入埋市中心(Clamham Jnc/Kentish Town打交無謂)。

要執其實係要同SWR夾 Hounslow段點排(因為應該唔會有新月台比佢調頭),Acton段要同Richmond LO夾,同埋北段大機會要同慢 TL/貨車夾。

但唔見得SWR有減車空間,依家Hounslow人要北上西北倫敦應該都係揸車多,始終搭入城再轉車都唔係方便,加上減完車咪又係到Putney 一帶打爆。去OOC轉高鐵/EZL我會覺得係induced demand/modal shift多過吸SWR客?