hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴78A港鐵轉乘優惠於17/3完結
開啟左側

[路線消息] 九巴78A港鐵轉乘優惠於17/3完結

jocosben 發表於 2024-3-3 21:57 來自手機 | 顯示全部樓層

asv98.kw131 發表於 2024-3-3 17:55
取消優惠站之後,而家取消埋港鐵轉乘優惠

到底九巴仔係覺得啲人無論如何都要搭佢,所以取消,定係已經諗住 ...

港鐵優惠應該港鐵負擔大部分?如果港鐵唔繼續九巴都無咩可以做
asv98.kw131 發表於 2024-3-4 00:37 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2024-3-3 20:05
怪在城巴服務皇后山出行太差太水皮

即係咁,如果我要去天水圍、元朗、屯門、荃灣、大埔、沙田、九龍塘、東涌嘅話,城巴啲線係咪做到先?
78A 講緊係做緊皇后山去全港 18 區嘅服務,而城巴只係得皇后山至旺角、深水埗、長沙灣、觀塘、九龍灣、啟德,頂多加埋港島可以做。
而且仲有一班無論如何都要保鐵嘅人,呢啲都係得 78A 先做到。就算華明有 270A 270B 277X 278X 279X 678 978 都好,一樣改變唔到 273 爆嘅情況。

忍一時之氣 滅自己威風
asv98.kw131 發表於 2024-3-4 00:42 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2024-3-3 21:32
如果78X 79X等等唔使逆走,可以經聯和墟,相信成件事會好唔同

而家夜晚 9 - 10 點,79X 旺角中心條隊可以排到去 293S 嗰個位喎,而班 79X 到站嗰陣都坐滿窗口位,去到南昌亦都有一班人上。
(講明先,我唔係日日搭嘅嗰啲常客。不過要相嘅話,我如果咁啱搭 79X 可以影俾你。)
我唔覺得逆走係問題囉,甚至係 79X 做起嘅原因嚟。
(78X 就...... 繁忙時間好好,係非繁忙時間好差,不過呢個係關去唔到觀塘道事。)

再講,所謂「正常走線」,經聯和墟嘅 278A 全日咗未先?中段幾個鐘頭冇車喎,而且咪都係 30 分鐘一班。做聯和墟嘅 270C 270D 又做成點先?
不過無可否認如果城巴啲線真係去咗聯和墟,九巴應該會驚好多。

忍一時之氣 滅自己威風
shakugan2005 發表於 2024-3-4 02:25 | 顯示全部樓層

asv98.kw131 發表於 2024-3-4 00:37
即係咁,如果我要去天水圍、元朗、屯門、荃灣、大埔、沙田、九龍塘、東涌嘅話,城巴啲線係咪做到先?
78A ...

去屯門有56A

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
asv98.kw131 + 1 + 1 存在感太低,同埋去唔到屯市

查看全部評分

shakugan2005 發表於 2024-3-4 02:30 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2024-3-4 00:42
而家夜晚 9 - 10 點,79X 旺角中心條隊可以排到去 293S 嗰個位喎,而班 79X 到站嗰陣都坐滿窗口位,去到南 ...

城巴係新界既作用就係比九巴知驚, 如果唔係就會好似十幾年前79K咁比D單層行35分鐘一班

cky 發表於 2024-3-4 02:49 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2024-3-4 02:30
城巴係新界既作用就係比九巴知驚, 如果唔係就會好似十幾年前79K咁比D單層行35分鐘一班

十幾年前果一帶都未發展
無得咁樣比較

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
GM + 1 精闢見解

查看全部評分

YUU 發表於 2024-3-4 02:50 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2024-3-4 02:30

十幾年前同今時今日嘅79k
做嘅客都唔同
teddybus 發表於 2024-3-4 05:03 來自手機 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2024-3-3 21:32
如果78X 79X等等唔使逆走,可以經聯和墟,相信成件事會好唔同

遲下等多啲人識去紅花嶺啦
咁應該有新市場
Ohm 發表於 2024-3-4 11:24 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2024-3-4 05:03
遲下等多啲人識去紅花嶺啦
咁應該有新市場

磚窯落車唔知行唔到上紅花嶺,不過我會等有多啲高手行過探咗路先
而家都唔係好知邊段路通唔通行,同埋會唔會有惡犬攔路
932gz6061 發表於 2024-3-4 11:35 | 顯示全部樓層

asv98.kw131 發表於 2024-3-4 00:42
而家夜晚 9 - 10 點,79X 旺角中心條隊可以排到去 293S 嗰個位喎,而班 79X 到站嗰陣都坐滿窗口位,去到南 ...

依家2100 2130 2200 呢3班都穩定過75人

直情想問佢幾時再加去 @20

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +5 收起 理由
asv98.kw131 + 3 + 5 英雄所見略同

查看全部評分