hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荔景山公共交通不足 居民組織促增路線
開啟左側

[報刊新聞] 荔景山公共交通不足 居民組織促增路線

KG1428 發表於 2024-3-9 22:37 | 顯示全部樓層

九巴始終不願意加密30

30都係荔景主要交通工具
接通區內4間醫院+2間診所
早年有46A
最後又係因為不夠客而取消
由30繞經麗瑤取代
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
Quanta 發表於 2024-3-9 22:43 來自手機 | 顯示全部樓層
根本就係人口密度低 返工客少 需求太少 居民多數搭小巴同保鐵
dubbies 發表於 2024-3-9 23:43 | 顯示全部樓層
見荔景綠頂車等人, 巴士唔夠人, 減班更惡性循環冇人等, 但加班又何來人坐呢?
ccicoltd 發表於 2024-3-10 00:17 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2024-3-9 22:37
九巴始終不願意加密30

30都係荔景主要交通工具

做醫院診所,32H 每小時變相已幫 30 加了一班車。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
ccicoltd 發表於 2024-3-10 00:18 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2024-3-9 22:30
往來港島感到不便?黑人問號。不如話去南丫島不便啦。

可從改善往「上路」的行人通道著手,反正有 936/A 在。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
GZ4031 發表於 2024-3-10 00:54 | 顯示全部樓層
講港島, 好簡單架啫, 對面青衣大你咁多, 人口多咁多, 離地鐵站遠既屋苑都極多, 948做成點? 除左繁時走去亂咁密密開, 非繁呢?
咁荔景人口少幾多? 仲要有路面限制, 麗瑤上多兩層既屋苑全部唔洗做, 講咩337先, 「葵涌道荔景邨」呢個站更加唔會起到咩作用

講西九, 上麗瑤既想搭密車會自己上去青公叫4飛, 下面果班要一程過快手既有411, 講緊我浩景台如果岩岩好有車, 15分鐘已經到長廣, 唔洗半個鐘到寶血一帶
要去遠少少, 車海荔景轉鐵係最大路既搭法, 要好得閒又好唔想轉車先會走去硬食45 46, 講緊46去到油麻地JD一帶係要成粒鐘
荔旺特快基數就明顯唔夠架喇, 人地41A 都係險勝, 近少少既葵盛葵涌邨237A 仲係兩班限定, 最弱雞既荔景點可能有

講東九, 一樣要上青公既上左, 唔上既九巴整左40B比你, 唔岩心水既就繼續地底, 如果好似我好憎搭地鐵, 除左38/42C, 都可以90M/92M 轉40 (夾好班次下), 夾唔到就411 青山道搭緣份觀青紅van
淨低都有緣份42包底

講新界, 46X做左佢要做既野, 天水圍2M 包辦左元天大欖服務, 反而呢點荔景係有著數添
屯門亦有2M marginally 做緊荔景北, 最多真係不滿既咪269M 57M 對調總站同車型, 反正57M 岩用短車多過269M 啦

講大嶼山, 冇A線呢點係的確有少少唔開心, 話就話大大條地鐵, 件事都唔好受
駁腳小巴>東涌線>S1/青衣站轉左機鐵
過程的確係少少難入口

當然大可以葵芳小巴/巴士轉A30, 唔係太差既選擇黎
同埋響有密車駁腳既context 下, 夾硬麗瑤開A30P 落山做荔景山唔會有咩吸引力, 連A32 青中青北都嫌疏走番哂去長安轉A31時, 就知道啦

區內線冇寫既空間, 因為小巴除左葵興大窩口一帶外基本上係包辦哂, 夾硬去諗咩方法都唔會改變到呢個模式
shakugan2005 發表於 2024-3-10 01:39 | 顯示全部樓層

Gary_B 發表於 2024-3-9 21:40
12米行到麗瑤總站

行唔到既係祖堯

今時今日大車既定義應該係12.8米,而唔係3ad/3av年代既12米
tommy14D 發表於 2024-3-10 06:55 來自手機 | 顯示全部樓層
最搞笑係唔知42為乜離開觀塘道
shakugan2005 發表於 2024-3-10 07:57 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2024-3-10 06:55
最搞笑係唔知42為乜離開觀塘道

因為新清水灣道通車咁42就要改經,而行新路的確係快d到達順利,但奇怪在40要係呈翔道通車近40年先識得改經
kmb71k 發表於 2024-3-10 08:10 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2024-3-10 07:57
因為新清水灣道通車咁42就要改經,而行新路的確係快d到達順利,但奇怪在40要係呈翔道通車近40年先識得改 ...

因為點都要處理石硤尾同九龍城往返荃灣及觀塘既問題
就咁成條抽走無補償肯定嘈到拆天
以前冇八達通剩係得俾現金做唔到轉乘補償
以上回應,是否可行?是否合適?