hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荔景山公共交通不足 居民組織促增路線
開啟左側

[報刊新聞] 荔景山公共交通不足 居民組織促增路線

S3BL100 發表於 2024-4-4 22:36 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2024-4-4 22:13
厹肯?
肯,爆到上唔到咪肯,加一班咁大把
仲肯將班次減到30分鐘一班

你知唔知我反對緊你咩野?
個人立場認為 45 有無潛質做廿分班係另一件事。但而家係你混淆視聽,將「厹願唔願意」同埋「個人或地區願望」混為一談;前後矛盾,一方面覺得佢地就算減到車都唔肯一條 45 做晒加到廿分班,一方面又覺得佢地好樂意又加車又收少左錢

你而家仲未解釋到點解厹願意 46 加到 15 分一班,又或者加車畀 30 拉落深水埗

你解釋唔到既話,咩「厹唔肯加 45 到 20 分班」都係無說服力

如果 45 加到 20 分班係換取一條做晒可以過到既條件,而做完之後有車減,咁你估佢地會唔會為左堅持何文田深長荔 30 分一班都寧願唔減車甚至要加車落去?你講咩之後 45 可能減返轉頭都無用,因為而家係講緊呢一刻要加或者減幾多部車

根本呢舖 45 241X 重組後 45 開 30 分一班,原因唔係唔夠客,而係因為佢地堅持要做呢個重組,241X 做完減唔到車,又唔同時扯埋 46 落水,所以搞到 45 有客都搵唔到車加落去。之後佢地發現 241X 行車時間有少少過剩,又發覺可以單靠 45 46 跳飛機,揤出一部車畀下繁加返上廿分班,就係後話

如果單睇客量,根本而家非繁開緊 15 分一班既路線,絕大多數減到 30 分一班都唔會唔夠載。咁佢地減左未?明白同 45 個 case 有咩分別嗎?

再用多一個其他區例子間接答你。條巿區流水線 2A,深水埗區內一段佔行車時間至少一半;美孚至欽州街一段,單睇載客率,開 20-25 都得。咁而家因為呢一段而成條線減到廿分班未?點解仲開緊基本班次 12 分一班?
fb.com/scientisthk2usa/
1181174166 發表於 2024-4-4 23:00 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2024-4-4 22:36
你知唔知我反對緊你咩野?
個人立場認為 45 有無潛質做廿分班係另一件事。但而家係你混淆視聽,將「厹願 ...

「一方面又覺得佢地好樂意又加車又收少左錢」
減嘅車唔在於45/46
收嘅錢,你覺得何文田多人啲定旺區多人啲?

46加到15分鐘一班
「如果將個方案再提一次出嚟,包括46 15分鐘一班,45收費九龍城唔把關都可能過到,只係用車上應該唔夠車」
討論緊個方案而唔係提出呢個方案,你認為imply咗
幫你搵埋#604,唔該睇埋前面兩點

「拉30」東牆補西牆你識架
定係荔景山轉46特快(搏變202X)抽車又得,方法有好多
諗諗下你應該都係將呢句局限於46改行填海區嘅方案

「有客都搵唔到車加落去」
咁抬舉?係爆一早要加車,問題係非繁頂咗未?
當30分鐘一班搞掂咗,一個鐘多班車上何文田燒油?收貴咗油錢都係錢喎

「根本而家非繁開緊 15 分一班既路線,絕大多數減到 30 分一班都唔會唔夠載。咁佢地減左未?」
41/45都可以,客底夠就係
而地區又會唔會睇漏45/46聯合15分鐘一班落山變20分鐘一班,一個鐘少一班車呢?

「2A」
何文田謝荔景山隆恩支撐班次

kay 發表於 2024-4-6 08:23 | 顯示全部樓層
九巴覆地區內容成件事都清晰好多
https://www.districtcouncils.gov ... /11a_D_2024_TTC.pdf
30 45 46就廢話滿足需求
45 46聯合班次係為左減少候車時間
即係15拆做20 30未必係九巴想做既野
前往外區需求叫人去美孚轉乘
世界很簡單 人類很複雜
天空之神 發表於 2024-4-6 09:33 | 顯示全部樓層

當年已經有建議,縮 46 去美孚轉車站就解決到問題

圍村 281 班客都好受落

不過個人更傾向45/46 合併,如果海壇街 同去油麻地的人無反對的話
會更加善用資源
.
2076 發表於 2024-4-6 15:37 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-4-6 08:23
九巴覆地區內容成件事都清晰好多
https://www.districtcouncils.gov.hk/kwt/doc/2024_2027/tc/committee_me ...

咁講,九巴只係 care 落美孚聯合 15 分鐘一班,去其他區就轉飽佢……

即係 45 46 聯合 15 分鐘出深水埗旺角都唔必要。46 提速直飛旺角減車就可以簡單有效減車。
kay 發表於 2024-4-6 15:46 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2024-4-6 15:37
咁講,九巴只係 care 落美孚聯合 15 分鐘一班,去其他區就轉飽佢……

即係 45 46 聯合 15 分鐘出深水埗 ...

但佢個回覆係45 46前往外區
美孚只係轉乘去45 46以外地區
兩者似乎係mutually exclusive
當然你可以話45 46行行下都唔同路
但要拆走呢15分聯合班次
第一件事都要定義清楚呢15分一班究竟去到邊完

同埋因為有轉車站
變相開新線都免問
呢下先最陰公

如果15分一班係去到深水埗就得
咁其實留45
拉長30
開新繁時線去東九
或者真係開新繁時線去港島
但如果考慮埋九巴要減3部車先推
即係46其實都無得留低

世界很簡單 人類很複雜
1181174166 發表於 2024-4-6 18:40 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2024-4-6 15:46
但佢個回覆係45 46前往外區
美孚只係轉乘去45 46以外地區
兩者似乎係mutually exclusive

留45都係因為何文田啫
但係正如理想世界所講,30+45嘅聯合班次係不穩定聯合班次

反正何荔之間需求根本唔大,索性縮淨一條落深水埗咪算
45縮落美孚換大車、跳飛機
kingprowm 發表於 2024-4-6 19:49 來自手機 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2024-4-6 18:40
留45都係因為何文田啫
但係正如理想世界所講,30+45嘅聯合班次係不穩定聯合班次

如果 18 改行長沙灣道,延長去美孚,都唔太需要 45.....

大角咀應該唔會好大需要去何文田,呢批客俾 241X 做埋佢,而富昌, 海達隔離就係南昌站
1181174166 發表於 2024-4-6 19:55 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2024-4-6 19:49
如果 18 改行長沙灣道,延長去美孚,都唔太需要 45.....

大角咀應該唔會好大需要去何文田,呢批客俾 241 ...

多謝青北版友提供錯漏百出方案

第一個問題:241X有無雙分?
ATS131@45 發表於 2024-4-6 20:02 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2024-4-6 19:49

大角咀應該唔會好大需要去何文田,呢批客俾 241 ...

咩叫應該?咁青衣北都應該唔需要條241X出大角咀