hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴科技最__,有錢都唔識收
開啟左側

九巴科技最__,有錢都唔識收

mckhgc 發表於 2024-3-19 21:01 | 顯示全部樓層

佢呢D機不嬲問題多多

1.成日「暫停使用」,如果涉及BBI就真係玩死,特別係第一程用得、第二程唔得,點算?第二程用八仔比正價,再同CS傾計?

2.唔show扣左幾錢(八仔就會),又係如果涉及BBI,第二程都唔知有冇比到BBI(用八仔的話,咁既情況係幾常見,次次都要同CS傾計),用信用卡都可以幾日後入網上理財查返(都夠晒煩,搭程巴士姐,都要記著幾日後跟進),某国自煮燃髮嗰D方式我就唔知了。

3.靈敏度差(相比八仔)

交津個門檻提高左,我幾乎冇可能搭得夠個門檻,所以為左個JCB卡八折,專登開一張JCB卡黎搭佢,慶幸暫時未遇到呢D麻煩。不過次次搭親涉及BBI既車程(尤其我嗰度幾乎乜車都冇,幾乎去邊要BBI,如果咁好彩有的話),都要搭前就擔心佢會唔會是旦一程冇得用,搭完又唔知佢有冇收多。
最差配套 狗也不D
兆康友 發表於 2024-3-19 21:15 來自手機 | 顯示全部樓層
試過用支付寶坐車,但時延影響BBI
首程213M -$4.8
次程62X -$13.9 但扣除-$18.1
友人用八達通是正常的
車長調較方向係正確的
之後打上CS拎退款
等左10+拎到退款
從此以後較少用支付寶坐車
 樓主| kei_hk 發表於 2024-3-19 22:02 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2024-3-19 18:07
酌情權嘅嘢 玩爛咗咪大家都無癮

有乜話玩唔玩爛﹐嘈起上來﹐去到最後一定係九巴輸公關。

唔想輸公關﹐一係就治標﹐部機有問題就免費 ; 一係就治本﹐正視批機的可靠性攪番好佢。

ccicoltd 發表於 2024-3-20 01:12 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2024-3-19 21:01
佢呢D機不嬲問題多多

1.成日「暫停使用」,如果涉及BBI就真係玩死,特別係第一程用得、第二程唔得,點算? ...

八達通BBI 運算在車機進行,又會即時在卡內扣錢,所以能即時顯示扣數銀碼。

信用卡和 QR code 計轉乘 (和其他優惠,像上面提到的星期五半價) 是在後台進行,不可能立即顯示扣款金額,是以亦會出現卡機連不到線而遲了扣數,繼而喪失轉乘。
實際扣錢金額,用 Apple Pay Google Pay 在交易完成後會在 app 看到,拍信用卡如果卡公司有提示 email / SMS 也會看到,支微雲閃BOC 可進 app 看乘車紀錄或交易紀錄,車機連線正常的話通常到上層坐穩前便看到。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
ccicoltd 發表於 2024-3-20 01:18 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2024-3-19 17:29
其實九巴內部係有講明電子支付機壞時係可以畀乘客免費乘車。

自己都間唔中會有一兩次遇到依個情況,次次司 ...

我搭城巴試過,坐某線的最後幾個站,怎掃都出驗證失敗,最後車長說算了讓我上車。
我原意是這樣搭,然後轉車會便宜一元,結果貪平不成。

ccicoltd 發表於 2024-3-20 01:21 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-3-19 18:14
如果電子支付成日壞咁個供應商都有問題 不過呢班車壞左如果唔趕時間下一班又唔係耐 都唔係一定要上車然後又 ...

電車都是用同一款機,連八達通都併在一起。靈敏度不見得比九巴的好很多,但個人沒見過「暫停服務」。
EX-TL 發表於 2024-3-20 09:37 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2024-3-19 17:29
其實九巴內部係有講明電子支付機壞時係可以畀乘客免費乘車。

自己都間唔中會有一兩次遇到依個情況,次次司 ...

只係講八達通機, 九巴都冇地鐵 城巴 小巴 電車 渡輪咁靈敏, 總係慢成拍, 搭慣其他交通工具, 一搭九巴用番同一速度拎開張八達通, 慢到天光都未嘟到, 要再拍過.
sunhoo 發表於 2024-3-20 11:03 | 顯示全部樓層
唔係以傳統交通儲值卡做嘅電子交易就唔會在拍卡時顯示車資,呢個係全球巴士行業嘅通病。你試下在新加坡搭巴士都係咁。原因如下:

1) 傳統交通儲值卡係card-based payment,所有資訊(有無月票,是否優惠乘車人士,計BBI所需前序車程)全部儲存在卡内,拍卡時卡機可以以離綫方式同卡片通訊,即時計算車資。

2) 其餘電子支付手段全部係account-based payment,實體交易媒介只用作身份識別,唔會儲存交易所需資訊。所有資訊儲存於伺服器,一定要同伺服器通訊先計到車資。

3) 為免影響營運效率,公共交通營運商會盡量避免每單交易都連綫通訊,所以對於account-based payment唔會即時顯示車資。
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
sunhoo 發表於 2024-3-20 11:10 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2024-3-19 21:01

用信用卡都可以幾日後入網上理財查返

如果好似新加坡咁,用信用卡搭車係儲齊全日車資一筆過翻單,咁都幾麻煩,一定要以營運商嘅渠道登入佢嘅戶口先可以睇返每程車係幾錢。
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
talkingman 發表於 2024-3-20 11:23 來自手機 | 顯示全部樓層

szeto993 發表於 2024-3-19 19:52
除非cut八達通機,否則依家開放更多電子支付搭車好難夾硬話強行降低八達通普及度 ...

咁樣夾硬唔比人用八達通好不智,一來八達通普及度係最高,方便到媽最多乘客, 二來八達通比錢係快d順暢d, 簡接成個車程可以順快左