hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田鄉事會路新路口安排 大批私家車誤入巴士總站 ...
開啟左側

[突發!] 沙田鄉事會路新路口安排 大批私家車誤入巴士總站

selfcloser 發表於 2024-3-25 08:37 來自手機 | 顯示全部樓層

selfcloser 發表於 2024-3-24 20:36
真係無劃巴士專線😂

天光再睇原來有劃嘅不過已經變咗灰色😂
kwn1029 發表於 2024-3-25 09:44 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2024-3-25 08:36
單單好似將藍通車,有埋短片教點行,同埋係出行易不停通知!當然有d車手可能唔用出行易睇資訊都無計,但當 ...

將藍情況同沙田鄉事會路唔同
將藍係完全新開既路,未開唔行得,你要點拍隨得你
沙田鄉事會路日日改啲改啲咁,又多車行,邊有空間整到啲教學片 (除非全電腦模擬啦)
請時刻保持感恩及包容的心
kei_hk 發表於 2024-3-25 09:49 | 顯示全部樓層
單單好似將藍通車,有埋短片教點行,同埋係出行易不停通知!當然有d車手可能唔用出行易睇資訊都無計,但當 ...

全新的道路 VS 改變舊道路﹐係有唔同的﹐出來的成效亦會有不同。
全新道路﹐大家都係一張白紙﹐即使無這些教學片﹐司機行錯路的機會不大﹐因為大家都會慢慢行﹐睇清楚路牌地標。

改舊道路﹐大家會有習慣性﹐司機們唔會特別留意路牌路標﹐所以就會好多人習以為常﹐用番原有路口﹐所以行錯路。

而今次的改路﹐由於屬交通繁忙的位置﹐當排頭位的車行錯路﹐後面的車係好自然跟前車一齊行錯。
所以﹐今次就好多車行錯路入巴士總站。

註 : 根據前面的youtube link睇片﹐路牌指示真係比較少/路牌面積字體細。

pch_yeung 發表於 2024-3-25 10:23 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2024-3-25 01:25
有冇40X行巴士線入左總站

呢個應該唔會, 40X會騎左二線轉右, 唔會錯

3ASV356 發表於 2024-3-25 11:27 | 顯示全部樓層

https://www.wtprst-ne201705.hk/chi/video_no5.php

呢個咩嚟??
noname617 發表於 2024-3-25 11:34 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV356 發表於 2024-3-25 11:27
https://www.wtprst-ne201705.hk/chi/video_no5.php

呢個咩嚟??

多謝指出邊到有片睇到點行!
GA6072 發表於 2024-3-25 11:36 | 顯示全部樓層

KMBe500 發表於 2024-3-24 20:44
兩三個行錯路就應該係駕駛者問題,如果大部分人都做錯就好明顯指示唔清晰,你唔好坐喺個mon前指指點點了, ...

天橋BANNER箭咀唔一定睇到
過左分隔水馬至知條線只係比直行同左轉

TOTAL 十幾樣資訊要係10-20米之內讀哂
未計塞車遮住D資訊

呢D路口又係為左九巴搞出黎既屎

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
teddybus + 1 被厹迫害妄想症又發作 ^^

查看全部評分

kei_hk 發表於 2024-3-25 12:41 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2024-3-25 11:36
天橋BANNER箭咀唔一定睇到
過左分隔水馬至知條線只係比直行同左轉

今日睇某份報紙所講﹐有車由城隧一邊前來﹐一上橋就依舊keep右線﹐結果就跟了巴士入了 "巴士專線" 入了巴士站。

可能這一個位﹐都陰左唔少非巴士進入巴士總站。

DIH 發表於 2024-3-25 13:01 | 顯示全部樓層

翻查過去一星期香港電台交通消息,今朝06:35才第一次提及相關改道,之前只有21/22號提及凌晨工程期間不能右轉落公路,實行當日及前一日連提都冇提過。
https://programme.rthk.hk/channe ... ndex.php?d=20240325

香港出行易都好似冇提過,但我唔係駕駛者,唔知有冇睇漏:
https://www.hkemobility.gov.hk/tc/traffic-information/news

落場揸車淨係睇住附近車輛已經夠煩,塊牌埋到去先見到咁細,又多巴士阻礙視線,唔係個個咁得閒/識得上工程網頁搵資料。
kei_hk 發表於 2024-3-25 13:58 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2024-3-25 13:01
翻查過去一星期香港電台交通消息,今朝06:35才第一次提及相關改道,之前只有21/22號提及凌晨工程期間不能右 ...

「香港出行易」都有提及的 (於 "特別消息" 而非 "交通安排")﹐不過自己留意發出消息的日子

唔知係出左事才出﹐還是之前幾日已經有出通知。