hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2024-2025 RPP載客率數據
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2024-2025 RPP載客率數據

castanopsis 發表於 2024-3-25 04:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

整合返相關數據俾版友參考
總體而言
啲數據,同喺街見到既情況差唔多
抵讚既係,啲definition算係清晰咗
曾幾何時啲半小時/一小時/平均/順逆向平均,少咗出現,比較起來方便咗

但與此同時,受影響人數同佔條線客量比例,就停咗唔再出
呢啲人數,有時比起載客率更加重要
呢個係抵鬧

寫得最仔細既,係城巴港島線
90/97/1/5B/973,都有詳細分時段既breakdown,以及受影響人數
九龍市區同新界,就hea好多

————————————————

九龍及新界
路線載客率數據載客率
5P最繁忙一小時載客率65%
5X最繁忙一小時載客率32%
N20載客率5%
214最繁忙一小時載客率76%
224X啟德特載客率12%
31最繁忙一小時載客率89%
31P平均每班載客率46%
234A最繁忙一小時載客率77%
39A最繁忙一小時載客率60%
40P最繁忙一小時載客率87%
43S載客率68%
52X掃管笏特載客率23%
B3A最繁忙一小時載客率73%
50最繁忙一小時載客率32%
N50最繁忙一小時載客率5%
56最繁忙一小時載客率32%
56A最繁忙一小時載客率74%
263C平均每班載客率47%
265S平均每班載客率(往大埔)57%
269D最繁忙一小時載客率72%
77K錦上路特載客率49%
272A最繁忙一小時載客率65%
272K最繁忙一小時載客率69%
74C平均每班載客率64%
70K最繁忙一小時載客率47%
270最繁忙一小時載客率44%
273B最繁忙一小時載客率55%
270S平均每班載客率53%
78K最繁忙一小時載客率74%
78平均每班載客率61%
79P平均每班載客率31%
281M上繁載客率
下繁載客率
九龍塘客量
40%
8%
10人
85B上繁載客率
下繁載客率
29%
17%
82P最繁忙一小時載客率33%
89S最繁忙一小時載客率
晚上9時後載客率
34%
6%
286M上繁載客率
下繁載客率
19%
21%
91S平均每班載客率33%
98B 坑口特平均每班載客率12%
98S平均每班載客率61%
298C載客率43%
298X平均每班載客率43%
290B載客率52%
290E平均每班載客率60%
790最繁忙一小時載客率68%
796P最繁忙一小時載客率
康城 至 藍塘傲及靈實
將中/天晉II 至 康城
67%
30人
45人
795平均每班載客率32%
795P載客率22%
795X最繁忙一小時載客率63%
797最繁忙一小時載客率54%
797將南特載客率19%
798B載客率20%
798P載客率39%
798X載客率40%

港島
路線載客率數據載客率
1最繁忙一小時載客率
最繁忙一小時(上環至堅城)
最低一小時(上環至堅城)
跑馬地至西區
74%
44%
7%
1180人
5B最繁忙一小時載客率
最繁忙一小時(上環至堅城)
最低一小時(上環至堅城)
51%
30%
2%
90最繁忙一小時載客率
上繁後載客率
星期六日載客率
49%
20%
21%
97最繁忙一小時載客率
上繁後載客率
星期六日載客率
58.%
21%
23%

過海
路線載客率數據載客率
118P最繁忙一小時載客率67%
603P平均每班載客率60%
608P載客率70%
982X星期六最繁忙一小時27%
682C最繁忙一小時載客率37%
982C最繁忙一小時載客率49%
985星期六平均載客率25%
986最繁忙一小時
下繁平均
48%
30%
989最繁忙一小時
下繁平均
45%
29%
680P星期六最繁忙一小時30%
680X星期六上繁
星期六下繁
28.%
21%
681P星期六平均載客率22%
373最繁忙一小時載客率
星期六載客率
38%
15%
N373最繁忙一小時載客率21%
N307星期一至五平均
星期六日平均
17%
15%
969B星期六平均載客率18%
973最繁忙一小時載客率
星期一至五非繁
最低一小時(往九龍)
最低一小時(往港島)
58.%
24%
11%
15%

大嶼山
路線載客率數據載客率
37A最繁忙一小時載客率37%
37M最繁忙一小時載客率77%
A12最繁忙一小時載客率70%
E42最繁忙一小時載客率63%
E42P最繁忙一小時載客率53%

s20131417 發表於 2024-3-25 16:49 來自手機 | 顯示全部樓層
感謝樓主苦心,但感覺之所以會有咁嘅現象出現,會唔會同黃鬼喺港島開展大屠殺有關?🤭
雖然喺部份版友眼中,感覺九公近年都開始hea做
 樓主| castanopsis 發表於 2024-3-26 08:47 | 顯示全部樓層
s20131417 發表於 2024-3-25 16:49
感謝樓主苦心,但感覺之所以會有咁嘅現象出現,會唔會同黃鬼喺港島開展大屠殺有關?🤭
雖然喺部份版友眼中 ...

今年城巴港島算靜
同吹出來既大屠殺有啲距離
可能可以cut既都七七八八

不過1/5B呢組,受影響人數實在唔算少
跑馬地去西區,基本上替代都會差過1

GA6072 發表於 2024-3-26 09:48 | 顯示全部樓層

載客率要解說下
非繁黃色底係入到加班名單
繁時紅色字至入到加班名單

綠色字係一般路線非繁載客人數
藍色字係正常非繁載客人數
紫色字係要企人既載客人數
橙色底係你地見到企人飛站留後既載客人數

E200B7RE400
11米
12米
12.8米
水塘 12.8
17%
13%
11%
8%
7%
7%
7%
33%
25%
22%
16%
14%
14%
13%
50%
38%
33%
24%
22%
21%
20%
67%
50%
44%
32%
29%
28%
26%
83%
63%
56%
40%
36%
34%
33%
100%
75%
67%
48%
43%
41%
40%
88%
78%
56%
51%
48%
46%
100%
89%
64%
58%
55%
53%
100%
72%
65%
62%
60%
80%
72%
69%
66%
88%
80%
76%
73%
96%
87%
83%
79%
94%
90%
86%
97%
93%
99%

s20131417 發表於 2024-3-27 02:42 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-3-26 08:47
今年城巴港島算靜
同吹出來既大屠殺有啲距離
可能可以cut既都七七八八

斬短條1去港澳碼頭,換5B拉上去摩星嶺
有無諗過港澳碼頭仲有無位擺多一條線?(空間平時已經夠晒有限)

你某婷而家去搞所謂嘅「重組」,累成班客陪你埋單,值得嗎?
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
KE7066 發表於 2024-3-27 02:51 | 顯示全部樓層
s20131417 發表於 2024-3-27 02:42
斬短條1去港澳碼頭,換5B拉上去摩星嶺
有無諗過港澳碼頭仲有無位擺多一條線?(空間平時已經夠晒有限)

最簡單 680X 啲曬太陽車執返去隔離港澳場已經有位

都唔知你幫巴士公司擔心啲咩

樓主| castanopsis 發表於 2024-3-29 20:30 | 顯示全部樓層

GA6072 發表於 2024-3-26 09:48
載客率要解說下
非繁黃色底係入到加班名單
繁時紅色字至入到加班名單

運輸署攞數據既時候
唔知有無考慮到車型對載客率既影響
單層雙層會分,但短車長車,唔知佢地分唔分到

之前鐵路通車啲統計,好似都只係搵個人企喺條街度
見到頂閘就寫100%,見到坐滿就寫70%咁
不過RPP呢條數睇落似係巴士公司俾,多過運輸署數
可能會準少少
GA6072 發表於 2024-3-29 21:13 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-3-29 20:30
運輸署攞數據既時候
唔知有無考慮到車型對載客率既影響
單層雙層會分,但短車長車,唔知佢地分唔分到

s20131417 發表於 2024-3-29 23:28 來自手機 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2024-3-27 02:51
最簡單 680X 啲曬太陽車執返去隔離港澳場已經有位

都唔知你幫巴士公司擔心啲咩

反建議:可放林士街?平日目測,都得兩三架車喺嗰邊泊。
KE7066 發表於 2024-3-29 23:53 | 顯示全部樓層

s20131417 發表於 2024-3-29 23:28
反建議:可放林士街?平日目測,都得兩三架車喺嗰邊泊。

家陣審計投訴林士街使用率低定係點?

完全唔知你個建議有咩用意