hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 網上流傳城巴新增簡體字電牌Data
開啟左側

[服務調整] 網上流傳城巴新增簡體字電牌Data

AVD1 發表於 2024-3-27 01:14 來自手機 | 顯示全部樓層

TR1614 發表於 2024-3-26 10:27
旅客俾錢落嚟玩仲要叫人遷就你,唔講以為你先至係大客。加簡體字Data根本對大家冇影響,更何況係城巴主動 ...

第一,上面有板友已經講左唔係城巴主動加係政府政策。

第二,我同意你所講嘅方便遊客。但我唔同意你後半部份所講嘅野。你就得用簡體中文嘅用家,咁係唔係要就埋其他地方嘅旅客?需唔需要加埋泰文法文意大利文?甚至而家政府話要吸引中東商務客,需唔需要加埋阿拉伯文?

而家呢個世界好多人就係得一想二。你今次退左一步下次就要你退多一步。而家就話用簡體字,再遲啲可能就要求個司機一定識講普通話。唔識連工都冇得你做。咁到頭黎又係唔係會影響到本身嘅中國香港人?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
siupy + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

ATENU1400 發表於 2024-3-27 04:56 | 顯示全部樓層
hkt133 發表於 2024-3-27 00:34
掉返轉,據悉係2/6嘅韓文指示牌令凱婷認為可以為旅客提供到更多資訊。
而B7/8/9係近期經常被熱烈關注嘅對 ...

九巴同大陸有幾多關係,同城巴被恥笑為Chengba可謂毫無關係
唔洗夾硬扯埋一齊講 咁係無用的。
TR1614 發表於 2024-3-27 05:59 來自手機 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2024-3-27 01:14
第一,上面有板友已經講左唔係城巴主動加係政府政策。

第二,我同意你所講嘅方便遊客。但我唔同意你後半 ...

的確冇可能照顧哂所有旅客。乜野都係睇需求,泰文之類喺香港需求可能相對低嘅文字,巴士公司同政府固然未必有意欲加落電牌,畢竟冇可能加哂世界所有語言入電牌。但如果知道某種文字嘅需求大,加落電牌又有乜問題?正如韓國有唔少來港旅客,有需求九巴咪特登加設韓文資訊。如果中東旅客多咗,加埋阿拉伯文落電牌又點話
   至於加簡體字入電牌引發嘅後續事件全部係你個人推測,單獨睇今次加簡體字data落電牌呢件事其實無問題喎。如果政府決心落order,唔覺得你今日所謂企硬,聽日司機就可以繼續唔駛講普通話。
KG1428 發表於 2024-3-27 21:39 | 顯示全部樓層

hkt133 發表於 2024-3-27 00:34
掉返轉,據悉係2/6嘅韓文指示牌令凱婷認為可以為旅客提供到更多資訊。
而B7/8/9係近期經常被熱烈關注嘅對 ...

回頭一問點解15 / 260 / 973 / H1/H2 果D線沒有韓文/日文指示牌/報站

15:山頂線
260:赤柱線
973:專做外國遊客巴士線
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
hkt133 發表於 2024-3-27 22:15 | 顯示全部樓層
ATENU1400 發表於 2024-3-27 04:56
九巴同大陸有幾多關係,同城巴被恥笑為Chengba可謂毫無關係
唔洗夾硬扯埋一齊講 咁係無用的。
...

純粹係希望各位版友可以清楚理解而家大家生活嘅環境,配合政府施政已經係無可厚非嘅事。
唔係話夾硬拉埋一齊嚟講,而係仲有好多人抱住幼稚嘅心態為笑而笑。
mak5052 發表於 2024-3-27 22:17 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2024-3-25 19:38
唔計港中同一個口岸兩邊名
落馬洲同落馬洲支線, 香港自己都捉蟲, 玩死人咩

或者好像澳巴的關閘電牌咁, 寫埋可通往的內地口岸名?
圖示: 澳巴 3A 的往關閘電牌, 旁邊寫上 "通往拱北口岸"
即大致建議如此 (用轉頁電牌, 以 B1, B7, 976 作例)
落馬洲站 B1 > 通往福田口岸 B1
香園圍口岸 B7 > 通往蓮塘口岸 B7
新田皇巴站 976 > 通往皇崗口岸 976
另建議各機場線, B4, B5, B6 的 "大橋香港口岸" 改為 "港珠澳大橋" (與澳門 101X, 102X 統一寫法)

KG1428 發表於 2024-3-27 22:18 | 顯示全部樓層

mak5052 發表於 2024-3-27 22:17
或者好像澳巴的關閘電牌咁, 寫埋可通往的內地口岸名?
圖示: 澳巴 3A 的往關閘電牌, 旁邊寫上 "通往拱北口 ...

以前 79K 有
可是被TD Ban 左
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
hkt133 發表於 2024-3-27 22:20 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2024-3-27 21:39
回頭一問點解15 / 260 / 973 / H1/H2 果D線沒有韓文/日文指示牌/報站

15:山頂線

相信未來點都會有,只係時間問題。
以二八定律嚟講,城巴仍然可以靠口岸路線頂住個檔口,但港島人口越嚟越萎縮,如果再唔全力搞好觀光配套,實在難以單靠啲一般路線繼續經營整個業務。
siupy 發表於 2024-3-30 17:47 | 顯示全部樓層
TR1614 發表於 2024-3-26 10:15
有啲內地人只係睇得明部分繁體字,部分差異太大嘅字係真係要去查字典嘅。 ...

除非單獨一個字,仲要係生僻字
否則有上文下理唔會估唔到
學以前才子話齋

幾年前,有一個香港的行政人員說,大陸人看不懂正體,所以,為了尊重顧客,另設簡體,是應該的。

我聽了笑笑,說:「不如我與你打賭:你說中國大陸人不懂正體字,」然後我拿出一張紙,拿過一枝黑色箱頭筆,在上面用正體冩下這一行:『共產黨龜兒子』。我說:「你看,這六個中文字之中,當中最重要的四個,是你所說的繁體。你敢不敢手持這張紙,北上大陸,任你挑四個城巿,你可以選北京、上海、廣州、成都,又可以選齊齊哈爾、貴陽、煙台、海口;在你自選的四個城巿的火車站口,手持這張紙,站立一小時。如果一直平安無事,沒有人抓你,我輸給你五十萬元?但如果你從此失蹤,一切後果,你不必付我一分錢,你自己負責。你敢嗎?」

我說:「不怕的。大陸中國人都看不懂所謂繁體字,中間四個字,都是繁體,如果有人問你這句話是什麼,你逐字指著,告訴他們,這句話是『共同生個兒子』,或『共同尊崇孔子』。總之,中間那四個字,他們看不懂的,你放心,你不會有事。」

teddybus 發表於 2024-3-30 18:46 來自手機 | 顯示全部樓層

violet 發表於 2024-3-25 19:18
係得羅湖同沙頭角過完關都係同一個地方

深圳灣好似都係