hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 98E 乘客量報告(多次數據)
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴 98E 乘客量報告(多次數據)

violet 發表於 2024-3-25 21:50 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2024-3-25 19:31
如果人口計
秀茂坪寶達康盛翠林加埋其實先等於寶林或坑口一份
但出到嘅客量的確係等於山下面兩區以上事實 ...

咁係因為山下有鐵路,山上冇,短期內都唔會有。
tommy14D 發表於 2024-3-25 22:17 來自手機 | 顯示全部樓層
自己都係98E常客,以前得0745班次呢班坐滿兼企人,但多咗0805有部分坐0745嘅同我自己都轉坐佢,所以如果兩班車加埋嘅話其實客量冇升過,只係左手交右手
 樓主| 3ASV174 發表於 2024-3-25 22:31 | 顯示全部樓層
Karo.3.2 發表於 2024-3-25 21:48
其實可以平日半全日+假日幾班

半全日真係勉強喇
但下繁的確有空間加多班既,反正依家幾條特別線除左 98E 其他客量都係偏低
尤其 98E 已經可以提供到比 98S 更短既行車時間俾所有將軍澳客,98S 可以考慮將長深荔交晒俾 98E,佢略為減班直接飛西橋集中做旺角同亞太區
如要討論,請先自貼差餉單一次
neoplan720p 發表於 2024-3-25 23:27 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2024-3-25 16:26
上繁其實大可以飛橋壓縮行車時間

認同,
反正上繁亞皆老街本身唔算塞,去太子就算坐返98C都算係合理車程;
倒不如98E跟12A 飛橋skip太子,直插SSP。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
GZ4031 發表於 2024-3-25 23:39 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2024-3-25 22:31
半全日真係勉強喇
但下繁的確有空間加多班既,反正依家幾條特別線除左 98E 其他客量都係偏低
尤其 98E 已 ...

就咁睇你落既數據, 98E學你所講時間上可以取代98S (我當唔理康城清半, 反正有298X)
98S 其實直頭大改落海達開, 直掃深旺道上奧運站, 食哂大角嘴放工客, 再學16經內街出旺角道係咪仲有意義
太遠既就柏景灣開都可以考慮
叫做extend 下版圖執下未做得哂既客 (93P呢D唔計數)

同場建議埋98S唔好再入康城燒油, 一來有298X 795 795P, 二來都冇咩人咁用98S, 放番坑北都夠

半全日概念上好似好好, 實際上夠唔夠客真係唔敢寫, 我地睇屯門X線, 青衣44, 葵涌33A 37, 去到本身自己98C, 如果非繁由SSP先開始計客量, 去到美孚其實都未必夠半車
何況將軍澳本身同九龍西相對遠, 非繁又未達到咁大既通勤需要, 再講98E 半全日左98C 都應該拉得幾疏, 得失埋旺角客就難搞少少

樓主| 3ASV174 發表於 2024-3-25 23:55 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2024-3-25 23:27
認同,
反正上繁亞皆老街本身唔算塞,去太子就算坐返98C都算係合理車程;
倒不如98E跟12A 飛橋skip太子, ...

其實真係可以上橋
之後經黃竹街直接出返長沙灣道,依家行汝州街停燈其實仲慢過正線行出面

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +3 收起 理由
toby_tl10 + 1 + 3 英雄所見略同

查看全部評分

樓主| 3ASV174 發表於 2024-3-25 23:59 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2024-3-25 23:39
就咁睇你落既數據, 98E學你所講時間上可以取代98S (我當唔理康城清半, 反正有298X)
98S 其實直頭大改落海 ...

98S 今年已經建議縮短返坑口北
所以我已經無當佢係一條康城線

但十分同意其實半全日無乜好處
一來單靠長深荔唔足以打爆一架車,就算繁忙時間都係加埋新蒲崗先齊夠一車
二來半全日等同半拆線,以現時 98C 非繁忙時間班次再減真係趕客,現時非繁忙時間 98C 全程都係 75 分鐘左右,咁長途計算合理時間,做密一條線好過
幾條半個鐘一班真係睇到都唔開胃
tommy14D 發表於 2024-3-26 04:08 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2024-3-25 23:55
其實真係可以上橋
之後經黃竹街直接出返長沙灣道,依家行汝州街停燈其實仲慢過正線行出面
...

只係西九龍中心盞燈太快轉,本身應該運動場道就出返去
rusf101001 發表於 2024-3-26 11:28 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2024-3-26 04:08

連續兩個L彎重口味左d,樓上咁講飛埋太子仲好
936收皮935全日
kwn1029 發表於 2024-3-26 11:39 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2024-3-26 04:08

運動場道唔得,彎多經常有死車,好難扭
黃竹街/楓樹街出去正路好多
請時刻保持感恩及包容的心