hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討中九龍幹線
開啟左側

[問題] 探討中九龍幹線

3ASV174 發表於 2024-4-28 14:02 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2024-4-27 14:49
做唔做都係睇人
政治唔政治最高政策係保鐵就已經夠控制

樓主當然有自己 agenda 先會出呢個 post

問題係當你諗下六幹將南段通車
連一條當時只係 RPP 計劃但未開既 298C 想用服務範圍完全一樣只係路經次序唔同既 298X 取代都可以鬧出咁大風波
影響到既得利益者,就連樓主自己都唔支持新線行新路,咁開呢個 post 既意義喺邊?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
JX9097 + 1 咁又係呀…陣間98C畀人拆骨就唔好啦🥹.

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
s3n370 發表於 2024-4-28 16:42 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-4-27 23:54
謝補充
研究咗一陣,呢個位好詭異
入迴旋處之前係雙白同有road marking,但迴旋處內理論上係容許切線

有幾詭異?麻煩睇哂全套地線先。
由櫻桃街隧道出迴旋處果兩線,紅綠燈前嘅箭咀係直去。
夾硬cut上西九龍走廊係無違反cut線條例,
但係就違反佐隻直去箭咀嘅指示,出牛肉乾都係話違反箭咀嘅指示

再generalise D諗,
若果你(過紅綠燈後响)迴旋處內切線呢個說法成立的話,
紅綠燈前嘅箭咀咪形同虛設?
kay 發表於 2024-4-28 17:25 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2024-4-28 14:02

咁298C執唔執到笠到時就係一個案例
反而真正唔想298C執笠既又有幾多

至於agenda
拋磚引玉無人話一定要做
可以討論完發現唔可行又得
當然咁樣係伏伏地

但貼地少少
將藍途經路線遠比中灣繞少
而且有部份係PLAN左執行唔到

反而中灣繞雖然無獨立一份計劃
但有秩序搬線過去同開新線行中灣繞

不過都係個句
呢D市區幹道飛走人多地方
就算車程短左
但無現時呢種行慢D但做多幾款客既風氣
即係好似793同795X咁
計人頭795X已輸
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| castanopsis 發表於 2024-4-28 20:38 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2024-4-28 16:42
有幾詭異?麻煩睇哂全套地線先。
由櫻桃街隧道出迴旋處果兩線,紅綠燈前嘅箭咀係直去。
夾硬cut上西九龍走 ...

當然見到箭咀直去,如果唔係點解話要改劃線
但行錯線入咗迴旋處之後,理論上無車安全情況下,係可以喺迴旋處切線修正
所以架的士先可以咁玩

中九龍幹線>美孚
交通暢通下點都係寶輪街玩法最快,只係睇有無空間劃替代路線避塞車
 樓主| castanopsis 發表於 2024-4-28 20:55 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2024-4-28 14:02

個命題係開放討論,區區有份
italk又無乜實際影響力,可以有乜嘢agenda可言?

298X行新路唔係問題
問題係佢坑口時間/價錢/站位取代唔到98C
按現有走線單靠康城又唔夠客,呢啲都係好現實既constraints

如果直接架床疊屋
可能就咁用5架車開 寶林/坑口<>六幹<>西九 循環,會係最低影響
坑口寶林去亞皆老街/旺角,就麻煩繼續慢碌98C
但至少最慢既一段有得快下,資源又用得最少
 樓主| castanopsis 發表於 2024-4-28 21:00 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2024-4-28 11:08
13D孭住秀茂坪+牛頭角道
唔太可能直接斬
(16入牛頭角道亦唔現實)

13D/16/296C縱然有好多其他客源
部分時段大角咀/填海區<>九龍灣觀塘,始終佔唔細既客量比例
無話啲線會死,但可以想像如果有新線行六幹,會對呢幾條線盤數,構成明顯衝擊

s3n370 發表於 2024-4-28 21:03 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2024-4-28 12:38
當然見到箭咀直去,如果唔係點解話要改劃線
但行錯線入咗迴旋處之後,理論上無車安全情況下,係可以喺迴 ...

按你嘅說法,係咪無車安全嘅情況下,雙白線切線修正都得?

改得劃線就連許可車流都郁埋。
講埋D違規嘅野話可以、安全,講經咩
 樓主| castanopsis 發表於 2024-4-28 21:27 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2024-4-28 21:03
按你嘅說法,係咪無車安全嘅情況下,雙白線切線修正都得?

改得劃線就連許可車流都郁埋。

雙白線當然唔切得
上面邊隻字令你認為可以cut雙白線?

宜家係話迴旋處入面唔係雙白
入咗迴旋車然後“哎呀,入錯線,咦,無車,修正”
呢個做法本身唔犯法,街景架的士就係走呢個灰色地帶

改劃線,方向會係雙白變虛實線,容許西來既車流cut上西廊之類
呢啲可以再探討,你鍾意都可以拋一個你認為合理既suggestion出來
s3n370 發表於 2024-4-28 22:17 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-4-28 13:27
雙白線當然唔切得
上面邊隻字令你認為可以cut雙白線?

咁既然雙白線唔切得,咁點解可以响迴旋處違反佐紅綠燈前隻箭咀嘅指示呢?
你呢種諗法雙重標準之餘得黎好可怕

唔熟例麻煩番去睇道路使用者守則甚至Cap. 374G先。呢個位根本不存在灰色地帶。

樓主| castanopsis 發表於 2024-4-28 22:43 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2024-4-28 22:17
咁既然雙白線唔切得,咁點解可以响迴旋處違反佐紅綠燈前隻箭咀嘅指示呢?
你呢種諗法雙重標準之餘得黎好可 ...

咁入錯線迴旋處打燈修正,其實都違反咗箭咀指示
但呢個大家都覺得合法

問題唔係箭咀,係雙白線係咪自動extend入迴旋處
法例邊度寫呢個case,你搵到條文歡迎補充

講真無興趣同你鑽呢個法律牛角尖
反正我都話巴士要咁行就要改劃線,或者兜全圈
你鍾意可以走落場捉啲車老不,但呢個本身都唔係討論重點