hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 荔廠部分路線車務運作問題
返回列表 發新帖
開啟左側

荔廠部分路線車務運作問題

cz9328 發表於 2024-5-17 01:59 來自手機 | 顯示全部樓層

行咗 "每行夠6小時後必須大休" 政策下,幾條線連人帶車撈亂用,長途線短途線夾埋一齊編更編到個司機揸到 5個幾鐘一味,啲車都撈亂晒唔易分得太清楚。
FD_8592 發表於 2024-5-28 19:45 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2024-5-7 21:59
112 同 8A 各自有一部車早更收工泊落去九龍站俾 8 號仔用

112 果部係8 既司機去蘇屋拎車
8A 果部就係九龍站拎

但師傅表上面要咁做既字軌係拎原本8 既4車 同原本既5車夜更
咁樣師傅去拎走第二條線架車...原本屬於8 既派車去左邊?
又原本8A,112 果兩個師傅又拎咩車開工?
FD_8592 發表於 2024-5-28 19:56 | 顯示全部樓層
bb606606 發表於 2024-5-10 13:51
其實你想研究d乜?
根本每條線玩法都唔同
首先你要分清楚條線有幾多正字軌L字軌甚至半職字軌

係我謹有知道既範疇 荔廠係比例多拎第二條線既掛牌車去做生意一轉之後又換番比原線既

就如樓上所講 8-L1 夜係九龍站拎8A-S1 用車,但師傅表上 L1 係開工接8 既4車
要拎112 掛牌車果個直頭係8 既5車夜更

對比屯門/元朗 可能會係索性叫師傅接果個字軌
例如968既正字軌 接68M-H3 柯打968 咁樣

FT7052 發表於 2024-5-28 21:10 來自手機 | 顯示全部樓層

FD_8592 發表於 2024-5-28 19:45
112 果部係8 既司機去蘇屋拎車
8A 果部就係九龍站拎

原本屬於8嘅車都喺8,你當8-L1 & 8-L21,兩人各自開工喺總站攞咗一架車,而在夜更開工前都仍然用緊。變了夜更需要額外兩架車,所以攞其他線。8A、112應該是收工唔需要再用該兩架車。有錯請指
AVBWU291 發表於 2024-5-28 21:35 | 顯示全部樓層
而家九巴嘅車軌同人軌都分開哂啦...
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
bb606606 發表於 2024-5-28 21:59 | 顯示全部樓層
FT7052 發表於 2024-5-28 21:10
原本屬於8嘅車都喺8,你當8-L1 & 8-L21,兩人各自開工喺總站攞咗一架車,而在夜更開工前都仍然用緊。變了 ...

佢根本就仲未明白個複雜性
8架車唔等於有8個人
可以同時有1-8 + L21 + H1 等等

早更既用車同夜更既用車甚至人未必一樣

bb606606 發表於 2024-5-28 22:06 | 顯示全部樓層

我用比較簡單既31B舉例
31B名義上有4正4蛇共8部車

但其實除左早夜1234 蛇1234
夜更仲有L21 H01 H02
換句説話 8部車其實可能有11個人開緊工

就咁一條比較簡單既線都已經係咁
何況仲有更多更複雜

咁複雜嘅例子例如35A 235
呢兩條線嘅用車同用人根本完全係大雜燴
複雜到可以係35A既人全日攞235既車做35A 或者調翻轉
又或者235既人先攞35A車做235 再攞235車做35A等
呢d又點計?
FD_8592 發表於 2024-5-28 22:32 | 顯示全部樓層
FT7052 發表於 2024-5-28 21:10
原本屬於8嘅車都喺8,你當8-L1 & 8-L21,兩人各自開工喺總站攞咗一架車,而在夜更開工前都仍然用緊。變了 ...

8-L21 係接8-60車 呢個冇乜特別

而家個問題係
8-L1 師傅表上係編定接8-4車 做一轉食飯 同時備忘寫住取8A-S1 用車...咁即係呢個時間8-4 車係站入面備用?
L1 做完一轉之後 架8A-S1 用車會點安排?
8-5 夜又係..原來本接8 既字軌(唔記得左邊架) 但備忘寫住往蘇屋取112-S2 用車做一轉...咁即係呢個時間8-5 車係站入面備用?
咁原本8A-S1,112-S2 應該都係準備下段開車 又接咩車開工?
HT408 發表於 2024-5-29 15:50 來自手機 | 顯示全部樓層
FD_8592 發表於 2024-5-28 22:32

而家個問題係

8-L1 拎8A-1,唔係8A-S1
8-夜5 拎112
兩部車都係由8號仔嘅師兄揸到收工
你知道備註寫咩 ,應該唔會唔知道部車一直有人接

8A-S1全日8P都無其他人接

同埋112夜更係有人要返廠拎車,唔使擔心
GA6749 發表於 2024-5-29 19:00 | 顯示全部樓層

FD_8592 發表於 2024-5-28 22:32

而家個問題係

成件事好簡單
8-L1人一開頭接嗰部的確係8-4車
你見到嘅備忘唔係講緊呢一部車,而係L1人小休後應該要接嘅P1車
成件事係︰8A-1早開工取8A-1車,收工泊九龍站
8-L1人小休後,站取8A-1車,部車個字軌就變咗做8-P1車

8-5夜接112-S2車(即8-P5車)嘅原理一樣,成件事唔存在咩部車在站備用(人接車前部車泊咗喺站嗰一小段時間另計)
之於你本身擔心嘅8A-1夜開工/112-S2人下段接咩車,咪就係接另一部車,唔會揸返8A-1車/112-S2車

跳飛機玩緊嘅就係要人字軌同車字軌分開,精粹在於人停車唔停,係不能再用返以前人車合一去理解

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
ME9661 + 1 多謝分享

查看全部評分