hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 我又人工加得少、工時長,我都去瞓馬路! ...
開啟左側

我又人工加得少、工時長,我都去瞓馬路!

s3n370 發表於 2007-8-13 00:23 | 顯示全部樓層

原帖由 a396 於 2007-8-12 22:22 發表
但係, 佢地咁出街法, 我覺得解決唔到
呢個問題囉, 最好就坐低慢慢傾掂佢,
傾到大家都滿意為止, 除非建築商反口
覆舌, 死都唔認數咁先諗下一步行動係
點.

就算加到人工,佢地準唔準時收到,甚至收唔收到,都係個未解決的問題...
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
lch 發表於 2007-8-13 00:34 | 顯示全部樓層

回復 #11 s3n370 的帖子

不過講到工時, 我試過一周做成八十幾九十個鐘,
不過無ot, 無補假, 只有飯錢同的士錢咋,
計落一日都無800蚊. 仲要大學生.
238X 發表於 2007-8-13 00:39 | 顯示全部樓層
原帖由 letchan 於 2007-8-12 19:30 發表
九七年後所一直積壓的社會問題。終於都爆發。
處理得唔好,真係暴動。

當年英國山高皇帝遠奈班左仔唔何。
而家暴動?恐怕只會俾屍骨未寒既馬主席一語成讖:
中央派解放軍坦克出來當大家豬咁碌──犯站規都係咁話。

雖然搞到出暴動政府明顯責無旁貸 (就算對方被人煽動
都係咁話──唔令反動份子有機可乘係政府應有責任),
但一去到呢個地步就基本上無轉彎餘地。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
chai 發表於 2007-8-13 00:55 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2007-8-12 22:30 發表
其實班工人反而應該要求"搞手"職工盟同埋佢既政治盟友作出明確承諾, 要求佢地下次
參予討論牽涉政府工程既議案時, 要以工人利益為優先, 如果唔好再用其他理由去反對
工程上馬. 如果佢地要反對工程的話, 應該向工人給予明確交代.

不要混淆視聽﹐立法會最終否決了多少工程撥款?印象中... 好像只有十號幹線 (北段)。

好像政府根本近年連 290 億的工務基建預算﹐在推出財政預算案前也未能獲內部全數認投﹐
廖秀冬的『環境運輸工務局』、孫明揚的『規劃房屋地政局』全屬政務司管轄﹐但卻要跨部部門向
財政司申請撥款﹐職責已存在極大矛盾。

政府現將大型基建、城市規劃及發展等事宜﹐大部份都交予新成立的發展局負責﹐並由財政司管轄﹐
相信更能增加落實基建的速度。
*天下雖安 忘戰必危*
s3n370 發表於 2007-8-13 01:31 | 顯示全部樓層
原帖由 lch 於 2007-8-13 00:34 發表
不過講到工時, 我試過一周做成八十幾九十個鐘,
不過無ot, 無補假, 只有飯錢同的士錢咋,
計落一日都無800蚊. 仲要大學生.

咁比較係無意思ge...亦都唔好睇少做體力勞動ge,佢地隨時好搵過U grad。

800蚊一日,睇落好似好筍,
之不過,佢地係有工開先有800蚊,唔係平均有800蚊一日...

唔好講佢地有幾辛苦,工作環境有幾高風險,長期勞動有幾多後遺症先啦。
公司除佐俾份人工你之外,你仲可能有年假、強積金、勞工保險等福利,仲大多數可以準時有糧出。
而呢d野,好多工人未必會有。情況更差ge大有人在。

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
HY671 發表於 2007-8-13 09:25 | 顯示全部樓層
原帖由 LV27 於 2007-8-13 00:20 發表
其實最大問題係政府, 政府工程由小型維修到大型項目o既顧問費同建造費都係價低者得,
判頭接到Project又判落去, 一般十零萬o既維修工程都可以判三層, 大型項目真係無底深潭 ,
個價錢已經好低, 甚至蝕本, 仲要判 ...

乜你認為若不是由價低者得,經判上判後工人都可以得到多d工資?
價高者得,只會係中間人食水深d。問題根本係供求問題,前面都有
人講左,行程係$800一工,但若有人$500都做,咁仲會唔會有人出$800?

班紥鐵大佬係慘,但用咁既方法去爭取,結果一定會失敗!

不過話時話,廿年前聽老豆講,紥鐵一日搵過千蚊都有架!建造業衰
落及大量黑工湧入,再加上金融風暴,先搞到佢地無啖好食。唉...
永遠懷念MJ
 樓主| Wattyung 發表於 2007-8-13 10:02 | 顯示全部樓層

除了那班工人外,亞一哥都有問題:

班工人唔係第一日封馬路,點解要在封中環後先走出來講嘢,
早兩日封土瓜環、旺角又唔出聲,唔通在九龍唔近特首就睇唔
到?
Aboveday 發表於 2007-8-13 10:40 | 顯示全部樓層
即使大型工程比以前更快獲批,

近年很多主要工程的預製組件已經改由內地製作,

例如昂船舟大橋、環球貿易廣場鋼結構組件等,

香港工人比以前更難搵食。
HY671 發表於 2007-8-13 11:20 | 顯示全部樓層
講講下,請問有冇人解釋下紥鐵究竟係要做乜?謝!
永遠懷念MJ
Bristoll5g 發表於 2007-8-13 11:48 | 顯示全部樓層

原帖由 HY671 於 2007-8-13 11:20 發表
講講下,請問有冇人解釋下紥鐵究竟係要做乜?謝!

將鋼筋按要求排好紥妥成型, 再倒入石屎 (有錯請指正)
國內的朋友老問我會選誰...額...我真的沒票