hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 32B、32M 重組建議
開啟左側

32B、32M 重組建議

238X 發表於 2007-9-16 10:18 | 顯示全部樓層

原帖由 32 於 2007-9-15 16:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

九鐵肯固然好,不過我睇好難成事,
尤其 30、32B 兩線已經看到客量並不理想,
佢真係要有蝕的心理準備,除非佢為插旗不適一切。

對我而言,交俾九 (港) 鐵做有變成公營服務的性質在內。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| 32 發表於 2007-9-16 23:22 | 顯示全部樓層
原帖由 307 於 2007-9-16 07:35 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

恕小弟對荃灣東北區唔熟,
可唔可以解釋下點解32M同36A可以合併到呢?
呢兩條如果合併的話,
又會唔會意味著32同新的36A的服務範圍會重疊得好緊要?

32M36A 合併,會定為 美孚石圍角 (循環線)
36A + 32 的行法,無什驚喜,只為了節流,
這線九龍方面同32 一點關系都無,所以談唔上重疊。

不過 32 條線行法已經太過時,可見將來只會越來越少客,
亦需要重組,睇下 40P 發展成點,
或者有朝一日會變成 3030X 的翻板都唔定。
238X 發表於 2007-9-16 23:55 | 顯示全部樓層
原帖由 32 於 2007-9-16 23:22 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

若 32M、36A 合併,會定為 美孚 – 石圍角 (循環線),
36A + 32 的行法,無什驚喜,只為了節流,
這線九龍方面同32 一點關系都無,所以談唔上重疊。

不過 32 條線行法已經太過時,可見將來只會越來越少客,
亦需要重組,睇下 40P 發展成點,
或者有朝一日會變成 30、30X 的翻板都唔定。

如果係我做,會狼死少少,一樣係兩個階段:

階段一
40P 一開始就係全日,號碼 32C,總站係荃灣或者觀塘是但揀度,
32 同 36A 合併, 32 仍然留係奧運站,但來回程經元州村至長沙灣
一段長沙灣道,經東京街 (北行)、欽州街 (南行或雙向) 甚至
汝州街 (如果北行經西九龍中心) 進出荔枝角道。

階段二方案一
36B 改經西九龍走廊

階段二方案二
縮 36B 去南昌站或又一村,南行入埋青山道,
32 拉落佐敦,北行全程經彌敦道及長沙灣道

階段三方案二
設早晨特快班次 32X 經西九龍走廊及葵涌道天橋,
過和宜合道運動場站後直往旺角

樓主| 32 發表於 2007-9-17 01:34 | 顯示全部樓層

回復 #13 238X 的帖子

睇發展,40P 全日相信係遲早既事,
3236A 亦需要重組,階段一應唔難實現

短期內都睇唔到有路線上到西九龍走廊,
41 講咁耐都唔成事都反影到阻力好大。

對梨木樹黎講,呢個改變作用唔大,除非重組後的 32 能和 35A 睇齊,
否則我覺得梨木樹居民唔會贊成。

若總站設在佐敦、尖咀會較吸引。

荃灣葵涌問題多多,要解決需要重新規劃,
起碼一一線這個想法要徹底改變才有機會走出困局
石頭 發表於 2007-9-17 01:45 | 顯示全部樓層
40P全日唔到係用車問題,

但我見到35A D車日日迫爆安蔭總站,

仲要繁時都係咁,可見35A點都可以cut到三兩架車俾40P,

重組左既32,36A又有少少車剩,

或者40P全日初期班次暫時疏D,後來再加車都好,好過而家得兩班
238X 發表於 2007-9-17 01:53 | 顯示全部樓層
原帖由 32 於 2007-9-17 01:34 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

荃灣葵涌問題多多,要解決需要重新規劃,

起碼一邨一線這個想法要徹底改變才有機會走出困局

地理上荃灣好難唔一邨一線喎。
唔通要一條線麗城開入荃威,或者市中心開兜入來海濱先出去?
238X 發表於 2007-9-17 01:54 | 顯示全部樓層

原帖由 石頭 於 2007-9-17 01:45 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
40P全日唔到係用車問題,

但我見到35A D車日日迫爆安蔭總站,

仲要繁時都係咁,可見35A點都可以cut到三兩架車俾40P,

重組左既32,36A又有少少車剩,

或者40P全日初期班次暫時疏D,後來再加車都好,好過而家得兩班 ...

一條行完整條彌敦道既線唔預多幾架車好易脫班喎...
 樓主| 32 發表於 2007-9-17 02:58 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2007-9-17 01:53 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

地理上荃灣好難唔一邨一線喎。
唔通要一條線麗城開入荃威,或者市中心開兜入來海濱先出去?

我覺得只係一種感覺,麗城入荃威要上山再落山當然迂回,
若然 30X234X荃威開入麗城然後上屯公、青葵公路,
油麻地、佐敦先出,咁會唔會一樣覺得迂回?
我諗時間上都會比現在兩線快;
市中心入海濱然後再出黎當然好兜,如果掉轉,
海濱開經市中心然後上荃灣路呢個行法其實好正常,
現在海濱夠客,所以唔會咁行,反之若生意不好可能已經改左好耐。

我明白地理上問題唔能夠多一線兜餐懵,
但如果分配得宜,同區域兩、三一線實行起黎應該可以,
石圍角、象山、梨木樹係一個例子,石離、安陰、石陰係另一個例子,
若實行得好,起碼選擇較多元化、班次也較密。
307 發表於 2007-9-17 10:40 | 顯示全部樓層
唔反對應該重組32同36A,
但係應該點樣執呢?

可唔可以直接將32改落去行葵涌道,
然後直接cut左36A佢?
反正上路仲有31B的行法同32差唔多。
只罵不建議=不負責任
238X 發表於 2007-9-17 13:03 | 顯示全部樓層

原帖由 307 於 2007-9-17 10:40 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

可唔可以直接將32改落去行葵涌道,
然後直接cut左36A佢?

Sorry that I didn't declare this point in #13 because I thought it is common sense.