hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 嘩!撞喇!撞喇!呀.....boom...真係直撞埋去 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 嘩!撞喇!撞喇!呀.....boom...真係直撞埋去

HY671 發表於 2007-9-28 09:21 | 顯示全部樓層

原帖由 minwon 於 2007-9-28 00:39 發表
終於明白點解葵涌道67X、青朗公路69M、博愛交匯處E34等等死傷嚴重的事故,原來對於九巴來說,根本唔當係咩一回事!

司機既質素有問題,九巴難辭其疚,但閣下呢一段文字,係咪過份
煽情呢?
永遠懷念MJ
dennislokawai 發表於 2007-9-28 13:06 | 顯示全部樓層
原帖由 joeli16 於 2007~9~28 01:02 AM 發表
不過點解乘客知道危險都跟佢一齊行,唔行路肩?
唔好講因為司機有責任保護乘客安全,
所以就跟住司機行,唔通d乘客自己冇判斷力咩?

交通意外發生後,
一般可能已經驚/亂到諗唔到咁多野,
只係想盡快離開,
而且司機係帶佢地咁行,
所以佢地一時間判斷唔到都唔出奇。
youtube.com/c/dennislokawai
hanvas 發表於 2007-9-28 20:42 | 顯示全部樓層

睇返張相, 似乎左邊又真係唔夠位俾人行喎,
而行在第一部工程車右邊的慢線亦是唯一一個方法,
我覺得都好闊丫, 至少有半條行車線, 即係一米七左右架喇,
如果唔係大搖大擺行到離開部車好遠的話, 應是安全的.
當然如果想做得好D, 司機可以企嚮工程車頭或尾近中慢線位置,
指示乘客行貼近工程車更好.
HL
mat 發表於 2007-9-28 23:10 | 顯示全部樓層

樓上講得岩......真係唔夠位比人行.......
我亦都同時間係反方向途經........我果時見到d客企係 巴士車尾方向...........
而車長今次......根據樓主既講法........真係冇得解釋(除非話自己病發) .....就算唔即兜...睇怕都唔駛續約

ps:唔該樓下........己改錯字

歡迎乘搭晒命巴士公司....
JX9097 發表於 2007-9-28 23:13 | 顯示全部樓層
原帖由 mat 於 2007-9-28 23:10 發表
而車長今次......根據樓主既講法........真係冇得解釋(除非話自己病) .....就算唔即兜.. ...

小小提示:病
 樓主| minwon 發表於 2007-9-30 00:15 | 顯示全部樓層
9月29日晚更新:

今日晚上於旺角見到同一部車由同一車長於旺角駕駛58X線返入屯門。

由此證明,九巴完全唔覺得旗下車長如此駕駛有任何問題。講得難聽少少,乘客同其他道路使用者的安全,貴客自理,九巴一於好少理。

九巴    典型港式公用事業   ---   從基層市民中賺錢,不過基層市民條命係「無價」($0),有乘客死亡對於佢地來講,比死一隻小強更微不足道。反正不管有一名,十名甚至二十名乘客死亡,市民大眾仍然會乖乖繼續乘搭,咁大家話九巴又點會care?

4056 發表於 2007-9-30 01:15 | 顯示全部樓層

原帖由 minwon 於 2007-9-30 00:15 發表
9月29日晚更新:

今日晚上於旺角見到同一部車由同一車長於旺角駕駛58X線返入屯門。

由此證明,九巴完全唔覺得旗下車長如此駕駛有任何問題。講得難聽少少,乘客同其他道路使用者的安全,貴客自理,九巴一於好少理。

九巴     ...

社會到底有冇正視九巴車長技術差劣/駕駛態度惡劣既問題?新城訓練部冇九巴咁具規模,但佢地既車長駕駛態度同技術都正面得多。   到底九巴既訓練部訓左d咩出來?   如果樓主所述既經過係百份百正確,咁呢個車長根本唔適合再駕駛任何車輛!!

九巴既意外高於其他巴士公司係正常...睇下佢旗下d司機渣車渣成點
我呢幾日駕車都好奈佢地唔何
柏麗之戀
superay 發表於 2007-9-30 19:41 | 顯示全部樓層
原帖由 minwon 於 2007-9-30 12:15 AM 發表
9月29日晚更新:

一單意外中,車長、乘客、公司對事件的觀點會有不同,乘客所了解到的事件雖是第一身,卻並非全面。
九巴都係一間大公司,車源和人手充足,有埋ISO(企業管理),車長若有嚴重過失,一定好難很快復職。
閣下只從眼見一名車長由發生意外,到重新投入服務的短時間,就證明一個車長,甚至一間公司的服務態度,似乎未能成理,而且你連車長的解釋都無聽到過,很難令人信服。
kd7941 發表於 2007-9-30 19:55 | 顯示全部樓層
原帖由 4056 於 2007-9-30 01:15 發表

新城訓練部冇九巴咁具規模,但佢地既車長駕駛態度同技術都正面得多。

我就完全唔覺喇
成日坐o的城巴車長轉個彎都西下西下
新城車長什麼技術好, 我覺得佢地只係鍾意周圍插水而已

唔駛講遠, 就今日我坐車跟住架3052 @ 101
沿路跟住呢架車行, 冇位邊個站係埋得正, 唔埋得正唔係少少,
土瓜灣街市就埋5號個站咁滯
柏立基就o係二線上客
都唔知係咪做緊載客生意
DC3938 發表於 2007-9-30 20:03 | 顯示全部樓層

原帖由 minwon 於 2007-9-30 00:15 發表
9月29日晚更新:

九巴     ...

小弟在太子等59X等到(FF6XXX)之前樓主話果部車埋站上客,上車後部59X以正常速度行駛,在長沙灣廣場突然間部8827爬頭,唔知點解咁慢,去到美孚同部歐三ATR拖卡,去到屯門公路,小弟部車仲要爬佢頭