hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 週六假日277X入粉嶺好爆
開啟左側

[問題] 週六假日277X入粉嶺好爆

superbus 發表於 2007-10-5 00:01 | 顯示全部樓層

原帖由 GM 於 2007-10-4 21:34 發表

正如九巴指73早上繁時的乘客能登上隨後抵站的巴士 ,
不覺得太疏...

呢個絕呀
正常人見到部 73 打爆咗,一定會走去坐其他車
應該冇邊個會戇居到響條街呆等下一班 73
hk_ayu 發表於 2007-10-5 14:44 | 顯示全部樓層
原帖由 GM 於 2007-10-4 21:45 發表

免費轉乘喎
北區巴士的基本知識

我諗只係粉南基本知識,
對於身為上水人的我知277X的存在已經係bonus

仲有個轉乘好奇怪,
做乜要係德福轉70X??
青春的故事  是淫賤  是殘酷
GM 發表於 2007-10-5 18:43 | 顯示全部樓層
原帖由 hk_ayu 於 2007-10-5 02:44 PM 發表

我諗只係粉南基本知識,
對於身為上水人的我知277X的存在已經係bonus

使用這轉乘的人以由上水出發or以上水為目的地的人為主
粉南居住不需使用這轉乘

原帖由 hk_ayu 於 2007-10-5 02:44 PM 發表
仲有個轉乘好奇怪,
做乜要係德福轉70X??

因為277x太迫,有時頂閘都停德福就是這原因

常備TCU 出行唔洗怕
hk_ayu 發表於 2007-10-5 20:03 | 顯示全部樓層

原帖由 GM 於 2007-10-5 18:43 發表

使用這轉乘的人以由上水出發or以上水為目的地的人為主
粉南居住不需使用這轉乘

因為277x太迫,有時頂閘都停德福就是這原因

乜唔係指定係華明轉咩??

如果搭277X德福轉70X,
咁做乜唔一開始就搭70X??
青春的故事  是淫賤  是殘酷
Alx3000 發表於 2007-10-5 20:32 | 顯示全部樓層
原帖由 hk_ayu 於 2007-10-5 20:03 發表

如果0係藍田搭咪要277x轉70x lor
華明只係建議轉乘地點
TL 發表於 2007-10-6 15:16 | 顯示全部樓層
KE7782 發表於 2007-10-7 03:00 | 顯示全部樓層

原帖由 TL 於 2007-10-6 15:16 發表
個人意見:
試過一次 74X 轉東鐵後, 我已經將呢個方法打入冷宮.
由廣福行去大埔墟火車站, 相比由粉嶺名都行去粉嶺火車站 / 上水廣場行去上水火車站 / 新城市廣場行去沙田火車站,
新翠村行去大圍火車站都要遠, 若果我呢個觀塘人要經羅湖北上, 我會用以下方法:

首選: 89 > 沙田火車站 (不選 89X 原因: 貴 + 慢)
次選: 70X > 粉嶺 / 上水火車站 (小弟住翠屏, 慢都冇所謂)
三選: 277X > 粉嶺火車站
四選: 89B > 大圍火車站 (不選 80 原因: 行遠左)
五選: 74A > 大埔墟火車站 (不選 74X 原因: 唔鍾意行南運路, 覺得遠)

74A不爭在也可在總站下車(太和站)
KE7782@27
GM 發表於 2007-10-7 13:09 | 顯示全部樓層
原帖由 hk_ayu 於 2007-10-5 08:03 PM 發表

看此回文便知

[quote]原帖由 barking 於 2007-10-2 07:12 PM 發表

最慘係華明、牽晴/德褔、彩虹上車的人,以前初開線在假日非繁時老奉有位坐,
現在有車到,先要 "頭顎顎",見到車尾有人頭,就洗定囉柚坐70X

*由於班次疏, 下一班通常是70X ... [/quote}
就是因為無位坐

常備TCU 出行唔洗怕
chan6723 發表於 2007-10-7 18:50 | 顯示全部樓層
原帖由 Alx3000 於 2007-10-5 20:32 發表

如果0係藍田搭咪要277x轉70x lor
華明只係建議轉乘地點

藍田返上水就係囉。
不過我唔係好明,277X 其實去到德福之前都好少會頂閘,多數都有位坐喎。
即使係平日下午繁忙時間都係。

另外繁忙時間搭 70X 都幾慢,因為過左新蒲崗都幾多人搭,獅子山隧道
又易塞車。早前試過下午六點幾搭 70X 係九龍灣返粉嶺,足足用左一個
鐘,我寧願企 277X 好過。
教導子女遠離益童
TP人 發表於 2007-10-8 02:20 | 顯示全部樓層

原帖由 TL 於 2007-10-6 15:16 發表
個人意見:
試過一次 74X 轉東鐵後, 我已經將呢個方法打入冷宮.
(略)
五選: 74A > 大埔墟火車站 (不選 74X 原因: 唔鍾意行南運路, 覺得遠)

想問問你行南運路時,
係行近王肇枝中學那一邊,
還是近河那一邊?

我行開王肇枝中學那一邊,
可能我呢類區內人行慣行熟,
又唔覺得要行好耐,
合埋眼都識行
起碼日日仲有大量運頭塘 / 新達居民咁樣行
我有 friend 住廣平樓都費時等 K18 ,
寧願直接行去火車站入閘仲快
不過對區外人來講,
我都明白點解會唔選擇咁樣行
一來人新路不熟,
心裡好似有一種舉步維艱的感覺 (起碼我出到去港島 / 屯門時會有)
二來明明見頭頂有火車經過,
都要轉個灣才可到火車站大堂

創出自己一片天空  重新領回自我國度