hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 怎樣可以減少紅隧塞車及增加西隧的使用量? ...
開啟左側

怎樣可以減少紅隧塞車及增加西隧的使用量?

樓主| Ka-Lun 發表於 2007-10-19 12:42 | 顯示全部樓層

原帖由 pakchi70 於 2007-10-13 22:08 發表

用得西隧點都要經中環先過得返去紅隧出口附近嘅地方
咁樣設計法咪最多吸引啲中環以西嘅人用西隧

如果以港島北岸來講是對的,但以港島南區就未必了。雖然海洋公園至赤柱一帶,它們都是中環以東的,最近的海隧也是紅隧;但如果由海洋公園或赤柱經西隧過海,並不一定要經香港仔隧道和中環,也可以經香港仔中心及薄扶林來避開市區的塞車,就像城巴 973 號隧巴一樣。
FAST 發表於 2007-10-19 17:07 | 顯示全部樓層
原帖由 Ka-Lun 於 2007-10-19 11:11 發表

但上班繁忙時間東區走廊入灣仔/中環的龍尾在哪裏?是不是北角和富中心?

東往西的車龍.
係關過隧道事..

入中環通常都係慢車..
 樓主| Ka-Lun 發表於 2007-10-20 12:36 | 顯示全部樓層
原帖由 hk_ayu 於 2007-10-14 19:21 發表
4 號幹線會唔會舒緩到南區交通我唔知,
但反而一定會generate更多新增車流量

其實新公路本身並不會直接增加車流量。真正會增加車流量的,應該是市區或新市鎮的發展。不過新公路和新鐵路會鼓勵相關地區的發展,因交通方便了,自然會吸引居民搬入,也會吸引不同公司進駐,因而會增加往返該區的交通需求,所以新幹線及新鐵路只會因新發展而間接增加車流量。

雖然香港在這幾十年來已有很多的公路和鐵路落成啟用來疏導交通,為何香港的交通反而變得愈來愈擠塞?這是因為市區和新市鎮的發展速度快過交通網絡的擴張。只要交通網絡的擴張快過市區和新市鎮的發展,交通情況就會得到紓緩。
 樓主| Ka-Lun 發表於 2007-10-20 13:07 | 顯示全部樓層

原帖由 hk_ayu 於 2007-10-14 19:51 發表
西隧唔係剩係服務西九龍架,
深水埗、荃灣、葵青、大嶼山、屯門、元朗、天水圍都係西隧的服務對象,
但哩d地方d人出港島都係搭地鐵巴士,
唔似紅隧要服務蚵氓填、狗聾塘、貸子道西、嘔吐山等等哩d私家車重災區 ...

不但只九龍新界有這現象,就算港島區的渣甸山、跑馬地和司徒拔道等的私家車重災區也是近紅隧的。西隧的服務對象也包括西環、置富及華富等,但這些地區都是比較依賴公共交通工具的。
hk_ayu 發表於 2007-10-21 08:43 | 顯示全部樓層
原帖由 Ka-Lun 於 2007-10-20 12:36 發表

其實新公路本身並不會直接增加車流量。真正會增加車流量的,應該是市區或新市鎮的發展。不過新公路和新鐵路會鼓勵相關地區的發展,因交通方便了,自然會吸引居民搬入,也會吸引不同公司進駐,因而會增加往返該區的交通需求,所以新幹線及新鐵路只會因新發展而間接增加車流量。

雖然香港在這幾十年來已有很多的公路和鐵路落成啟用來疏導交通,為何香港的交通反而變得愈來愈擠塞?這是因為市區和新市鎮的發展速度快過交通網絡的擴張。只要交通網絡的擴張快過市區和新市鎮的發展,交通情況就會得到紓緩。

這是對的,
但新公路本身係會吸引更多人駕車,
好多有錢人依然選擇鐵路上班就係要迴避塞車,
如果道路供應多左暢通左,
肯定會多左比例嘅人揸車,
任何駕車比例的上升都係不可接受

新鐵路落成引致地區發展而間接增加車流量,
整體私家車流多左但駕車比例係不變甚至下降的,
我地應該著眼駕車比例而唔係駕車數目

用新公路減少塞車係斬腳扯避沙蟲,
因為塞車可能冇左但駕車比例卻多左

青春的故事  是淫賤  是殘酷
FAST 發表於 2007-10-25 14:00 | 顯示全部樓層
原帖由 Ka-Lun 於 2007-10-19 12:42 發表

如果以港島北岸來講是對的,但以港島南區就未必了。雖然海洋公園至赤柱一帶,它們都是中環以東的,最近的海隧也是紅隧;但如果由海洋公園或赤柱經西隧過海,並不一定要經香港仔隧道和中環,也可以經香港仔中心及薄扶林來避開市 ...

如果經香港仔+薄扶林
里數同時間相對長左

如果係薄扶林係快,973 唔會用左超過2/3 時間用左係港島路段.

我相信紅隧就算塞晒車, 都已經過左海而且到埋尖沙咀啦。

就算我要行西隧, 用薄扶林去西隧里數都比行香港仔隧道再出中環長...
238X 發表於 2007-10-26 23:01 | 顯示全部樓層

原帖由 FAST 於 2007-10-25 14:00 發表

如果經香港仔+薄扶林
里數同時間相對長左

如果係薄扶林係快,973 唔會用左超過2/3 時間用左係港島路段.

我相信紅隧就算塞晒車, 都已經過左海而且到埋尖沙咀啦。

就算我要行西隧, 用薄扶林去西隧里數都比行香港仔 ...

其實一個好重要嘅原因係南區同西區之間無一條
好似香港仔隧道咁直而又無交通燈嘅路做連接。

點講都好,薄扶林道唔係高速公路呀...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
CZ_6686 發表於 2007-10-27 12:28 | 顯示全部樓層
問題,點解有板友要迫人搭車唔比人楂車?
點解有板友要針對私家車車主?
點解D人唔諗下一D屋企門口仲要繁忙時間等緊
三四個字一班車出去只係為左轉車仲要唔係架架
都上得到?

我覺得一樣野,
係人都會揀一個方便自己既方法去番工或者出街,
地球污唔污染亦唔係單單係私家車形成!
睇左咁耐,只係見到一D自私想法!
唔係個個一落街就有大量交通公具等你!

言歸正傳,當要減少紅隧負荷時,
西隧私營轉為公營,劃一收費
某D時段內對某D車種做一D優惠
西隧既然已經蝕緊錢,
就應該要做一D事黎吸引人!
肚餓唔係度嗌就有飯食!
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
hk_ayu 發表於 2007-10-27 15:15 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ_6686 於 2007-10-27 12:28 發表
問題,點解有板友要迫人搭車唔比人楂車?
點解有板友要針對私家車車主?
點解D人唔諗下一D屋企門口仲要繁忙時間等緊
三四個字一班車出去只係為左轉車仲要唔係架架
都上得到?

我覺得一樣野,
係人都會揀一個方便自己既方法去番工或者出街,
地球污唔污染亦唔係單單係私家車形成!
睇左咁耐,只係見到一D自私想法!
唔係個個一落街就有大量交通公具等你!

唔知仲以為你講緊外國
香港新市鎮/市區有邊d地方嘅接駁線係繁忙時間三四個字一班兼冇其他選擇??

住郊區揸車可以理解,我一向唔係針對哩班人;
我係針對一d 新市鎮←→市區、市區←→市區都鍾意揸車返工嘅人

全球溫室效應50%成因係私家車
如果新市鎮←→市區、市區←→市區都死要揸車返工,
唔係自私唔通係偉大??
hk_ayu 發表於 2007-10-27 15:25 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2007-10-26 23:01 發表

其實一個好重要嘅原因係南區同西區之間無一條
好似香港仔隧道咁直而又無交通燈嘅路做連接。

點講都好,薄扶林道唔係高速公路呀...

南區人口唔係多,
冇需要2條高速公路咁多

建議將香港仔隧道2個行車方向各設一條全日公交專用行車線,
好讓搭公交的大眾可以免受揸私家車的小眾阻塞,
唔想塞車嘅唔該搭公交,
仍依戀私家車的就唔好意思喇

同樣措施可以放落紅隧/獅隧度