hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 優化將軍澳區巴士路線建議
開啟左側

優化將軍澳區巴士路線建議

dennis28a 發表於 2007-10-21 18:54 | 顯示全部樓層

原帖由 B.B.B. 於 2007-10-21 18:08 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

98A 脫班唔係主要原因,脫班D 客唔會走左去 (好似翠林可班)
而且98A 有102 10M 同佢鬥快先冇人坐落去
寶達客只係轉坐特快95M,點會唔見左
如果變全日線點會提早玩完,睇下296A 同小巴幾受落就知啦
我諗佢唔會加價,仲會減價tim

98A 脫班唔係主要原因,唔通因為上山時間長而少客?咁點解入坑口既隧道特車要取消?
正是因為地鐵通車後作用消失。
10M、102 雖然係快,但係 10M 情況都唔太好。
如果你認為 98A 由寶林經坑口再入隧道出可以快過 10M 同吸納到佢既客的話,小弟無話可說。
加上,98A 本身都有隧道特車,有幾多人有需要隧道特車全日化?

仲有,98A 脫班既重點係唔行觀塘站隧道去牛頭角,296A 都無同樣既問題正是唔會係觀塘站塞死。
小弟唔見得 296A 同 98A 有咩關係,296A 受落既主因係轉乘大包。
dennis28a 發表於 2007-10-21 18:58 | 顯示全部樓層
原帖由 B.B.B. 於 2007-10-21 18:50 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

10M 因為直出觀塘
所以唔同10M 直接競爭,寶林開後經坑口
102 係坑口出去收得貴過入,成日見有條龍係油站
所以新98A 收費大約為 $4.2,以低價打小巴

如果諗開幾密,我諗同296A 差唔多開5~8 就perfect 喇 ...

有條龍係油站既原因,有機會因為 98A 脫班而寧願坐 102 返入去。
而且,點睇都係 102 密過 98A 下化。
其實而家繁時 98A 仲係 5~8 一班,不過次次都係脫班而唔密。
仲話 98A 脫班唔係問題?不是下化。

樓主| B.B.B. 發表於 2007-10-21 19:01 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2007-10-21 18:54 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

98A 脫班唔係主要原因,唔通因為上山時間長而少客?咁點解入坑口既隧道特車要取消?
正是因為地鐵通車後作用消失。
10M、102 雖然係快,但係 10M 情況都唔太好。
如果你認為 98A 由寶林經坑口再入隧道出可以快過 10M 同吸 ...

入坑口部車要去到13M 總站先有得搭喎,差成個巴士站我係油站都唔行過去啦
尚德將南夠有地鐵又唔見佢地死? 796s 係因為疏ja
就係唔同10M 鬥快,用平同埋係部大巴士黎吸引客
98A 隧道特車搭過咁多次,客量都唔錯喎
特車開咁早, 我返九龍灣都冇咁早起身啦

296A 同新98A 都係經隧道出觀塘線,亦有大量轉乘線
性質可來不同?

最大簽名長度40文節最大簽名長度40文節最大
 樓主| B.B.B. 發表於 2007-10-21 19:04 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2007-10-21 18:58 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

有條龍係油站既原因,有機會因為 98A 脫班而寧願坐 102 返入去。
而且,點睇都係 102 密過 98A 下化。
其實而家繁時 98A 仲係 5~8 一班,不過次次都係脫班而唔密。
仲話 98A 脫班唔係問題?不是下化。 ...

我可以話你聽唔係呀,係因為行車時間問題而唔係脫唔脫班問題
當98A 唔脫班時唔見得D 人坐返98A 唔坐102 喎
唔通365 日幾時都脫?
gn3509 發表於 2007-10-21 19:07 | 顯示全部樓層
原帖由 B.B.B. 於 2007-10-21 18:50 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

10M 因為直出觀塘

如果諗開幾密,我諗同296A 差唔多開5~8 就perfect 喇 ...

296A因為幾乎獨市
(地鐵?又貴又要行,
796S更加唔駛講,掉番轉搭296A响尚德過將南就有人)
所以先支持到呢個班次

但98A講緊比10M+102夾擊,
又有93A+93K分散客量,
仲要有啲人(尤其學生)會選擇搭地鐵
就算真係開隧道全日車,最密12分鐘一班已經係極限
非繁時可能得15分鐘一班
今期流行:690是原罪
~誰@359~ 發表於 2007-10-21 19:12 | 顯示全部樓層
原帖由 B.B.B. 於 2007-10-21 18:50 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

10M 因為直出觀塘

果然係「天馬行空」

1.佢憑咩可以無端端減價呢?
如果要收到$4.20,來回程行車里數要係<18km
但係296A自己都有成13.7m,98A要入坑口兜一個圈,仲要行去寶林喎…
再者,就算佢低過18km都唔一定要減嫁喎,望下296C收貴你幾多

2.98A開5-8分鐘,用車數量會係最少12架,咁邊度搵車返泥畀93A同95M?

3.你太過高估98A既搶客能力,同埋現有坐小巴既人數啦
102有長龍又如何?架架小巴泥到都係得一兩個位,條龍都係得十數個人排隊
其實一d都唔多囉
字大只顯得人自大
 樓主| B.B.B. 發表於 2007-10-21 19:13 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2007-10-21 19:07 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

296A因為幾乎獨市
(地鐵?又貴又要行,
796S更加唔駛講,掉番轉搭296A响尚德過將南就有人)
所以先支持到呢個班次

但98A講緊比10M+102夾擊,
又有93A+93K分散客量,
仲要有啲人(尤其學生)會選擇搭地鐵
就算真係開隧道全 ...

我係寶林坑口我都唔想行喎, 又上又落
所以講過好多次以低價擊返佢lor
93A 改左分唔到本身既客, 93K 係冇轉乘既先岩ja
雖然有一班學生, 但係仲有班成年人同埋懶人
就算唔繁時都起馬要10 mins, 唔係D 人等得耐又會坐返小巴出
296A 都唔係成日多人啦
dennis28a 發表於 2007-10-21 19:16 | 顯示全部樓層
原帖由 B.B.B. 於 2007-10-21 19:01 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

入坑口部車要去到13M 總站先有得搭喎,差成個巴士站我係油站都唔行過去啦
特車開咁早, 我返九龍灣都冇咁早起身啦

296A 同新98A 都係經隧道出觀塘線,亦有大量轉乘線
性質可來不同?

真係?
油站過一條馬路近 671 個站有 93K、95M、98A 既巴士站。
好似爭一條馬路而已?

98A 同 296A 性質相同?
至少 296A 來回程都經觀塘道隧道唔入觀塘站巴總,其節省既時間經已不少。
仲叫性質相同?

而家 98A 特車客量唔錯?
以前來回都有特車仲要上到頂閘 tim,而家仲叫客量唔錯?
 樓主| B.B.B. 發表於 2007-10-21 19:18 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2007-10-21 19:12 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

果然係「天馬行空」

1.佢憑咩可以無端端減價呢?
如果要收到$4.20,來回程行車里數要係

save 到車已經減左cost ,而且里數又減D
所以我話大約減到$4.2,仲有得調整ga ma
296c 又會拎埋黎講ga

2. 我諗唔使12 部呱, 296A 而家先8 部

3. 少客自然減班,當D 人知有唔使轉車既98A 又密又平
自然唔搭地鐵轉軚啦
~誰@359~ 發表於 2007-10-21 19:19 | 顯示全部樓層

原帖由 B.B.B. 於 2007-10-21 19:01 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

特車開 ...

其實你一直以來都迴避左一個好重要既東西:
拆線,點解地鐵通車前唔拆線?
因為唔夠客?錯,當年隧道特車開得非常密的
因為潛在客多左?錯,坑口同寶林既人口o係五年來冇明顯增加
因為驚反應唔好?錯,一來有隧道特車既實施例子,二有已經出緊車海戰陣既296A
因為要搶客?錯,五年前既10M同102系已經o係度搶緊98A客啦,果陣既小巴仲要密好多
做乜果陣唔搶?唔通你認為九記當時已經賺夠?

So,點解要拆線?Give us a reason
創意、天馬行空唔係亂講出泥嫁

字大只顯得人自大