hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴金車分配不均.對乘客不便
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴金車分配不均.對乘客不便

cong 發表於 2007-11-24 23:46 | 顯示全部樓層

樓主| 12A 發表於 2007-11-24 23:56 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2007-11-24 23:46 發表

85M/286M 冇金但係幾近平衡既 85C 有, 咁都可以接受啦, 諗下有條全金掛牌線總好過唔知等幾耐先有金車吖

唔係,輪椅客無可能唔轉交通工具直上錦英,因為錦英路係大鈄
正當四肢健全的板友可以一程過上錦英,輛椅客好可能要在頌安轉車上去,什至直接打的
某程度上係唔公平
77區就一條長直路,錦泰尚可,再去就免

286m 3個字一班,一個鐘一轉,隔班去唔會話好難等
ATE24 發表於 2007-11-25 00:04 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo2000 於 2007-11-24 23:40 發表

話哂67M都經屯門醫院

Le 個咁o既站直頭係名不副實……落o左車要上上落落過兩條天橋仲要走上去西鐵路軌頂打個轉落番去先去倒屯門醫院,搭 58M o係建生邨落車穿過青松觀過去可能仲快。

原帖由 fokck 於 2007-11-24 23:45 發表

67M 早年仲要俾人減金,厲害厲害

唔係太過耐……係 05 年o既事。
架 HX9257 仲要一野俾人掟去 K 廠。

公器公用 香港早要有品
sam0904 發表於 2007-11-25 00:05 | 顯示全部樓層

原帖由 12A 於 2007-11-24 23:35 發表

當年金車少比跨區路線我可以理解
但今日一落街就見到金車,是否應該重整分佈

有一個問題是同系幾條線只有一兩部金,近乎有=無
例子87A/B 現時只有兩架金,[要不是87B 4月加金,真的一部都無]
86獅隧系得班次疏+到 ...

86C想加大金都好難(長沙灣道左轉南昌街係一個死症)...短金又唔夠...
世界の色の夢を見ている
petcity 發表於 2007-11-25 00:36 | 顯示全部樓層
 樓主| 12A 發表於 2007-11-25 01:09 | 顯示全部樓層
難道再加金
有替代選擇 [如果係89B呢類就免啦,隨手打到其他線]

近乎有=無係針對獨市位
續用上例,例子有南昌街同大角咀新區返沙田
2E九龍區做到一部份

petcity 發表於 2007-11-25 01:15 | 顯示全部樓層

樓主| 12A 發表於 2007-11-25 01:20 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2007-11-25 01:15 發表

如果,87B-3會出金,真係個日裝多十柱香,有時每條線
都有金又點,學87B咁乜都死喇,係呀,有金車,仲固定
時間開,但收你一架,甚至唔出,咁同冇加有乜分別

分得勻唔見得一定係好,至少,有時條線多金,少一兩架
反而冇乜影響

九巴好耐之前已經重A輕B
當年有乘客投訴87A有11m三軸車,但87B還用舊車
無人投訴=無事
一條路線10幾廿部金,有事有金代....
一d 就好日都無影
內部(esp.派車) 好有問題
你編制上(網頁標示有)有金車,除非你寫到明得一兩部,
正常輪椅用家就會期望有關服務 [坐唔坐另一回事]
到頭來原來係吉.幾貨不對辦下

問題 - 如果需要坐九巴,輪椅使用者可唔可以打上去4466度作配合
例如問時間,什至出車配合

petcity 發表於 2007-11-25 01:27 | 顯示全部樓層
orange 發表於 2007-11-25 01:57 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2007-11-25 01:27 發表

咁我冇話佢重A輕B,今日黎講,A都係放棄,某程度
仲差過B

有時D野好理想,但事實係,做個時未必如願以償
每條線都分到金,係唔係一定好事呢?至少今日黎
講,係冇乜甚至金車後備時,強行平分,都會出一
個結果,就係有線冇金出,抽第二條 ...

或者咁講,金車分配始終要睇需求,經醫院多老人家上落
自然多金車行,其餘既分配量較少.部分路線字軌規定要
出金車,沙廠唔興呢支歌仔唱,結果見過唔少次80K醫院
覆診高峰期都可以照出AL AV,搞到個輪椅客望車輕嘆,
搞到架後車要載兩個輪椅客