hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 討論2012年立法會及特首的選舉辦法
開啟左側

討論2012年立法會及特首的選舉辦法

DM17 發表於 2007-12-29 23:28 | 顯示全部樓層

之前話07/08唔適合要到2012先適合普選
而家又話2012唔適合要2017先適合普選,
咁其實有冇人可以講"適合"既定義係乜?
史上空前最強大戰!
 樓主| tonytsang_hk 發表於 2007-12-29 23:36 | 顯示全部樓層
原帖由 DM17 於 2007-12-29 23:28 發表
之前話07/08唔適合要到2012先適合普選
而家又話2012唔適合要2017先適合普選,
咁其實有冇人可以講"適合"既定義係乜?

講到尾其實係呢十年北京同港人從未建立互信關係

238X 發表於 2007-12-30 00:28 | 顯示全部樓層
原帖由 tonytsang_hk 於 29/12/2007 23:36 發表

唔係想推哂所有責任俾中央,
但觀乎建國六十年嘅往績,有良心嘅香港人點會信中央?

有時覺得 M 生唔係玩曲線咁簡單,
好似佢嗰種講法想用鐵腕手段對付香港 (至少係泛民) 嘅人應該不在少數,
爭在會唔會好似佢咁講埋出口。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
3ASV196 發表於 2007-12-30 00:37 | 顯示全部樓層

原帖由 tonytsang_hk 於 2007-12-29 23:36 發表

同意, 最大問題係呢個...不過我一直都講, 中央係一個咁大, 同
較保守的團體, 要接受一樣新野, 第一次的確係難d..
而現在政治現實, 要普選, 就一定要中央同意.....

係呢個大前提下....其實今次人大公布, 2017可以普選特首, 真係
算幾大突破, 算是過程中一個好大的進展....

不過同時亦要留意, 如果普選, 除左好多細節問題, 可能23條等亦
需要再立法的, 呢d都可能係將來大家要妥協/解決的困難.....

但我始終覺得, 了解, 信任, 溝通, 對各方都好重要, 將來點樣, 仲
有好多困難, 就要睇各方的做法了....
3ASV196.KE7270
3ASV196 發表於 2007-12-30 00:45 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2007-12-30 00:28 發表

唔係想推哂所有責任俾中央,
但觀乎建國六十年嘅往績,有良心嘅香港人點會信中央?

有時覺得 M 生唔係玩曲線咁簡單,
好似佢嗰種講法想用鐵腕手段對付香港 (至少係泛民) 嘅人應該不在少數,
爭在會唔會好似佢咁講埋出口。 ...

其實呢d就係問題lor, 好多在乎觀點與角度...

如果正面d睇, 中央對香港好多野都真係算寬鬆....
唔好講咩, 最少泛民仲可以係香港有o個句, 講o個句,
可以反對好多野..呢D事, 中國其他地方一定唔可以la

再睇睇, 日前長毛等人, 上深圳, 雖然大部分人上唔到,
但都有成員上到北京wor, 連佢自己都無拎定人民幣,
因為估唔到真係上到....

再睇今日, 之前好多人要求的時間表, 都叫出埋 la...
你諗下, 呢d之前有無?

中央都的確對香港特別做左唔少好野....

我地用香港本身角度, 中央當然可以做更多野la, 我地香港亦
覺得好多野係應得, 但如果以中央一向情況...今日有呢個公布,
真係算突破...

要溝通, 就要了解對方, 同俾一d信任....雖然呢個
溝通唔可能平等, 但如果香港人自己做先, 我覺得唔
係壞事.....(尤其今日中央政府都叫做左d野)

如果下下唔做又鬧, 做左又唔信, 我地唔駛諗有普選了...

3ASV196.KE7270
238X 發表於 2007-12-30 01:13 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 30/12/2007 00:37 發表

但我始終覺得, 了解, 信任, 溝通, 對各方都好重要, 將來點樣,
仲有好多困難, 就要睇各方的做法了....

當班既得利益者議價能力喺可見將來仲係好高嘅時候
(唔好唔記得佢哋好多都係米飯班主或者好有拳頭嘅人),
我就真係不表樂觀喇。
238X 發表於 2007-12-30 01:16 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 30/12/2007 00:45 發表

我地用香港本身角度, 中央當然可以做更多野la, 我地香港亦
覺得好多野係應得, 但如果以中央一向情況...今日有呢個公布,
真係算突破...

問心,講「可以」迴旋餘地確實好大,
一個唔該將來反口唔俾 2017 普選特首都可以用呢兩個字做文章。

咁講喇:人大常委會確實係將個波交返俾香港,
不過隊咗個方案上嚟,我係人大常委會都唔會就咁俾自己做橡皮圖章。
(唔好用政治道德角度批判,任何人 / 機關有呢個諗法並無問題)

我未至於覺得今次「定案」係理所當然,
但你要我用好正面嘅態度去睇,學林鄭月娥話齋:「對唔住,我做唔到。」

至於泛民,我覺得佢哋企硬 2012 雙普選一樣無意思。
佢哋咁做除咗綁住班死忠之外,一啲意義都無。

而家香港嘅情況係政治利益 / 實力被好多「四不管*」嘅既得利益者
(商界 / 傳統左派) 把持住。一日唔諗辦法削弱佢哋嘅議價能力,
佢哋一日都有能力迫中央就範,泛民點話想盡快普選都只係流於口號。

註:「四不管」指市民、泛民、特區政府及中央都奈佢哋唔何
 樓主| tonytsang_hk 發表於 2007-12-30 01:21 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2007-12-30 01:16 發表

問心,講「可以」迴旋餘地確實好大,
一個唔該將來反口唔俾 2017 普選特首都可以用呢兩個字做文章。

咁講喇:人大常委會確實係將個波交返俾香港,
不過隊咗個方案上嚟,我係人大常委會都唔會就咁俾自己做橡皮圖章。
(唔好用 ...

泛民應該比人分之前 自行解成強硬派 同埋妥協派 咁樣可以x票(x字唔識打)
因為泛民係呢種現實下根本很難選擇

不如比我講下我個推測:
中央係想將2017普選行政長官 2020普選立法會依種概念係香港根深柢固
之後唔知拿d咩方案出來 引泛民去反對 搞到2017選唔到特首
如果2017普選唔到 咁即係2020立法會無得諗喇

之後d市民就會怪責民主派 如果做唔到呢個效果 仲有另外一個效果
就係能夠分化到民主派及其支持者 分成妥協派 同埋激進派

238X 發表於 2007-12-30 01:23 | 顯示全部樓層
原帖由 tonytsang_hk 於 30/12/2007 01:21 發表

泛民應該比人分之前 自行解成強硬派 同埋妥協派 咁樣可以x票(x字唔識打)
因為泛民係呢種現實下根本很難選擇

而家成個泛民係自我綑綁成強硬派,無人會妥協
你見湯家驊都咁口硬就知
 樓主| tonytsang_hk 發表於 2007-12-30 01:27 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2007-12-30 01:23 發表

而家成個泛民係自我綑綁成強硬派,無人會妥協
你見湯家驊都咁口硬就知

可能第一個發難係民主黨第二梯隊