hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 香港鐵路是龍定係蟲
開啟左側

香港鐵路是龍定係蟲

acctlkk 發表於 2007-12-29 17:52 | 顯示全部樓層

原帖由 ilovebbq 於 2007-12-29 10:36 發表
實際時間應該係時間表已經編左出黎既時間,港鐵員工要準力確保響果個時間到達,唔係臨場睇仲有幾多分鐘。

那個顯示是給乘客看的,不是給港鐵員工看的。
acctlkk 發表於 2007-12-29 18:21 | 顯示全部樓層
原帖由 ilovebbq 於 2007-12-29 10:34 發表
搭車番工出門口預到太盡確係唔晏,唔等如鐵路公司可以以此為籍口,唔提供準時服務,根本呢個係鐵路公司既責任,就算自己控制唔到,都要話比人知道,不少香港人選搭鐵路,都係希望時間可以響預料之內。唔講準唔準時,過往有咩事,都比人 ...

咁要睇下延誤幾耐啦 ... 五分十分以上的, 我認為應該通知乘客啦, 如果五分鐘內, 你話畀乘客知,乘客都無興趣知啦。
DIH 發表於 2007-12-29 19:05 | 顯示全部樓層
長文。

我並不是盲目支持或反對任何人,我想在此表達我對「時間表可以吸收延誤」的理解。

我書讀得少,成日掛住打機,要睇下日本點做,就以我目前為止最滿意的「電車Go! Final」做例子。
要在預定時間到達車站,其實多數情況下列車都不必去到好快,
例如極速140可以開90就夠,山手線大部分路段都指示係55-75行車。
如果開得太快太早到,反而會被訊號系統截住。
這個遊戲很大程度是依照真實時間表製成,亦即是說現實中列車都不是經常去到極速。

為什麼要這樣呢?豈不是資源浪費?
架車極速咁快,得物無所用?

就是為了萬一發生延誤,列車可以在不影響安全的情況下,加快速度來追回時間。
平時行90,趕時間行120,速度已經上升33%,一個站的小延誤在下一個站已經追返。
此為之「時間表可以吸收延誤」。

再看看香港。
地鐵市區線,列車性能差不多,而且同一條線上的目的地都一樣,好易搞。
大嶼山兩條線,都唔係太密車,等車等得耐係意料中事,誤點少少你都未必知
西鐵及馬鞍山線都係非常homogeneous(我唔識個中文),應該很少普通延誤(大事另計)。

東鐵線就唔同喇,本地客運列車兩種,性能都幾懸殊;又有直通車同貨運列車;
一星期三日有馬場車,會影響火炭站;北行有去羅湖落馬洲大埔墟火炭,南行可去旺角東或尖東。
車有十二卡咁長,客量多,一個九龍塘都有排上落客。
這樣的線路就如外國的鐵路主線,一個理想的時間表,應該照顧到不同列車的性能及定位,
使每班列車都無需有任何意料之外的延誤(或早到),
例如翻新車後面係千九的話,應該留多點空位;兩班千九之間可以少位一點;
本地車後有直通車,也要拉開一點;大站應該預留更多時間等。

我相信大部分情況下,各線都能依照本身的時間表行車,我想表達的是,
有時候有些事受現實情形限制,做唔到就係做唔到,在這些情況下應該預留多點buffer time。
我相信如果港鐵在月台當眼處公布時間表,乘客也不在意某時段列車比較疏。
為了在不增加資源及不更新設備(硬件)的情況下「改善服務」而下下去到盡(這是田二少時期給我的感覺),
結果是高不成低不就,拖低整體效率。裂紋事件正好是一個警號。

到呢道我又想岔開少少,講一個親身經歷。
某天(工作天)夜晚七八點左右,我在鑽石山站月台等由觀塘過來的朋友,
我打給他時,我聽到他那邊剛剛由牛頭角開出,而我呢邊剛剛有一列車到站。
那班車開走後(大約20-30秒後),月台顯示器話下一班車係「3分鐘」,
我自己估由牛頭角到鑽石山唔止3分鐘(港鐵網頁話需時7分鐘,即使九龍灣至鑽石山都要5分鐘),
所以估計當時應該有一列車在九龍灣至彩虹之間。
結果,下一班到達鑽石山的列車,便是我朋友坐的那班!
我沒有看錶,可能真係3分鐘,但如果係咁,港鐵網頁咪報大數?
所以其實地鐵都未必特別好,只係島式月台你唔知對面係咪準時,
東鐵線你可以睇到對面個display,有個比較咋~

而我個人習慣,約了等人而自己未到時,我係會用實際時間的(例如「我會在七點鐘到」),
這樣自己和別人也不用計時,只需到了七點再confirm能否準時。
每個人有每個人的習慣,鐵路系統也如是,「3分鐘」與「22:48」都有人喜歡有人不喜歡,
怎樣顯示不是問題的核心,核心是鐵路公司的準時率與透明度。
作為一個乘客,家中也有人是小股東,我認為我有權知道確實的時間表,否則甚麼準點率的報告都係閉門造車。
你理得我係咪真係會去逐班車睇,至少我都可以知道咩時段會比較少車,預多點時間去等車。
外地會將個時間表公開,並且容易取得,就係因為佢地真係當乘客係服務的對象,
而唔係入了閘收了錢就乜都唔需要知的羊牯。

多言了。
s3n370 發表於 2007-12-29 23:35 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2007-12-29 19:05 發表
到呢道我又想岔開少少,講一個親身經歷。
某天(工作天)夜晚七八點左右,我在鑽石山站月台等由觀塘過來的朋友,
我打給他時,我聽到他那邊剛剛由牛頭角開出,而我呢邊剛剛有一列車到站。
那班車開走後(大約20-30秒後),月台顯示器話下一班車係「3分鐘」,
我自己估由牛頭角到鑽石山唔止3分鐘(港鐵網頁話需時7分鐘,即使九龍灣至鑽石山都要5分鐘),
所以估計當時應該有一列車在九龍灣至彩虹之間。
結果,下一班到達鑽石山的列車,便是我朋友坐的那班!
我沒有看錶,可能真係3分鐘,但如果係咁,港鐵網頁咪報大數?
所以其實地鐵都未必特別好,只係島式月台你唔知對面係咪準時,
東鐵線你可以睇到對面個display,有個比較咋~

講下小弟的一次經歷;
有晚七、八點(平日),搭東涌線0係荔景站轉荃灣線返屋企。
去到荃灣線月台,電子板顯示6分鐘後先有車,雖然比正常耐D,都算啦。
東涌線就照樣8, 6, 4, 2分鐘咁倒數。(東涌線列車離站後過佐一陣,先至由8分鐘開始倒數)

點知,下一班東涌線的列車去到荔景停定開埋門,下一班荃灣線列車先至0岩0岩開入荔景站!
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
pakchi70 發表於 2007-12-30 00:09 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2007-12-30 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 pakchi70 於 30/12/2007 00:09 發表

咁a門夾完人就b門夾,b夾完可能a又夾住另一個迫上車嘅人 ...

而家都好少見彈多過三次門,
我懷疑夾到咁上下就唔再理,開車走人。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
acctlkk 發表於 2007-12-30 00:48 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2007-12-30 00:31 發表

而家都好少見彈多過三次門,
我懷疑夾到咁上下就唔再理,開車走人。

我近來最多試過 5 次,

夾到o野度門閂唔到, 點開車呀 ??
3ASV196 發表於 2007-12-30 00:57 | 顯示全部樓層
原帖由 acctlkk 於 2007-12-30 00:48 發表

我近來最多試過 5 次,

夾到o野度門閂唔到, 點開車呀 ??

同埋如果有, 上左報紙俾人鬧左十世了...

真係唔知有無知情版友, 知道點解地鐵會用一個咁的關門手法?

因為我覺得地鐵D人都唔會係無理由....

(前)東鐵本身都唔會一道門夾到, 一抽車開, 只是(前)地鐵咁樣...
3ASV196.KE7270
herman15hk 發表於 2007-12-30 01:00 | 顯示全部樓層
原帖由 davidng 於 2007-12-25 14:13 發表

JR 山手線的服務水平....
怎樣看 ??
我未坐過, 可以介紹下嗎 ?

好多師兄都主觀感受歐洲和日本的鐵路,
有無 d 客觀數字, 如誤差率, 滿意指數, ISO , 全球10 大優秀鐵路 (好似航空公司)等,
人地文化國情唔同, 我 ...

日本可以確切咁出到每個站的開出時間

http://www.jreast-timetable.jp/0712/timetable/tt0866/0866040.html

對於班次疏同有唔同目的地的路線我覺得幾好(如東涌線,東鐵線)
方便就出門口時間嘛

少甜啊唔該
 樓主| ilovebbq 發表於 2007-12-30 01:50 | 顯示全部樓層

原帖由 acctlkk 於 2007-12-29 18:21 發表

咁要睇下延誤幾耐啦 ... 五分十分以上的, 我認為應該通知乘客啦, 如果五分鐘內, 你話畀乘客知,乘客都無興趣知啦。
我就同意你既講法,不過應該是三分鐘為限,五分鐘太長啦。