hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 香港鐵路是龍定係蟲
開啟左側

香港鐵路是龍定係蟲

kcrc 發表於 2007-12-31 01:38 | 顯示全部樓層

東鐵線個顯示識倒加返上去, 你地見過未?

尖東 3分鐘

跟住

尖東 4分鐘
fcfhkmelb 發表於 2007-12-31 09:27 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2007-12-31 11:38 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 31/12/2007 01:29 發表

雖然時間顯示很清楚
但乘客見到呢堆資訊反而要睇鐘同心算先知仲有幾耐先有車
如果我想趁等車時間返大堂七仔買D野
當然顯示 3 分鐘我一見就知有幾多時間剩
唔洗下下考我心算

用呢個角度睇... 報細數反而對乘客仲有利...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
ahbong 發表於 2007-12-31 11:55 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2007-12-31 11:38 發表

用呢個角度睇... 報細數反而對乘客仲有利...

據我經驗
現時地鐵的顯示永遠係報細數
顯示 1 分鐘 實際等於超過 1 分鐘
而西鐵顯示十分準確
1 分鐘 則等於 1 分鐘
所以乘客按顯示資料離開月台去買野
理論上係唔會 miss 班車
 樓主| ilovebbq 發表於 2007-12-31 12:03 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2007-12-31 01:29 發表

我完全不否認 16:50 係清清楚楚
但 3 分鐘亦不見得唔清楚

如果有一日去到西鐵月台見到

1. 南昌  9:01
2. 南昌  9:04

隔離個鐘係八時五十九分

雖然時間顯示很清楚
但乘客見到呢堆資訊反而要睇鐘同心算先知仲有 ...
現在是08:59既話,好清楚兩分鐘後有車黎,呢D小學生都識,連咁樣都話睇都辛苦,不如全塊顯示板咁樣寫「宜家係08:59,下班一列車仲有2分鐘到,即係09:01到」,我諗咁樣最好,智障乘客都唔會唔識。

只是你一直話唔認識顯示時間唔清楚,但係唔讚成顯示時間而只讚成倒數分鐘,因為要心算仲有幾耐先到好辛苦,可能唸到要照顧埋智障乘客,倒數分數又容易隱暪誤點。

238X 發表於 2007-12-31 12:06 | 顯示全部樓層
原帖由 ilovebbq 於 31/12/2007 12:03 發表
現在是08:59既話,好清楚兩分鐘後有車黎,呢D小學生都識,連咁樣都話睇都辛苦,不如全塊顯示板咁樣寫「宜家係08:59,下班一列車仲有2分鐘到,即係09:01到」,我諗咁樣最好,弱能乘客都唔會唔識。 ...

識睇同令人覺得方便、一目了然係兩回事,
如果唔係,好似你話齋,乜都隊哂落去咪算囉。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| ilovebbq 發表於 2007-12-31 12:10 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2007-12-31 12:06 發表

識睇同令人覺得方便、一目了然係兩回事,
如果唔係,好似你話齋,乜都隊哂落去咪算囉。
晏呀,連文字都寫晒但係多左一堆野,好似冇咩必要。顯示時間唔單止為左清楚,更重要係有冇誤點都知道,有時唔係話要追究個三兩分誤點,只係咩都應該老老實實,唔係成日用掩眼法。
fcfhkmelb 發表於 2007-12-31 12:18 | 顯示全部樓層
 樓主| ilovebbq 發表於 2007-12-31 13:33 | 顯示全部樓層
原帖由 fcfhkmelb 於 2007-12-31 12:18 發表

用你嘅諗法,
日本嘅顯示根本同香港一樣係好差好落後,
完全講唔到班車究竟幾時會到,
班車schedule左係8:58,
但究竟實際架車係咪真係8:58會到呢?
如果delay左,乘客剩係知道delay左,
要知幾時有車搭就只有靠announcement

d ...
我對海外鐵路了解唔係好深,答唔到你咁多,不過有位朋友睇見你既文章,咁樣回應:

你唔會認為日本鐵路優勝之處,只係純粹一塊顯示板咁簡單呀,香港鐵路確是表面上有D野比日本好,香港月台同列車地台高度都係Level,日本係會相差些少,香港除左輕鐵同埋港島電車,都用晒ATO﹝自動列車運行﹞,日本好少用呢樣野,JR更加完全冇用,仲有,香港電化率是100%,日本都唔係,咁講化,唔通香港真係比日本優勝好多?

日本個鐵路網絡,以東京為例,同香港相比,東京係蜘蛛網,香港成個網絡只係一條絲。你話實際係唔係真係預定時間08:58到,有邊個唔知日本鐵路既準點率係世界見稱?香港等車,就真係唔知會唔會準時啦。響日本就算真係列車唔點,月台一般都會顯示同廣播,遲一分鐘都基本上會向乘客致歉。香港鐵路比起好多地方都唔差,但肯定遠遠唔及日本,日本鐵路過人之處,絕對唔係準時同埋透明度高咁簡單,仲有好多原因,包括整果運作同埋鐵路既技術。

唔好忘記東京有3000萬人口,香港只係600萬左右,要有效疏導3000萬人繁忙時間通勤通學,唔係咁簡單,雖然東京繁忙時間搭車係好迫,迫過香港,但係人地搞得掂。當然香港都搞得掂,但仍然不及日本。繁忙時間迫,當然警告孕婦同埋老人家唔好繁忙時間搭車,就算香港繁忙時間,都唔太適合孕婦同埋老人家搭車,如果有條鐵路繁忙時間都唔迫,都可以執得。

有樣野好重要,香港人最叻睇自己點樣叻過人,但係驕傲唔會進步,識得取長補短,先係進步既關健。

我就好簡單,可靠、準時同埋高透明度,就係好服務。

acctlkk 發表於 2007-12-31 14:02 | 顯示全部樓層

原帖由 ilovebbq 於 2007-12-31 12:10 發表
晏呀,連文字都寫晒但係多左一堆野,好似冇咩必要。顯示時間唔單止為左清楚,更重要係有冇誤點都知道,有時唔係話要追究個三兩分誤點,只係咩都應該老老實實,唔係成日用掩眼法。 ...

如果硬係要追究有無誤點, 總會有方法, 全日企o係個站度抄低晒o的時間, 拎去鐵路公司同佢對質, 無滿意答覆就遊行示威都可以。但我相信一般乘客在大部分情況來講唔會太 care o個數分鐘誤點, 因為班次已經夠密。為o左少數人少數情況, 把原本對乘客最終有用o既倒數資料, 換成要佢o地多一步對錶心算o既顯示, 唔見得就係為乘客著想。