hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 香港鐵路是龍定係蟲
開啟左側

香港鐵路是龍定係蟲

ahbong 發表於 2007-12-27 23:57 | 顯示全部樓層

原帖由 500 於 2007-12-27 02:36 發表

鐵路鐘會壞的機會率係百萬份之一,難不成你會同我講鐵路鐘冇一個正確掛……
即使月台俾客睇的鐘都有自我診斷(收母鐘singal做野),以確保其誤差少過一分鐘。
如果自己本身有問題的話就會報上去叫人修理。

你的假設根本不能成立……

回文回到走火入魔
講講下淨係拋書包
連討論緊乜都唔記得

月台顯示屏目的係要令資訊易於理解
咩百萬分之一、原子子母鐘
完全與乘客無關
亦與我的假設無關

點解用分鐘顯示易理解過用時間
我再舉多一個日常生活既例子
你搭緊車去見一個朋友
你個朋友打俾你問你幾時到
你會講「仲有 20 分鐘到達」
而唔會話 3:03 到達
因為你唔需要同你朋友解釋
你隻錶而家 2:43... 到 3:03 時就會到達
亦唔需要解釋你隻手錶係同天文台同步、誤差唔超過萬分一秒
因為講黎都多餘
對你朋友黎講
你仲有幾多分鐘到達先係最重要既 information

ahbong 發表於 2007-12-28 00:14 | 顯示全部樓層
原帖由 500 於 2007-12-27 03:03 發表

另外,你有冇聽過「度日如年」、「快樂時間過得特別快」呢D話呢?[我個人唔相信你沒有聽過呢D句子……]
呢D已經說明人係唔同的心理狀態下對時間的掌握都有一定的差別。

呢抽論點
我只係回多一次就算

大哥,你開唔開心,你手上隻錶一樣行得咁快
若果你隻手錶會感應你既情緒而改變速度
請你快D買過一隻
月台顯示屏個時間係俾你對錶
唔係俾你對情緒

ahbong 發表於 2007-12-28 00:36 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2007-12-27 15:50 發表
香港最大問題都係「顯示器話1分鐘,未必一定係1分鐘」。

相信呢板好多人都知,九鐵「1分鐘」同地鐵「1分鐘」係兩回事。
九鐵(東鐵)可以呢邊月台「1分鐘」期間,對面月台「2分鐘」的車都到了兼開走。(實際時間比顯示時間 ...

地鐵既「1 分鐘」各個站都唔同
亦因此參考價值甚低

輕鐵的顯示可能因為路面情況
亦唔太準確
但通常係報大數
例如 3 分鐘 可能兩分鐘就到達

西鐵的顯示最準確
1 分鐘就差唔多係 60 正負幾秒鐘
但問題就係顯示 2 分鐘其實係等於 1:01 - 2:00
所以最好有倒計時
直頭倒數列車仲有幾多秒到達
500 發表於 2007-12-28 00:38 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2007-12-27 23:57 發表

回文回到走火入魔
講講下淨係拋書包
連討論緊乜都唔記得

月台顯示屏目的係要令資訊易於理解
咩百萬分之一、原子子母鐘
完全與乘客無關
亦與我的假設無關

點解用分鐘顯示易理解過用時間
我再舉多一個日常生活既 ...

原因好簡單,因為你對鐵路的內部運作一概不知……
(我的講解對好似你一般的素人來講從來都係一個個惡夢,因為你的viewpoint同我的viewpoint唔同)

鐵路的時計乃是鐵路能否提供安全的服務相關的核心部份,同乘客的安全有直接的關係。
你連呢點都唔能夠明白的話,我都係奉勸你唔好再出醜於人前啦……
500 發表於 2007-12-28 00:42 | 顯示全部樓層
原帖由 luckystar2007 於 2007-12-27 23:02 發表

但東鐵線MLR車冷氣又夠勁 wor!雖然同樣係英國車,但感覺上東鐵線 MLR 車的冷氣比起地鐵 M 車勁好多

原因就簡單啦……
地鐵副冷氣同東鐵副冷氣的設計思想係唔同的。
500 發表於 2007-12-28 00:45 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2007-12-28 00:14 發表

呢抽論點
我只係回多一次就算

大哥,你開唔開心,你手上隻錶一樣行得咁快
若果你隻手錶會感應你既情緒而改變速度
請你快D買過一隻
月台顯示屏個時間係俾你對錶
唔係俾你對情緒 ...

你咁講我就明白啦:原來你係對外部反映冇感覺的人……

呢個世界成日都係講緊以人的角度黎做design,顯然你並唔需要有當代的便人設施……
因為只有有感覺的人才會對佢用緊ge野作出評價(好唔好用)……

ahbong 發表於 2007-12-28 00:47 | 顯示全部樓層

原帖由 500 於 2007-12-28 00:38 發表

鐵路的時計乃是鐵路能否提供安全的服務相關的核心部份,同乘客的安全有直接的關係。
你連呢點都唔能夠明白的話,我都係奉勸你唔好再出醜於人前啦……

原來討論月台顯示屏的資訊如何讓乘客易於理解
係關乎乘客的安全鐵路能否提供安全的服務
莫非顯示不正確的資訊
乘客會計錯時而失足跌落路軌被列車輾死?

呢點我真係唔能夠明白喇
你係專家請你繼續拋書包

500 發表於 2007-12-28 01:08 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2007-12-28 00:47 發表

原來討論月台顯示屏的資訊如何讓乘客易於理解
係關乎乘客的安全、鐵路能否提供安全的服務
莫非顯示不正確的資訊
乘客會計錯時而失足跌落路軌被列車輾死?

呢點我真係唔能夠明白喇
你係專家請你繼續拋書包 ...

只可以講你的思考能力比中三還不如……
我的書包全部都可以係鐵道總研內找到,大前題係你有冇如此資質去明白當中的智慧……
(唔識用人地公開的書包就去話識用他人書包的人拋書包根本唔係討論……)

簡單黎講,當鐵路不能將有關資訊正確地提供比乘客的話,係心理層面上乘客會有不安。
只要條件適合的話,如人多大範圍延誤等就已經可以做出混亂。
鐵路的錯誤絕大多數都係連鎖反應,只有係可能的範圍內做到預防性工作才可以將問題壓縮係暴露公眾之前……

就如360的「人流測試」般,當東涌站人極多要cut龍的message唔能夠有效傳開的話。結果就係換黎乘客的不滿。
甚至要臨時動用警方黎控制order。

如果消息發放唔重要的話,點解Skyrail次次爆wok都會被人插佢隱瞞?
一日你自行解釋唔到呢一點出黎,你講的任何說話都只會係廢話。

見微知著的功力,並唔係三言兩語就可以教懂人ge……

acctlkk 發表於 2007-12-28 01:11 | 顯示全部樓層
我認為顯示尚有多少時間才到比絕對時間好, 因為作為乘客我最想知
係架車重有幾耐才到, 而唔係幾點到, 顯示絕對時間最終還是要在心
中做減數得出尚有多少時間才到的答案。在輕鐵起點站好似係會出
開車時間 (數字顯示), 每次都要先看旁邊的模擬指針時鐘, 把指針指示
在腦中翻譯成數字顯示, 再和開出時間相減, 費時失事。
ahbong 發表於 2007-12-28 01:12 | 顯示全部樓層

原帖由 500 於 2007-12-28 01:08 發表

(唔識用人地公開的書包就去話識用他人書包的人拋書包根本唔係討論……)

就如360的「人流測試」般,當東涌站人極多要cut龍的message唔能夠有效傳開的話。結果就係換黎乘客的不滿。
甚至要臨時動用警方黎控制order。

閣下一個 reply 就去左 360 喇
離題、借題發揮先叫討論嘛!
入正題既根本唔係討論