hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 法院撤消梁國雄等人非法廣播罪
開啟左側

法院撤消梁國雄等人非法廣播罪

M 發表於 2008-1-11 18:03 | 顯示全部樓層

基本法規定香港有的是高度言論自由,注意是高度不是完全。
享有言論自由必須遵守香港法律,民間電台利用大氣電波作非法廣播,是違背香港法律,我們絕不能無視法律而濫用言論自由。

想發言大可以用互聯網,用不著以身試法。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
edhong + 1 我很贊同

查看全部評分

抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
 樓主| a396 發表於 2008-1-11 19:12 | 顯示全部樓層
M 先生, 你話唔鍾意自由o既, 咁你點
解釋呀?

咁多位板友都講得有 point, 其實泛民
班友唔駛咁激動, 不過正如上面所講佢
地真係唔想等咁耐先o係旺角街頭開咪
o者. 至於廣播條例涉及公眾廣播同廣
管局成員o既委任機制, 我覺得要改o既.
我期望關於廣播條例o既修訂草案被搬
上立法會.
獨派交通迷同政治學人
tonytsang_hk 發表於 2008-1-11 20:46 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2008-1-11 18:03 發表
基本法規定香港有的是高度言論自由,注意是高度不是完全。
享有言論自由必須遵守香港法律,民間電台利用大氣電波作非法廣播,是違背香港法律,我們絕不能無視法律而濫用言論自由。

想發言大可以用互聯網,用不著以身試法。 ...

別人的目的不是想發言與否的問題
不如你研究一下公民抗命
今次這件導出了政府處理開辦電台問題的手法仍未開明
但是立法會議員利用不合法電台開咪似乎過了火 玩大左
影響市民心目中立法會議員的形像
搵做開街頭鬥士d人做就得
n281 發表於 2008-1-11 20:58 | 顯示全部樓層

原帖由 tonytsang_hk 於 2008-1-11 20:46 發表

別人的目的不是想發言與否的問題
不如你研究一下公民抗命
今次這件導出了政府處理開辦電台問題的手法仍未開明
但是立法會議員利用不合法電台開咪似乎過了火 玩大左
影響市民心目中立法會議員的形像
搵做開街頭鬥士 ...

立法既人公言話自己犯緊法,要人拉
要講廢法就返立法會動議講
我地選佢地去立法,唔係叫人睇佢犯法
甚至係度教香港下一代點樣
犯法,先至唔會比人拉.......
加人工比佢地,浪費我地納稅人既$

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
edhong + 2 我很贊同 ! very 贊同 !!!

查看全部評分

tonytsang_hk 發表於 2008-1-11 21:03 | 顯示全部樓層
原帖由 n281 於 2008-1-11 20:58 發表

立法既人公言話自己犯緊法,要人拉
要講廢法就返立法會動議講
我地選佢地去立法,唔係叫人睇佢犯法
甚至係度教香港下一代點樣犯法,先至唔會比人拉.......
加人工比佢地,浪費我地納稅人既$
...

你話我地選佢地去立法?  你諗架ja 唔代表我及其他會員的立場
立法會議員其中一個角色  係監察政府施政
立法是監察政府施政的其一手段
n281 發表於 2008-1-11 21:07 | 顯示全部樓層
原帖由 tonytsang_hk 於 2008-1-11 21:03 發表

你話我地選佢地去立法?  你諗架ja 唔代表我及其他會員的立場
立法會議員其中一個角色  係監察政府施政
立法是監察政府施政的其一手段

佢地成班人都要投票議案才通過
根本好易被人操縱
議員邊個選,大部份係我地
tonytsang_hk 發表於 2008-1-11 21:11 | 顯示全部樓層

原帖由 n281 於 2008-1-11 21:07 發表

佢地成班人都要投票議案才通過
根本好易被人操縱
議員邊個選,大部份係我地

不如你講清楚少少你想表達d咩
virus 發表於 2008-1-11 21:43 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
tonytsang_hk 發表於 2008-1-11 21:51 | 顯示全部樓層
原帖由 virus 於 2008-1-11 21:43 發表

佢應該想講
立法會議員有權參與修改法例

因此佢地面對唔公義既法例
要做既唔係「抗命」
而係應該循正當途徑行事

似係 不過想知佢幾多歲 用字同表達方法有d問題
238X 發表於 2008-1-11 22:19 | 顯示全部樓層

原帖由 tonytsang_hk 於 11/1/2008 21:51 發表

似係 不過想知佢幾多歲 用字同表達方法有d問題

政治表態一向都好易令人講嘢含糊不清。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知