hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 法院撤消梁國雄等人非法廣播罪
開啟左側

法院撤消梁國雄等人非法廣播罪

fcfhkmelb 發表於 2008-1-11 22:49 | 顯示全部樓層

tonytsang_hk 發表於 2008-1-11 23:40 | 顯示全部樓層
原帖由 fcfhkmelb 於 2008-1-11 22:49 發表
我想知美英日係咪人人可以隨時開台廣播,
如果唔得嘅話泛民班友嘈乜野

不過咁wor人地果個制度專業d  就算係政府委任 果個政府都有民主成份
而且申請開台有步驟 唔似香港咁
fcfhkmelb 發表於 2008-1-11 23:55 | 顯示全部樓層
tonytsang_hk 發表於 2008-1-12 00:12 | 顯示全部樓層

原帖由 fcfhkmelb 於 2008-1-11 23:55 發表

在香港申請開台冇步驟?
同埋人地制度點樣專業d?可唔可以具體少少

問題係個「民間電台」根本未嘗試過向有關方面申請,
好似係今日先走去入紙

仲有「民間電台」班人係想全面開放大氣電波,
簡直係置香港安全於不顧,
打 ...

拿 你又無睇新聞 今日入紙果個係新人民電台
民間電台兩三年前已經入過紙 但係未得到答覆 亦無解釋點解唔批准

至於如英國這些地方 政府委任邊個去管大氣電台 係要通過國會批准的
而那些大多都是對廣播有熟悉的人(依點係據說)
Cutter 發表於 2008-1-12 00:20 | 顯示全部樓層
師兄, 冇睇開新聞都睇下新聞先上黎講丫
人地申請左好耐架喇....
亦都唔係好似你咁講唔願意接受限制.....
執份報紙睇下啦
3ASV196 發表於 2008-1-12 01:07 | 顯示全部樓層
原帖由 tonytsang_hk 於 2008-1-11 21:03 發表

你話我地選佢地去立法?  你諗架ja 唔代表我及其他會員的立場
立法會議員其中一個角色  係監察政府施政
立法是監察政府施政的其一手段

其實依家根本係錯...

三權分立, 本身思想就係 立法, 司法, 行政獨立, 確保互相制衡...
所以, 法官唔會評論立法問題, 亦唔會討論政府點, 去確保司法獨立,
但因為立法會香港係有民選制度, 搞到立法同行政好多時關係密切...
好多時除左立會議員除左通過法案, 仲會表達好多.....

而今次事件, 明顯立法, 司法, 行政混晒龍....我都唔知點講好...
3ASV196.KE7270
cky 發表於 2008-1-12 01:22 | 顯示全部樓層

原帖由 fcfhkmelb 於 2008-1-11 23:55 發表
在香港申請開台冇步驟?
同埋人地制度點樣專業d?可唔可以具體少少

問題係個「民間電台」根本未嘗試過向有關方面申請,
好似係今日先走去入紙

仲有「民間電台」班人係想全面開放大氣電波,
簡直係置香港安全於不顧,
打扙個陣香港係咁先

今天入紙的是陳偉業, 名稱是 "新人民電台 New People Radio"
曾健成的 "民間電台" 早晌 2005 年已經有入紙喇

仲有, 全面開放大氣電波同打仗沒有直接關係
政府晌呢 d 特殊情況下, 到時就會運用必要權力將全部頻譜臨時收回喇

咁驚開放電波, 唔通真係學那個行主體思想的地方
整 d 唔識調教的收音機咪一了百了咯

238X 發表於 2008-1-12 02:08 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 12/1/2008 01:22 發表

咁驚開放電波, 唔通真係學那個行主體思想的地方
整 d 唔識調教的收音機咪一了百了咯

一來太樣衰,二來咁雷厲風行好易大暴動。
----

(題外話)

得閒上昌榮路上山個巴士站體驗下。
而家香港嘅情況就好似個站對開條天橋,
大陸就似你企緊上斜嗰條路。

本來大陸低好多,而家佢要迫香港降低水準再一齊進步,
行慣天橋嘅香港人點肯受呢套?

悲觀嘅人甚至覺得自己喺荃灣路出九龍近荃青交匯處:
大陸係上升、香港係下降,兩者匯合之後唔止唔上升,仲會沉淪...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
fcfhkmelb 發表於 2008-1-12 10:16 | 顯示全部樓層
marklam 發表於 2008-1-12 10:16 | 顯示全部樓層

原帖由 n281 於 2008-1-11 17:48 發表

立法既人公言話自己犯緊法,要人拉
要講廢法就返立法會動議講
我地選佢地去立法,唔係叫人睇佢犯法
甚至係度教香港下一代點樣犯法
先至唔會比人拉.......

越來越覺得
佢地根本唔係講民主自由
死都話要雙普選
(佔據商營電台節目已夠了,仲要非法廣播)
根本唔係代表民意
係度欺騙香港市民

成班人似乎係度搞「革命」

目的由你地自己諗......

我十幾年在維園年宵市場做生意
佢地又做生意
(佢地係1號檔 及 45....,曾經三年係正隔鄰)
睇住佢地越來越放肆去欺騙香港市民
黎緊的歲晚,維園應該會好多戲睇
(琴晚幾個比人拉晒,維園會仲好睇)

我不是話所有民主派人仕唔好
香港民主派仲有為香港好既人

偽 民 主 派 的 願 景
2012/2017/........雙普選
.......2047港獨

講得好!終於有人講中我們的心聲。
如果班友仔把炮的,咪劈炮唔撈咯!

是呀,香港的民主派仲有些是為香港好的人,
但是不是被主流/極端泛民邊緣化(如馮檢基),
便被仇恨化(張炳良).....