hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 急問:去新加坡搭捷星,OK嗎?
開啟左側

急問:去新加坡搭捷星,OK嗎?

Wattyung 發表於 2008-1-12 00:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

復活節假期會帶亞仔去新加坡,因假期關係只有向旅行社買Package。而其中只有捷星(3K)+酒店的價錢能在預算之內。

上網睇過很少港人提及搭過捷星,只知D機位係用皮椅但係又幾迫,請問:
1) 有無網友搭過或有Friend搭過?除迫D外還有什麼優點/缺點?
2) 訂位時要注意什麼?
3) 辦理登機櫃位在機場T1定T2呢?又或者係在其他航空公司的Counter代辦呢?
4) (搭單一問)一般細Agent訂票時會俾埋機票嗎?驚俾咗錢但Agent走咗佬。(太耐無去旅行啦,唔記得以前係點)
5) 仲有什麼要注意呢?

如無意外會過兩日去Book位,敬希各方友好能多多指教。Thanks!
neosan 發表於 2008-1-12 13:25 | 顯示全部樓層
jetstar同sq/cx個價錢好似差唔遠的..
rainbowbus 發表於 2008-1-12 17:25 | 顯示全部樓層
Jetstar's service is good. It uses terminal 1 in Singapore and terminal 2 in HK. The biggest problem is that the seat are not adjustable. Food prices are reasonable.

Be at the airport early as the queue can be very long.
A320 發表於 2008-1-14 13:56 | 顯示全部樓層

原帖由 Wattyung 於 2008-1-12 00:21 發表
復活節假期會帶亞仔去新加坡,因假期關係只有向旅行社買Package。而其中只有捷星(3K)+酒店的價錢能在預算之內。

上網睇過很少港人提及搭過捷星,只知D機位係用皮椅但係又幾迫,請問:
1) 有無網友搭過或有Friend搭過?除迫D外還有什麼優點/缺點?
2)
訂位時要注意什麼?
3)
辦理登機櫃位在機場T1T2呢?又或者係在其他航空公司的Counter代辦呢?
4) (
搭單一問)一般細Agent訂票時會俾埋機票嗎?驚俾咗錢但Agent走咗佬。(太耐無去旅行啦,唔記得以前係點)
5)
仲有什麼要注意呢?

如唔要求太高真係 OK, 坐 LCC 冇電視, 飲食自費一定要預左, 但坐三個零鐘冇乜所謂, 如果想坐靚位, 當收到票就要
拿拿臨上網劃位, 如到去到機場先至劃, 就算排頭位, 分分鐘 個地勤只可編你地坐 卡 "o隆" 位, 仲要拆到冇雷公咁遠,
到時就唔好鬧,

原帖由 neosan 於 2008-1-12 13:25 發表
jetstar同sq/cx個價錢好似差唔遠的..

睇你係唔係旺季同去幾耐, 就最近,就算正月十六出發玩頭尾七天, 坐SQ都要二千八(連雜費), 除非夾硬縮到五天
至可以 1900有找. (仲要冇早去晚返), 如改坐 Jetstar, 初十出發頭尾七天都只係 1700左右, 如由香港去, 澳門返,
計埋回程船飛都係 1600左右 (順便留澳門多一天).

AVD1 發表於 2008-1-14 14:09 | 顯示全部樓層
原帖由 A320 於 2008-1-14 13:56 發表

如唔要求太高真係 OK, 坐 LCC 冇電視, 飲食自費一定要預左, 但坐三個零鐘冇乜所謂, 如果想坐靚位, 當收到票就要
拿拿臨上網劃位, 如到去到機場先至劃, 就算排頭位, 分分鐘 個地勤只可編你地坐 卡 "o隆" 位, 仲要拆 ...

OT. 去澳門坐機去新加坡

VIVA 唔係仲平咩? (不過我就唔知開左線未) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
A320 發表於 2008-1-14 15:41 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2008-1-14 14:09 發表

OT. 去澳門坐機去新加坡

VIVA 唔係仲平咩? (不過我就唔知開左線未) ~

VIVA 冇飛新加坡果喎! 唔知你係唔係講 Tiger 呢? 就以上星期睇個價,
農曆年後期, (即年初十打後), Jetstar 做緊 S$50, Tiger 則做 S$65,
但記住, LCC D機票價似足股市咁, 以為低價(抵啊!) 點知原來"摩頂".
cruisesnet 發表於 2008-1-14 15:45 | 顯示全部樓層

VIVA冇機去新加坡的.
而澳門同埋深圳去新加坡,
可以坐tiger airways, 係新航旗下既lcc, 應該幾ok的.
(個人相信去深圳坐會平d,但澳門會方便d)

但總的來說, 係香港坐jetstar同係澳門 / 深圳坐tiger airways, 總成本吾會有好多分別,
so jetstar會係first choice (佢仲要係早機去晚機返)
sq285 發表於 2008-1-14 21:58 | 顯示全部樓層
Jetstar的話你要預左自己響機場買野食(上面o的飛機餐真係完全唔抵食),仲要乜娛樂都冇
可以話你知一個港紙四十蚊o既麵係得平時茶餐廳下午茶餐o既大小仲要唔好食

如果你個仔係十幾歲問題唔大,不過如果真係七八歲就要再諗下,乜野都冇得玩三個鐘佢未必坐得定
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
kmb3asv3 發表於 2008-1-15 13:07 | 顯示全部樓層
2) 訂位時要注意什麼?
3) 辦理登機櫃位在機場T1定T2呢?又或者係在其他航空公司的Counter代辦呢?
4) (搭單一問)一般細Agent訂票時會俾埋機票嗎?驚俾咗錢但Agent走咗佬。(太耐無去旅行啦,唔記得以前係點)
5) 仲有什麼要注意呢?

1. 小弟搭過其同集團公司Jetstar Australia, 都係用皮凳.
優點係價錢平, 越早買票就越平, 海鮮價.
缺點就係任何o野都係DIY或同機倉買, 不過最好係自己帶囉.

至於娛樂, 有手提電腦/PSP之類的東西就已經無問題啦,
坐LCC都只係為左張凳o既o者

超智能巴士 Super-Intelligient Bus