hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 寶林路將加設一組交通燈...
開啟左側

寶林路將加設一組交通燈...

gn3509 發表於 2008-1-29 02:10 | 顯示全部樓層

原帖由 alex93 於 2008-1-29 01:48 發表
咁改法真係有弊無利 wo

寶林路既設計係 2 線上斜 ... 單線落斜

咁方便上斜時過車 ... 計埋翠林路即係 2 上 2 落

而家咁改法 ... 即係 3 上 1 落 ... 萬一有咩交通意外, 真係有上無落 lor

另外, 寶林路落斜( ...

個人估計應該會大幅延長你講果支燈,而翠琳路左轉支燈有可能會縮短

而且其實唔駛擔心,寶琳路咁耐以黎,塞車/出事機會都唔多,主要都係塞出九龍方向,呢個係因為將隧塞車搞到啲車改行寶琳路出九龍
塞番將軍澳方向好少,除非好似之前幾條去西貢同將軍澳既路同一時間炒大獲,不過咁就幾多線都冇用

今期流行:690是原罪
hkbw 發表於 2008-1-29 02:48 | 顯示全部樓層
原帖由 alex93 於 2008-1-29 01:48 發表
咁改法真係有弊無利 wo

寶林路既設計係 2 線上斜 ... 單線落斜

咁方便上斜時過車 ... 計埋翠林路即係 2 上 2 落

而家咁改法 ... 即係 3 上 1 落 ... 萬一有咩交通意外, 真係有上無落 lor

另外, 寶林路落斜( ...

小弟就十分讚成呢個改動..
小弟自己行翠林路落, 都已經不下一次無啦啦遇到一部迎頭車.
仲幾乎炒...而家加返枝燈, 改埋方向, 都應該冇乜可能行錯方向的了..

就係D人當個條係SHORT CUT, 行到好快..攪到成日出事..
上次那個意外身亡既, 係個不足十歲既小朋友...

根本入將軍澳方向的寶琳路使用率偏低...就算有乜意外, 警察唔識封咁一條上山出九龍方向的線俾入將軍澳的車麼?!
殺雞焉用牛刀?!
JX7348 發表於 2008-1-29 03:10 | 顯示全部樓層
既然有人話d 重型車落翠林路危險.....咁不如索性禁止重型車行.....使咩搞咁多野姐....
我初頭以為係十字路口加番支交通燈為安全d.....而家至知原來係咁大工程....

如果真係咁改法...一定要加燈至得....翠林路改做上斜...都要轉番出黎寶林北路....唔整燈o既話...
司機係好難睇到有無車落斜...因為果個位比d樹檔晒....上斜都勉強可以睇到....仲要留意埋對面村有無車出黎....姐係司機要留意三面方向o既車......

其實我覺得改到由翠林路轉出黎寶林北路都幾危下....有燈都係咁話.....司機都完全觀察唔到下斜果面o既情況....
假如任何一面有車衝燈(下斜果d 可能收唔切制,希望博衝燈尾) ...都好大機會炒大鍋......一下比人橫腰咁撞法.....唸起都......始終翠林路o既設計本身都預左下斜咁行法.....點解要咁改法....
有時晚上見到d車衝落黎都好快下.....收工果d巴士都唔例外.....特別係601 d 司機.....手車快到....

仲有一個問題要考慮...就係右轉入馬遊塘村o既車....雖然我唔知支燈會點運作法.....但如果上下斜方向同時綠燈.....右轉入馬遊塘村o既車隨時頂死下斜果面(如果有幾部車同時要右轉),上斜果d可以老馮都唔使讓你....

而且而家得番1條路落斜....變成4上1落(翠林路都勉強話有2條行車線)....細車已經慣性都用翠林路....咁改法咪即係要排排隊落斜.....而且翠林村十字路口支燈至係重點.....落斜果位劃到唔三唔四....比得部巴士過....又好難比到部車左轉入翠林村....讓下停下又好快轉燈....果支燈唔改o既話等於無用.....

總結黎講.....唔改好過改....都唔知邊個諗埋晒d咁o既野....... 邊有一條主要道路係可以4上1落咁行法....完全失衡.....
JX7348 發表於 2008-1-29 03:28 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2008-1-29 02:48 發表

小弟就十分讚成呢個改動..
小弟自己行翠林路落, 都已經不下一次無啦啦遇到一部迎頭車.
仲幾乎炒...而家加返枝燈, 改埋方向, 都應該冇乜可能行錯方向的了..

就係D人當個條係SHORT CUT, 行到好快..攪到成日出事..
...

偏低...?點為之偏低...?但可以話未致於偏低lor.....
雙程路點都有對頭車ge....可能對一d唔熟識呢頭o既人會覺得危險....但呢條路意外率又唔算話嚴重.....
雖然有人話對於翠林居民係有危險至要咁改法....但咁樣堆晒d車去同一條路....對於司機黎講都係有壞....
起碼少左個選擇...而且行車時間都會耐左......

同埋你叫警察點樣可以去改條路比車下斜....?真係做得到..?
hkbw 發表於 2008-1-29 08:20 | 顯示全部樓層
原帖由 JX7348 於 2008-1-29 03:28 發表

偏低...?點為之偏低...?但可以話未致於偏低lor.....
雙程路點都有對頭車ge....可能對一d唔熟識呢頭o既人會覺得危險....但呢條路意外率又唔算話嚴重.....
雖然有人話對於翠林居民係有危險至要咁改法....但咁樣堆晒d車去同一條路....對於司機黎講都係有壞....
起碼少左個選擇...而且行車時間都會耐左......

同埋你叫警察點樣可以去改條路比車下斜....?真係做得到..?

其實你明唔明我講緊D乜的?!

1. 翠琳路由寶琳北路左轉落去, 未到翠琳村個一大段一向係單程向下落斜..但咁多年來時不時都有人無啦啦上斜衝上來的...
小弟就有兩次係個度落翠琳差D同人迎頭炒埋一碟...個幾次好彩反應快...

2. 行車時間其實唔會耐好多, 最多係一分鐘, 最少係三十秒

3. 如果寶琳北路個邊炒車, 大不了寶琳北路個邊就係單線雙程行車, Y NOT?! 如果要全封既話, 就算未改路, 都最少有一邊冇得用翠琳路的啦..
如果你咁都講得通, 大埔道金山郊野公園段老早唔應該1入沙田2出九龍啦...

4. 對翠琳居民來講, 改左的確安全左, 對司機來講, 只係一個選擇ONLY...人生安全及自由選擇, 你要邊樣? 點解都係改左個SOCIAL BENEFIT大D吧?!

仲有, 上次撞死個小童既, 係一部輕型客貨車..而唔係重型車...

殺雞焉用牛刀?!
 樓主| EF107 發表於 2008-1-29 09:25 | 顯示全部樓層
原帖由 superbus 於 2008-1-28 23:36 發表
以前康盛馬游塘落山果段有乜冬瓜豆腐
仲有條翠林路可以揀
而家?真係要保祐條路唔好有事
否則乜鬼車都塞死哂唔駛郁啦
真係唔明批准同建議果班人用乜諗野
同茅湖仔整個巴士坑一樣冇事搵事做 ...

仲有將軍澳隧道口...
係咪藍田 (德田?)班人就大曬...
要將軍澳十多萬居民就佢地?..

點解班官員唔去衡量下?...
GA4829 GA6107 GK8522
HU 106 HU6846
bustop 發表於 2008-1-29 09:56 | 顯示全部樓層

得一樣野想講,
翠林路改行車方向,
即係強迫由市區搭的士返翠林的人俾多d 車錢.
Dolphin 發表於 2008-1-29 13:45 | 顯示全部樓層
剛剛上來先知原來翠林路會改方向.

其實翠林路 d 彎都幾急, 路邊又多車泊, 有次落斜遇到亡命的士佬,
同我平排想過我頭, 如果我唔讓佢佢就炒埋死車度.

其實如果驚車落斜太快, 咪擺位用雷射槍射幾野囉. 擺多幾次 d 車自然
會收斂.

我反而擔心係在寶林路有D車落斜為衝燈尾, 在馬遊塘落斜太快, 到那個急左彎收唔切.
另外, 在上斜方向, 在同一彎位, 係要在彎尾先見到個燈, 如果當時係紅燈有龍尾,
司機又唔熟路, 見到才急剎便太遲...

BMW E46 320i
~誰@359~ 發表於 2008-1-29 18:12 | 顯示全部樓層
呢個改動我估只係臨時,要試幾個月再檢討
見新加既路牌都係黃色底,馬遊塘d燈十居其九都唔係種地…
字大只顯得人自大
hkicq 發表於 2008-1-29 18:54 | 顯示全部樓層

對于衛奕信徑第3段行山人士及馬游塘村居民,在寶林路/翠林路交界
既交通燈可以解決寶林路'難過'既問題(如果該交通燈係有附設行人燈)