hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 寶林路將加設一組交通燈...
開啟左側

寶林路將加設一組交通燈...

gn3509 發表於 2008-1-29 20:14 | 顯示全部樓層

原帖由 bustop 於 2008-1-29 09:56 發表
得一樣野想講,
翠林路改行車方向,
即係強迫由市區搭的士返翠林的人俾多d 車錢.
相反而言,由翠林搭的士出市區既人會俾少左
今期流行:690是原罪
gn3509 發表於 2008-1-29 20:24 | 顯示全部樓層
原帖由 JX7348 於 2008-1-29 03:10 發表
既然有人話d 重型車落翠林路危險.....咁不如索性禁止重型車行.....使咩搞咁多野姐....
我初頭以為係十字路口加番支交通燈為安全d.....而家至知原來係咁大工程....

如果真係咁改法...一定要加燈至得....翠林路改做上 ...

禁到一早禁左,就係禁唔到,因為翠林路有個重型車既泊車處

至於上落線問題,老實講當初設計翠琳路果陣都冇預計啲車會改行晒翠琳路,
翠琳路當初只係預計比去翠林同澳頭村既車用,只係啲車行晒果度
而且翠琳路,表面係雙線實際係單線(合法+違泊),少咁條影響未必真係咁大
去寶林既車,醒目都會改行番將隧...
JX9097 發表於 2008-1-29 22:44 | 顯示全部樓層
唉...呢個實屬擾民之舉
搞到寶林北路幾乎好似單程路咁
有乜事發生就真係行隧道吧啦
eg9515 發表於 2008-1-30 01:50 | 顯示全部樓層

改上行又真係幾無謂
改上行的主要理解,是減少交通意外
但減少交通意外,點解唔可以例如禁止重型車使用翠林路﹖於翠林路如景明苑位置增設燈位﹖取消現有翠林路左轉寶林北路的燈位,減少使用翠林路作為short cut的誘因﹖而一定要好似依家咁由下行改上行﹖
如此重大的改動,對於翠林原有的道路使用者習慣有好大影響,如大家都提過的泥的問題,泊車問題,交通問題等。居住將軍澳又經常使用寶林路的朋友都知道,每逢繁忙之時,翠林路及寶林北路路向一定擠塞,如沒有翠林路分流,似乎只會令問題惡化,又澳頭村一帶的居民,如需由九龍入澳頭,則需繞道康盛再上翠林。
再再,改上行令馬游塘燈位危機四伏,車輛高速落斜,在沒有燈位的年代都不鮮見意外,再加燈位加翠林路突改行車方向,危矣。
superbus 發表於 2008-1-30 21:32 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2008-1-29 02:48 發表

小弟就十分讚成呢個改動..
小弟自己行翠林路落, 都已經不下一次無啦啦遇到一部迎頭車.
仲幾乎炒...而家加返枝燈, 改埋方向, 都應該冇乜可能行錯方向的了..

就係D人當個條係SHORT CUT, 行到好快..攪到成日出事..
...

而家最大問題係兩條路落斜變剩一條路
如果寶林路茅湖仔段有乜事
基本上冇車可以再行
俾著你都唔會U turn行番上山
然後再用隧道入番將軍澳啦

仲有唔好旨意班差佬會封路
佢地只識響度睇住個意外現場,然後話之你後面d車塞死

原帖由 EF107 於 2008-1-29 09:25 發表

仲有將軍澳隧道口...
係咪藍田 (德田?)班人就大曬...
要將軍澳十多萬居民就佢地?..

點解班官員唔去衡量下?...

呢單野又係火滾
12月封路,而家到2月喇
都未見班友開過工
唔開工就咪鬼封路啦
呢班友係咪睇通勝睇上腦
要擇好吉日吉時先開工呀?
rabbit99 發表於 2008-1-30 23:01 | 顯示全部樓層
原帖由 superbus 於 2008-1-30 21:32 發表

呢單野又係火滾
12月封路,而家到2月喇
都未見班友開過工
唔開工就咪鬼封路啦
呢班友係咪睇通勝睇上腦
要擇好吉日吉時先開工呀?...

現在好像做流量測試吧, 期間如無強烈投訴, 便正式施工.
各大政府部門好其實好重視測試的影響, 但至今好像沒有強烈的負面回應.
 樓主| EF107 發表於 2008-1-30 23:03 | 顯示全部樓層

原帖由 superbus 於 2008-1-30 21:32 發表

基本上冇車可以再行

仲有唔好旨意班差佬會封路
佢地只識響度睇住個意外現場,然後話之你後面d ...

到時可能有黎多次私家車行安達臣路.....
巴士?...
行到咪行 lor
行唔到
睇下可唔可以 U turn la...
不過點行都係塞嫁 la....

隧道口果單...
好似話整到出年先完工
而家?封住路先,塞車,話之你 r....

班官點諗野
真係佢地先知
GA4829 GA6107 GK8522
HU 106 HU6846
 樓主| EF107 發表於 2008-1-30 23:06 | 顯示全部樓層
原帖由 rabbit99 於 2008-1-30 23:01 發表

現在好像做流量測試吧, 期間如無強烈投訴, 便正式施工.
各大政府部門好其實好重視測試的影響, 但至今好像沒有強烈的負面回應.

而家應該唔係做測試..
我見有機係條駁搞緊...
不過d 效率就 =.=

同埋報紙有登過...
GA4829 GA6107 GK8522
HU 106 HU6846
gn3509 發表於 2008-1-30 23:53 | 顯示全部樓層
原帖由 eg9515 於 2008-1-30 01:50 發表
改上行又真係幾無謂
改上行的主要理解,是減少交通意外
但減少交通意外,點解唔可以例如禁止重型車使用翠林路﹖於翠林路如景明苑位置增設燈位﹖取消現有翠林路左轉寶林北路的燈位,減少使用翠林路作為short cut的誘因﹖而一定要好似依家咁由下行改上行﹖
如此重大的改動,對於翠林原有的道路使用者習慣有好大影響,如大家都提過的泥的問題,泊車問題,交通問題等。居住將軍澳又經常使用寶林路的朋友都知道,每逢繁忙之時,翠林路及寶林北路路向一定擠塞,如沒有翠林路分流,似乎只會令問題惡化,又澳頭村一帶的居民,如需由九龍入澳頭,則需繞道康盛再上翠林。
再再,改上行令馬游塘燈位危機四伏,車輛高速落斜,在沒有燈位的年代都不鮮見意外,再加燈位加翠林路突改行車方向,危矣。

點解禁唔到重型車行,上面講左,唔再重覆,而且唔只係重型車,之前撞死人果幾單好多都係輕型車
就算唔整左轉燈,啲車一樣會改行翠琳路落(當初整左轉燈就係因為太多車行翠琳路之故),個結果只係翠林居民搭小巴之後要等耐好多先轉到彎
景明苑附近N咁多個出口(巴總,商場通道,景明苑閘口),要整交通燈難度太高又危險,危險程度比响寶琳路翠琳路交界更甚,因為果度彎過佢又斜過佢
至於交通問題,寶琳路一線落斜其實絕對夠應付,而家塞車原因只係翠林支燈放車太少,啲車响翠林燈位塞番轉頭,只要將翠琳路左轉時間加埋落寶琳北路東行,流量就會同以前一樣,個情況唔會有咩改變
澳頭村居民改唔改路個分別只係落要兜定係上要兜,冇影響
至於燈位安唔安全,如果啲車都係抱住衝得就衝,乜都死,呢個係司機既操守,同有冇燈無關...

PS:其實當局都唔想用呢招最後殺著,只係減速牌楝左,啲司機當佢透明,又冇其他可行方法,又唔可能唔理佢,因為已經出過不少意外,咁耐以黎死人又死過,傷人又傷過,淨係剷上行人路都已經試過不下5次

gn3509 發表於 2008-1-30 23:56 | 顯示全部樓層

基本上冇車可以再行

茅湖仔段出事,除非已經塞番上翠琳路口,如果唔係都冇路走架啦....
再者,果一段出過既意外我諗一隻手數得晒,比起翠琳路既交通意外數目更加冇得比.....