hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [舊相] 九巴 BACo Fleetline D1030
開啟左側

[舊相] 九巴 BACo Fleetline D1030

DW8306 發表於 2008-2-17 23:37 | 顯示全部樓層

首先多謝樓主精品分享,有個問題想問好耐
請問九巴寶係咪由頭到尾都冇裝過號碼牌牌機?

如有,係三幅式牌布定係單幅式牌布呢?
HR9710+KU1391 發表於 2008-2-17 23:43 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

D1007, D1029由baco車身拆左,再裝metec車身??

re: alan680x,估不到有,珍寶跑過87d,令小弟大開眼界
DBTSL 發表於 2008-2-17 23:47 | 顯示全部樓層
原帖由 HR9710+KU1391 於 2008-2-17 23:43 發表
D1007, D1029由baco車身拆左,再裝metec車身??

如果無記錯,
呢兩部車係因祝融光顧,
而需重裝車身~

We create a bus style.
 樓主| ricky619 發表於 2008-2-18 00:02 | 顯示全部樓層

珍寶和七十年代的九巴, 除少部份例如D931外,
都是採用兩格的數字牌箱. 左邊是數字, 右邊是英文字.
我在網上找了張舊相capture了出來 (見圖).
市區線例如3C, 左邊會攪一個"3"字, 右邊則是 "C".
但未到八十年代, 珍寶巴士都已拆了牌箱, 變成放
紙牌的了.

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
J702HMY + 3 精品文章

查看全部評分

king 發表於 2008-2-18 00:19 | 顯示全部樓層
HKBDB時代聽過一位資深板友,
話沙田廠有一架行86A 嘅上過一格過嘅冧把牌布
(有沙田廠都係九十年代嘅事啦)
不過我就未見過喇. 上圖嘅102 嘅直柵
(K)D1062 都仲有, 所以佢塊紙牌只係單數字咁闊
唔似得其他掛牌車個3字佔滿整塊冧把玻璃
即係咁樣↘
原帖由 HK104 於 2008-2-17 21:46 發表
follow 1 photo : D1097 and D917

大約70年代尾, 好多用舊牌箱嘅車都唔要冧把牌布, 轉用一塊過冧把牌.
牌箱玻璃比以前大咗, 例如Daimler A, B, C, D, E, F, AEC Regent V,
Albion 41 都做過上述改裝. 但係Albion 41 就保留番一格冧把牌布 fO.o

其實一塊過冧把牌係用貼紙貼喺一塊透明嘅亞加力膠片, 厚度同宜家嘅膠牌差唔多.
從外面望, 其實係分唔到用紙牌, 定係亞加力膠牌嘅. 不過亦有啲只係一塊紙牌
過膠, 例如我頭先講3號, 9號咁. 塊9號紙牌曾經喺兴沙咀碼頭號站柱出現過,
2號紙牌喺94,95年啲膠牌車用過, 而7號紙牌更加喺週末(L)廠打仗車出現過,
都咪話唔奇!.
sunnykam 發表於 2008-2-18 02:10 | 顯示全部樓層
想問下D寶寶一直係用光管, 定係有用過蓮花燈? 太耐唔記得...
KV9033 發表於 2008-2-18 02:20 | 顯示全部樓層

原帖由 DBTSL 於 2008-2-17 22:41 發表
D1030@84K

D901+D825@87K

第二張兩架合照,
真係好cute!!
dcyw 發表於 2008-2-18 09:10 | 顯示全部樓層
原帖由 sunnykam 於 2008-2-18 02:10 發表
想問下D寶寶一直係用光管, 定係有用過蓮花燈? 太耐唔記得...

印象人是初期用蓮花燈,八十年代中後期改用光管。
小希 發表於 2008-2-18 12:52 | 顯示全部樓層
小弟笨...有無人可以指出有降低車窗同無降低車窗既寶寶分別係邊....
AD264 發表於 2008-2-18 13:33 | 顯示全部樓層

原帖由 DBTSL 於 2008-2-17 23:47 發表

如果無記錯,
呢兩部車係因祝融光顧,
而需重裝車身~

唔明白你既意思 ...