hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西鐵九龍南線對巴士影響
開啟左側

[經歷分享/報告] 西鐵九龍南線對巴士影響

張偉沖 發表於 2008-3-5 23:15 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2008-3-5 20:19 發表
大家覺得邊d路線會受影響呢?

西鐵九龍南線將於明年通車,
到時天水圍搭西鐵半個鐘可到尖嘴/紅磡.
東鐵則以紅磡為終點站,
乘客需轉乘西鐵往尖嘴.

我覺得重傷既會係268B,269B,
無論行車時間定收費對鐵路都無乜競爭力,
而且尖沙嘴上西鐵分分鐘有位坐,
269B都有天北客支持下,
268B大馬路以北既客都係搭西鐵方便過佢,
我估客量可能會少三/四成,
不過兩條線非繁時已經開到十幾分鐘一班,
再減班就出二十分鐘啦...

而家兩條線經漆咸道同康莊道都好麻煩好易塞住,
我會覺得到時至少一條線可以縮去尖東(中間道)或者摩地道,
而另一線就考慮改紅磡繞道直出尖沙嘴,
減少行車時間同減少派車.

而260X會有少少客量下跌,
不過大部份客源都遠離西鐵站,
相信減班就OK.

41A,234X,968,969預計都會有些少下跌,
可能會被減少少班.

至於東區紅隧線會多左部份搭完西鐵轉車客,
81C,87D,271亦可能因東鐵要在紅磡轉多次而多左乘客搭.

到時如果減到車加去邊就睇議員牙力了.

西隧巴有咩影響?
去港島的係南昌都落晒車啦...
仲坐去尖沙咀行尖東那條百萬大道麼????
雖然香港站那條都係差唔多, 但感覺上係南昌站轉車順路得多......

青衣都唔係九龍南線的重點客源,
如果要坐港鐵的, 乘客一早已經改坐港鐵了, 仲坐成個鐘的41A塞車兜路嗎?
況且坐開荃灣線出尖沙咀的可能都會坐既, 但只會係"左手交右手"......

那兩條兄弟線冇救了,
班客罰企半個鐘囉到時......
HG6729 發表於 2008-3-5 23:17 | 顯示全部樓層
我怕69X 都有份...
天瑞出佐敦搭西鐵快過69X出佐敦la...
69X 全程 72 mins 唔計等車
到時69X分分鐘又cut車
Mandy+263M=HG6729
亞空 發表於 2008-3-5 23:20 | 顯示全部樓層
原帖由 HV7025 於 2008-3-5 23:11 發表

仲有富榮, 海富班客既
但我都覺得用小巴轉乘取代K16既可能性較大...

以前KCR或者會保留K16
不過而家...我諗港鐵會叫佢地行去奧運站經南昌轉=.=
張偉沖 發表於 2008-3-5 23:22 | 顯示全部樓層

原帖由 HG6729 於 2008-3-5 23:17 發表
我怕69X 都有份...
天瑞出佐敦搭西鐵快過69X出佐敦la...
69X 全程 72 mins 唔計等車
到時69X分分鐘又cut車

怕甚麼?
九龍西站咁偏僻, 去中港碼頭, 海港城那邊會方便一點....
去佐敦道那邊咪又係要行餐飽......
ahbong 發表於 2008-3-5 23:29 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2008-3-5 23:22 發表

怕甚麼?
九龍西站咁偏僻, 去中港碼頭, 海港城那邊會方便一點....
去佐敦道那邊咪又係要行餐飽......

九龍南線雖有競爭力
但對 69X 影響輕微
因為根本無幾多人會搭 69X 去佐敦
反而在 269B/268B/260X 佐敦尾站
可能可以搶到唔少巴士客
因為九龍西站好近
而且西鐵好大機會有位坐入新界

minwon 發表於 2008-3-5 23:41 | 顯示全部樓層
最麻煩仲係268B同269B係西九龍公路出佐敦個出口!

因為該處唔係只限繁忙時間塞,而係不定時...晨時某時佐敦道同埋柯士甸道D車去唔切,倒塞返去西九龍公路個出口嗰度,隨時塞返三四個字先去到麗澤中學,呢種由朝到晚不定時突擊,真係嚇怕好多人,因為好難預計幾時塞、幾時唔塞。

260X反而無咁大影響,一來客源唔近屯門站,二來13元的車資點都仲有少少吸引力(相對16.5的268B同埋269B)

不過如果港鐵九龍西站的大堂南端有室內行人通道直駁到港威的話(唔係中港城),就可以同海港城的商場連成一體,吸引力未必比巴士低。但係如果駁去中港城效果就差好多,因為中港城要先出街外經馬路再返入港威正門,而且中港城唔係一個好有吸引力的商場

on11358 發表於 2008-3-5 23:44 | 顯示全部樓層

原帖由 亞空 於 2008-3-5 23:20 發表

以前KCR或者會保留K16
不過而家...我諗港鐵會叫佢地行去奧運站經南昌轉=.=

我對保留K16都唔樂觀,因為實在太多其他交通工具接駁,
去尖沙咀有GMB78,九巴12,去旺角/旺角東有GMB79K,
去油麻地有GMB43M,辜勿論班次疏密/載客量能否應付。
行過去奧運站亦只不過5分鐘,順便宣傳叫乘客多做運動。

但還是有個疑問就係中港城既問題,
如果冇左接駁巴士就要行去西九龍站/尖沙咀站。
 樓主| ksmbh 發表於 2008-3-5 23:59 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2008-3-5 23:15 發表

西隧巴有咩影響?
去港島的係南昌都落晒車啦...
仲坐去尖沙咀行尖東那條百萬大道麼????
雖然香港站那條都係差唔多, 但感覺上係南昌站轉車順路得多......

青衣都唔係九龍南線的重點客源,
如果要坐港鐵的, 乘客一早 ...

估計部份港島東客會搭西鐵於紅磡轉隧巴.
yevgeny 發表於 2008-3-6 00:12 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2008-3-5 23:59 發表

估計部份港島東客會搭西鐵於紅磡轉隧巴.

到時候紅隧巴士站只會更加迫,到沙中線通車
之後先可以得到紓緩。
HG6729 發表於 2008-3-6 00:32 | 顯示全部樓層

回復 25# 的帖子

69X佐敦要睇位加士居道/吳松街/白加士街
69X 影響唔大... 但佐匯影響就..................
Mandy+263M=HG6729