hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西鐵九龍南線對巴士影響
開啟左側

[經歷分享/報告] 西鐵九龍南線對巴士影響

勝利二型 發表於 2008-3-6 23:57 | 顯示全部樓層

ahbong 發表於 2008-3-7 00:03 | 顯示全部樓層
原帖由 marioso 於 2008-3-6 23:29 發表

唔洗假設
識得人講因為合併條例set死
09年尾前都唔可以加價
所以先"未有"加價既行動

但因為機場快線冇受限制
所以已經做左d前期工作了
可見係港鐵係有計劃加價的

不過離09年仲有成年
唔知中間有冇其他factor影響 ...

正因為太多 factor
所以比較客觀係用今日的票價去比較($16.5 VS $16.8)
當然在巴士公司稍後落實加價後
就應該用新巴士票價同 $16.8 去比較

其他 factor 包括巴士回程優惠、西鐵日月票、港鐵加價或巴士於 2009 年第二次加價
因為無辦法確定
所以在我的論點中並無引用
現時能確定的只有巴士公司即將落實加價約 4%
gn3509 發表於 2008-3-7 01:08 | 顯示全部樓層
原帖由 士刁拔尼.奧 於 2008-3-6 23:44 發表

紅磡站去理大P CORE或者library都係一天橋之隔(以響北面中層大堂出去計)
就算係最遠既A CORE都係3分鐘腳程......

坐巴士,落車之後快極都要行5分鐘先到campus
上車就好D,同行去紅磡站一樣 ...

但由月台上中層出口,如果唔係揀岩車卡,真係有機會要行成1-2分鐘先上到去
今期流行:690是原罪
GD1570 發表於 2008-3-7 01:43 | 顯示全部樓層

回復 46# 的帖子

這個優勢恐怕不是太成立

你不要忘記西鐵線位於新界的車站,大多唔就腳。

我諗最吸引人搭的地區都只可說是屯門南,因同現在是沒有分別的
你有你可愛,我有我好笑。
張偉沖 發表於 2008-3-7 15:05 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2008-3-7 01:43 發表
這個優勢恐怕不是太成立

你不要忘記西鐵線位於新界的車站,大多唔就腳。

我諗最吸引人搭的地區都只可說是屯門南,因同現在是沒有分別的

但有輕鐵免費接駁呢...
如果唔係的話, 69X的班次就唔駛一減再減啦......
AVW56 發表於 2008-3-7 17:25 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2008-3-7 15:05 發表

但有輕鐵免費接駁呢...
如果唔係的話, 69X的班次就唔駛一減再減啦......

無錯, 輕鐵係免費接駁
不過, 輕鐵接駁, 時間上的付出好大呢
輕鐵轉西鐵, 總行程時間隨時比直接搭巴士長都有可能!
而家都仲因為有月票, 平左,
d人先肯付出比搭巴士長的時間及接受咁轉折的車程

仲有, 你引錯例, 69x例子在此唔適用!
69x無錯客量係少左好多, 但係, 客量少, 係因為天耀天盛客少左好多
佢地大都係直接行路去係十分鐘步程以內的西鐵站搭西鐵
至於天瑞客, 69x的客量並沒有受到太大影響
佢地就係正正因為轉輕鐵麻煩
所以, 唔少天瑞人仍然繼續搭巴士出外, 不只限69X, 仲有其他線都係

連天瑞人咁近都唔願轉輕鐵, 天恆個D更加唔駛講啦
人地直接搭265B出去仲好啦!
不過, 算當年九鐵聰明, 識得開線特快的K76由天恆直到西鐵站, 先至搶返D天北客,
旨意輕鐵WO,,....真係40分鐘都唔知可唔可能由天恆到西鐵站
照咁睇, 基本上天瑞打後, 居民願意駁車去西鐵的可能性係會愈來愈低

所以, 你引69X例說明, 在此並不正確

LRT1027 發表於 2008-3-7 17:41 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2008-3-7 17:25 發表

無錯, 輕鐵係免費接駁
不過, 輕鐵接駁, 時間上的付出好大呢
輕鐵轉西鐵, 總行程時間隨時比直接搭巴士長都有可能!
而家都仲因為有月票, 平左,
d人先肯付出比搭巴士長的時間及接受咁轉折的車程

仲有, 你引錯例, 6 ...

唔好咁跨張
天恆果邊搭輕鐵去天水圍站, 大約 15 分鐘
40 分鐘....出到美孚了
AVW56 發表於 2008-3-7 20:36 | 顯示全部樓層
原帖由 LRT1027 於 2008-3-7 17:41 發表

唔好咁跨張
天恆果邊搭輕鐵去天水圍站, 大約 15 分鐘
40 分鐘....出到美孚了

繁忙時間站站停, d人迫唔到上車又阻住閂門
無40分鐘, 都起碼要30-35分鐘先到得
30分鐘, 天水圍站已經去到南昌落埋車咁講添

就算係平日非繁忙時間,
搭輕鐵由天水圍去天恆都講緊要15-20分鐘
都仲未計4-10分鐘的等車時間
ahbong 發表於 2008-3-7 23:10 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2008-3-7 20:36 發表

繁忙時間站站停, d人迫唔到上車又阻住閂門
無40分鐘, 都起碼要30-35分鐘先到得
30分鐘, 天水圍站已經去到南昌落埋車咁講添

就算係平日非繁忙時間,
搭輕鐵由天水圍去天恆都講緊要15-20分鐘
都仲未計4-10分鐘的等 ...

咁講真係無乜意思
因為由天恆上巴士
都絕對唔係立即可以剷上公路飛出尖沙咀

我倒想知道
由天恆上巴士起計
繁忙時間站站停、交通燈盞盞停
乘客逐個逐個行上車咁計
要幾耐時間先可以衝出天水圍區?
仲未計 269B  8 - 15 分鐘的等車時間?
同埋其實天恆有無 269B 搭架?

waman 發表於 2008-3-8 10:44 | 顯示全部樓層

其實大家有有冇留意位於尖東站的車站街道圖,
於K16巴總的位置(即中間道)有個巴士公仔,
而呢個公仔其實係貼紙。
我會覺得撕走貼紙之後,
呢個巴士公仔將會唔存在。
而在右邊巴士路線欄位也是用上一大塊貼紙。
同樣,貼紙後面應該會冇咗K16一欄。