hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 唔知大家有無試過唔駛見工又立即被僱用呢? ...
開啟左側

唔知大家有無試過唔駛見工又立即被僱用呢?

N38 發表於 2005-6-10 10:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我就試過啦

大約舊年10月,
我O係東涌聖X會登記左搵工
後來因為夜校功課多,無再去搵工

半年後,即大約4月中,
東涌聖X會突然打電話俾我
話有一份機場既臨時工做(一個月),問我做唔做
我話做,因為剩返一個月學返,D功課都差唔多做晒
加上又唔駛考試

第二日,某間行李公司打俾我
我以為佢叩我見工啦,點知
一出聲就叫我拎齊D銀行存摺副本,相片等等簽約
結果真係請左我#

會唔會因為臨時工所以連見工都唔駛就請呢???
喜愛過的花兒 全都被人摘去了
bigfish_hk2 發表於 2005-6-10 11:20 | 顯示全部樓層
而家好多公司要求高左,唔會因為臨時工就唔駛見求職者!

為免貨不對辦,都盡量要面試後先請人!

另外,有時候上黎見工o既求職者造型/說話真係嚇人一跳!
面試o既人一見到o個個人已經知道實唔會請,只不過唔出聲繼續做埋個象徵式o既面試就叫求職者返屋企等消息!
福建幫超市有過期30日叉燒包
cruisesnet 發表於 2005-6-10 15:14 | 顯示全部樓層
我上年考完al,去反狗城試下,

我一比完form個經理已經叫我入去..............

我以為係面試,點知佢已經係同我講要做d什麼+明日返吾返得工
hsu 發表於 2005-6-10 18:46 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
hksf 發表於 2005-6-10 20:40 | 顯示全部樓層
之前o係某大學做part time,
有幾十人坐o係間房度

每個申請人o係幾十人同職員
面前自我介紹同講o下點解想做...

之後就請lu~

不過我亦都試過in o左10幾分鐘都係食白果
(一個申請人 對 兩個主考人)

[ Last edited by hksf on 2005-6-10 at 20:46 ]
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
GD1570 發表於 2005-6-11 18:08 | 顯示全部樓層
去年一間物流公司做packaging
都係見都唔駛見就即刻返工
仲一做做左三個月...
你有你可愛,我有我好笑。
winningmok 發表於 2005-6-21 17:16 | 顯示全部樓層

我舊年係荃灣見間物流公司
咁個阿頭同我舅父friend黎既
咁佢同我舅父講話請人,咁就叫我去見
去到我話梁x鵬嗌我黎見工既,跟住佢打俾佢確認左就叫我第二日著對黑色,鞋,帶埋相返工勒....
$7500個月,有ot,不過可惜做左一個星期無做
marioso 發表於 2005-6-22 02:06 | 顯示全部樓層
我前幾日先試完.....
一入去屈記問請唔請人,填哂d野就係咁講關於公司d野,
再問我聽日第2日番唔番得工.......
不過.......我番埋今日就唔做-.-....
因為有份學到更多野既公比我做~
KFC 發表於 2005-6-22 03:47 | 顯示全部樓層
[ref=275899]winningmok[/ref]  在 2005-6-21 05:16 PM 發表:

去到我話梁x鵬嗌我黎見工既,跟住佢打俾佢確認左就叫我第二日著對黑色,鞋,帶埋相返工勒....
$7500個月,有ot,不過可惜 ...

朝中識人好做事
好過我呢d
找左咁多工一d聲氣都冇#:-/
bigfish_hk2 發表於 2005-6-22 08:57 | 顯示全部樓層

[ref=275899]winningmok[/ref]  在 2005-6-21 05:16 PM 發表:

$7500個月,有ot,不過可惜 ...

點解自己人介紹o既工有 $7500個月,又有ot 都唔做呀?
福建幫超市有過期30日叉燒包