hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2008-2009 屯門巴士發展計劃
開啟左側

2008-2009 屯門巴士發展計劃

HG6729 發表於 2008-3-21 14:54 | 顯示全部樓層

回復 130# 的帖子

青機唔係咩大補丸 靈丹妙藥
運輸署d諗野咁怪...
Mandy+263M=HG6729
KC3555 發表於 2008-3-21 15:04 | 顯示全部樓層
原帖由 HG6729 於 2008-3-21 14:54 發表
青機唔係咩大補丸 靈丹妙藥
運輸署d諗野咁怪...

靈丹妙藥係用15分鐘可以去到中環,其他如荃灣地鐵站做唔到。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
ksmbh 發表於 2008-3-21 15:09 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2008-3-21 15:04 發表

靈丹妙藥係用15分鐘可以去到中環,其他如荃灣地鐵站做唔到。

如果冇968,969,
出青衣轉地鐵出中環都算一個快既選擇,
咁當時有968,969未架?
KC3555 發表於 2008-3-21 15:13 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2008-3-21 15:09 發表

如果冇968,969,
出青衣轉地鐵出中環都算一個快既選擇,
咁當時有968,969未架?

仲有唔好忘記呢個運輸署係逼人搭鐵路嘛,
有都好,佢鍾意乘客塞錢入去港鐵個袋度。
就算有968,仲有一班唔識巴士的人只知道鐵路嘛。
ksmbh 發表於 2008-3-21 15:15 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2008-3-21 15:13 發表

仲有唔好忘記呢個運輸署係逼人搭鐵路嘛,
有都好,佢鍾意乘客塞錢入去港鐵個袋度。
就算有968,仲有一班唔識巴士的人只知道鐵路嘛。

保鐵咁講,
而家西鐵通埋264M咪已經完成'歷史使命'?!
KC3555 發表於 2008-3-21 15:46 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2008-3-21 15:15 發表

保鐵咁講,
而家西鐵通埋264M咪已經完成'歷史使命'?!

如果唔係運輸署高估左青衣站的使用量,就唔會發生
248M 開線:5-6分鐘一班
249M 開線:3-7分鐘一班
264M估計天水圍北入伙後:10-20分鐘一班加密至5-10分鐘一班。
呢類型慘劇。
唔好忘記當年要埋49X入埋去,認為沙田同荃灣都有可能用呢個途徑過海。
現時青衣站路線真係兩個字「悲涼」(除279X外)
S3BL343@66 發表於 2008-3-21 15:56 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2008-3-21 15:46 發表

如果唔係運輸署高估左青衣站的使用量,就唔會發生
248M 開線:5-6分鐘一班
249M 開線:3-7分鐘一班
264M估計天水圍北入伙後:10-20分鐘一班加密至5-10分鐘一班。
呢類型慘劇。
唔好忘記當年要埋49X入埋去,認為沙田同荃灣都 ...

沙田坐49x到青衣再坐mtr過海 ,182都快過它la
HG6729 發表於 2008-3-21 17:07 | 顯示全部樓層

回復 136# 的帖子

青機果4架過兜累事...
251M 冇得講... 錦田上欖隧必要唔係要落元朗轉
264M 失敗(幾世未上到欖隧真係... 區外線做區內客真O咀)
68A/263M 冇眼睇.......  
絕少少... cut 晒68A/263M 重開第一代63M行埋葵涌仲好...
青公唔駛2線出葵青區
Mandy+263M=HG6729
KC3555 發表於 2008-3-21 17:21 | 顯示全部樓層
原帖由 HG6729 於 2008-3-21 17:07 發表
青機果4架過兜累事...
251M 冇得講... 錦田上欖隧必要唔係要落元朗轉
264M 失敗(幾世未上到欖隧真係... 區外線做區內客真O咀)
68A/263M 冇眼睇.......  
絕少少... cut 晒68A/263M 重開第一代63M行埋葵涌仲好... ...

反而251M死在做雙向,再加埋西鐵。
錦田最多客在錦上路同錦田市,
做雙向錦上路班人原本返屋企係最快落車那班,
變左最遲落車,仲唔去搭西鐵咩。

68A就話承接63M,63M就話搵個總站擺,費事好似開線時兜返荃灣咁核突。
跟本無心做青衣。
KC3555 發表於 2008-3-21 17:28 | 顯示全部樓層

原帖由 Crotone 於 2008-3-18 21:44 發表
X962 唔加車延長去金鐘西,恐怕原站未必有位坐。

現在原站6:40pm那班都一定要企,間中頂閘。
佢咁做都係唔想干諾道中個站塞得咁緊要,因為好多時巴士出唔到又入唔到頂死左。
淨係一條5X已經玩謝個巴士站啦。

加唔加車都係睇下城巴點出術,用乜Quota俾佢啫。