hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2008-2009 屯門巴士發展計劃
開啟左側

2008-2009 屯門巴士發展計劃

dippy 發表於 2008-3-19 17:42 | 顯示全部樓層

ATE24 發表於 2008-3-19 17:42 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2008-3-19 17:34 發表

屯門區議會的建議似節省B3的行車時間
讓大部份居民唔洗到市中心轉車

多過真正的一村一線

將 6 部車咁樣對分開 A/B 線,我質疑係咪有咁o既潛在客量同埋個班次會拉到點o既款。
一條 B3 非繁忙時間我走去錄聲都可以包起成個下層任我錄,飛完一個站又一個。

定還是如 da54 話齋,只係各區議員o既政治需要。

公器公用 香港早要有品
053h4 發表於 2008-3-19 18:12 | 顯示全部樓層
fw1321 發表於 2008-3-19 18:23 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2008-3-19 18:12 發表

B3—現在的定線
除了上公路前的尾站
一個正常人都唔會作為首選考慮

區議會的建議是增強B3在屯門各區的吸引力

乜野叫正常人先?

宜家由深圳灣番屯門, B3 同 B3X 係做聯合班次, 即係每 10 分鐘有一班車,
而 B3 由深圳灣去屯門市中心的車程都唔會多過 B3X 10 分鐘以上, 所以
南行見到 B3 開先走去搭 B3 並唔係唔正常。

我就見過好多次南行的 B3 過O左屯興路轉入青山公路班 B3X 先轉入
屯興路。

當然你可以話 B3 路線可以改善吸引力, 但我絕對唔認為屯門市中心以南
的人 (甚至係公路尾站之前既人) 揀 B3 係唔正常。
JX9097 發表於 2008-3-19 19:06 | 顯示全部樓層
52X話延長咗好耐
都仲未有風聲會正式做嘢嘅?

A33早就應該cut鬼咗啦
直接開E33P,再同E33執執路線仲好

B3再拆兩條線會唔會唔夠客support呢?
應該連同B3X一同考慮重組

完全唔明263M點解可以死唔斷氣
反正青山公路沿線一d都唔吸引
cut走佢,放多兩架車出嚟仲好啦
914 發表於 2008-3-19 20:04 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2008-3-19 17:42 發表

如果93K去大角咀會唔會好D
去程經彌敦道、亞皆老街、櫻桃街、海泓道去柏景灣
回程經海泓道、大角咀道、櫻桃街、亞皆老街、新填地街、旺角道右轉彌敦道返回原線
仲可以同區議員話係延長去大角咀潻
52X好似上面講咁 ...

呢個 Idea 正到不得了,將52X & 93K(不過93K可能要改名叫93)一齊搬去柏景灣,佢地一齊係柏景灣開出,
去到旺角道:52X轉左,93K轉右,Nathan Road (旺角道至太子之間) 就少了一條93K但多了一條52X (雖然
方向唔同),淨計Nathan Road的路線總數無變,哈哈,咁又過左關啦(自我安慰!)

總之52X真係應該學265B咁樣行(旺角果part),就真係very good啦
AP69意外貨櫃佬判終身監禁才合
FBI2 發表於 2008-3-19 20:27 | 顯示全部樓層

原帖由 914 於 2008-3-19 20:04 發表

呢個 Idea 正到不得了,將52X & 93K(不過93K可能要改名叫93)一齊搬去柏景灣,佢地一齊係柏景灣開出,
去到旺角道:52X轉左,93K轉右,Nathan Road (旺角道至太子之間) 就少了一條93K但多了一條52X (雖然
方向唔同),淨計Nathan Roa ...

52X最好維持原狀,另加八仔轉乘,總好過拉去旺角又唔行得彌敦道,搞到左兜右兜.
我都有諗過將52X拉去旺火,如果十年前有呢個建議,係非常可行的,可惜今日運吉班友智商有所調整,較難實現呢個計劃.
60M,61M,66都可以一齊CUT車,但52X冇必要拉去旺角(但要加八仔轉乘),252B可以照改行快線,

反而我想針對的有以下2組路線:
1)B3/B3X
2)962系
B3條線真係好兜,搞到有客變冇客,運吉想逼人用爛鐵,出去屯中轉B3X.事實又行得通.不過,綠小44系都係咁拆線,運吉又批....
因此,B3不如縮去屯門站總站,屯碼至屯中以及紅橋由B3X做晒,每線各開5架車,咪平均番D客量而且會多番D客囉.
另外,962系好重疊,又要大執,我建議如下:
962 縮短至置樂,不經屯碼和龍門居,減部分派車去962X,繁時10分鐘一班,非繁時20分鐘一班
962A,962P 不變
962B 縮短至大欖,總站設於青山公路大欖涌北行分站,然後直行到小欖左轉新青山公路,專門做青龍頭和深井客,繁時減車行走
962S 取消
962X 改為每日全日服務,來往龍門居和銅鑼灣摩頓台,金鐘至銅鑼灣一段跟914行走.平日早上繁時不經屯碼,非繁時加密班次至
12-15分鐘一班.
另加B3轉962八仔轉乘,方便乘客來往屯碼和大欖.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
HG6729 發表於 2008-3-19 20:52 | 顯示全部樓層

回復 76# 的帖子

點解郁93K唔郁旺火3寶?
58X 好處 屯中有直車出大角嘴
67X 好處 富泰一帶去到更遠...
反而66X 縮到旺火仲好
新旺火係咁
44 52X 59X 66X 93K
Mandy+263M=HG6729
DC3938 發表於 2008-3-19 22:25 | 顯示全部樓層
259B下午果三班車洗唔洗取消?2009年南環線通車,260X,268B和269B減出來的車都開到條259X啦!
59X下午六七點返屯碼好密車,好快拖卡,每班好少人坐!
962早上十點幾十一點三聖上己經一定要企,咁可唔可以唔經黃金海岸?
263M CUT左佢啦!
B3如果同N260線一樣路線很得唔得?
LRT1027 發表於 2008-3-19 23:08 | 顯示全部樓層

原帖由 DC3938 於 2008-3-19 22:25 發表
259B下午果三班車洗唔洗取消?2009年南環線通車,260X,268B和269B減出來的車都開到條259X啦!
59X下午六七點返屯碼好密車,好快拖卡,每班好少人坐!
962早上十點幾十一點三聖上己經一定要企,咁可唔可以唔經黃金海岸?
263M ...

我諗 263M 不能取消係因為九巴唔想縮細大欖隧道轉車站版圖

至於 B3, 跟 N260 行的話仲兜