hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2008-2009 屯門巴士發展計劃
開啟左側

2008-2009 屯門巴士發展計劃

117 發表於 2008-3-19 23:34 | 顯示全部樓層

原帖由 HG6729 於 2008-3-19 20:52 發表
點解郁93K唔郁旺火3寶?
58X 好處 屯中有直車出大角嘴
67X 好處 富泰一帶去到更遠...
反而66X 縮到旺火仲好
新旺火係咁
44 52X 59X 66X 93K

好奇... 點解咁多人都覺得直車出大角咀係咁重要
對於58X旺角返屯門, 亞皆老街個站簡直係命脈
66X出奧運過左亞皆老街個站都通常淨返唔多人...

先申報利益 -- 我成日搭66X出MK
所以您個建議係好方便我出完MK返屋企
KC3555 發表於 2008-3-20 00:32 | 顯示全部樓層
反而我覺得近來運輸署的策略係想同區議會來個妥協,
來一個溫和一點的報告總好過上一兩年咁,拗頭五月頭都拗唔完。

52X攪咁耐好似係荃灣區議會唔肯過加到$10.70呢關,就拖到今年。
我同意A33, 261B同263M縮到咁樣倒不如摺咗佢就算,
但班所謂為民請命的區議員就會反應激烈,然後就話富泰三聖交通點差點衰......
如果261B行埋青山公路,52X去埋旺角,261B駛乜存在呢?都有252B,
行西九龍走廊同長沙灣道都係差五分鐘,252B做埋咪得囉。青龍頭到深井咪拉234P入埋去搞掂,
邊駛搞咁多野呢?

始終都係覺得A33屯門西鐵站開改行青山公路經深井過機場,半小時至一小時一班,
兼且用單層行可能都仲有得做。

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
KC3555 發表於 2008-3-20 00:49 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL343@66 於 2008-3-18 17:30 發表

我唔明又關66事

運輸署近來盤數好得意,
佢覺得會因為呢條線而令到沿線可以有取代可能的都要抽車。
上年52X延長的代價就Cut 60M一部車同61M兩部車,
因為佢認為呢兩線的乘客會受影響。
年尾259B就認為59X同60X都會有客貢獻出來,
要59X cut 兩班車,60X cut 一班車,兩條線班客真係睬你都傻。
咪一樣繼續無變乘車習慣。
今年52X仲燒埋234A,深井到市區關事,
66在市中心到深水埔,仲可以去返要人轉車先到而無再服務的屯門市中心至大角咀路段,
你話運輸署會唔會向佢開刀?
orange 發表於 2008-3-20 01:00 | 顯示全部樓層

以屯門獨有地形分割,要一線B3走天涯咪只係自己玩自己,
現時條B3行屯門區內時間仲耐過由元朗公路上深圳灣時間

家下不少議員建議條線呢度兜,個度要經一經,如果城巴全單
照收,總車數分分數拍得住條962

與其順得哥情失嫂意,倒不如B3全數變B3X,區內接駁改為
輕鐵轉乘甚至城巴開全新線行晒全屯門,好過要人行大運
exspeed 發表於 2008-3-20 01:05 | 顯示全部樓層
原帖由 asv2 於 2008-3-18 20:12 發表

無錯,259D經常都係比258D更疏車
同埋平時見非繁時258D客量都比259D差

夜晚出觀塘計, 好多時係友愛見到 259D 都係得幾個客,
而 258D 過左山景可以有十零人
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
KC3555 發表於 2008-3-20 01:11 | 顯示全部樓層
原帖由 imary 於 2008-3-19 02:58 發表
今年比較轟動ge係基乎全個屯門ge區議員一齊聲討B3同B3X
良田o個面嘈話無車去蛇口
新墟又嘈
華都同市中心又嘈
三聖d人又嘈
富泰景峰o個面又嘈
結果而家係醞釀緊將蛇口系列拆成三線
嚮屯門並排而行咁上蛇口
即係公路一 ...

呢個係由開線到宜家都存在的爭拗,幾乎無一次開會唔講。
上年運輸署企到好硬辣到成班議員唔肯放運輸署官員走,
因為連B3X話要在紅橋加個站咁小的要求運輸署嚴詞拒絕,
仲要係講一堆唔係理由去駁班議員。
成班議員就圍毆運輸署,良田區話要,碼頭區話兜要拆南北,
紅橋區堅持要B3X加站,連黃金海岸小欖區都話要,話就算無蛇口車,
都要落馬洲車。上年屯門交委員主席蘇炤成都叫唔停班議員收聲。

估計運輸署今年都睇怕唔會咁強硬,只係玩拖字訣:
「我地返去詳細研究一下」,等班議員度氣下左先算。

再講,屯門那個鬧人鬧得好出位那個議員提出開E33P,取代A33,
理據話點解天水圍有P線車,屯門要捱貴車,居然接納左。真攪笑。
ksmbh 發表於 2008-3-20 01:19 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2008-3-20 01:11 發表

成班議員就圍毆 ...

紅橋根本應該加站,
轉58X/260X/960出市區方便好多,
要去到公園轉961我寧願搭B2->969出港島.
GK9636 發表於 2008-3-20 01:19 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2008-3-20 00:49 發表

今年52X仲燒埋234A,深井到市區關事,巴士,鐵路,生活+ Z" G1 W5 o$ K

上年已經有講CUT 234A車俾52X, 因為建議改234A做兩味線

234A連續第三年俾提議改做兩味
GK9636@ATENVIRO
orange 發表於 2008-3-20 01:43 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2008-3-20 01:11 發表

成班議員就圍毆 ...

所以有時覺得城巴已經好好人,起碼肯開條B3X行快路,
換轉係其他公司,咪一條B3遊足全個屯門區

不過講真班議員有時都幾過分,無錯紅橋加站其實應該,
但以運輸署角度加得一個站分分鐘又俾班議員食住上,
結果因快得慢,至於其他區都要經....倒不如整個B3系轉乘
好過
gn3509 發表於 2008-3-20 02:16 | 顯示全部樓層

原帖由 GK9636 於 2008-3-20 01:19 發表

上年已經有講CUT 234A車俾52X, 因為建議改234A做兩味線

234A連續第三年俾提議改做兩味

如果而家234B可以做到同234A差唔多速度,改234A做兩味又未嘗不可
今期流行:690是原罪