hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士司機的死火燈文化
開啟左側

[服務調整] 巴士司機的死火燈文化

kd7941 發表於 2008-4-4 12:07 | 顯示全部樓層

原帖由 chickenbus 於 2008-4-4 01:40 發表
的士?唔係話針對 D 的士佬,讓路比載客的士,佢地係覺得係好應該既,巴士,鐵路,生活3 C0 _9 R, ^6 r
仲同你打死火燈或者揮手講「唔該」?發下夢或者睇大哥個廣告就會有…

唔關載唔載客事, 佢地唔好話講唔該, 轉彎肯打燈先扭軑已經算係咁喇
巴士cut佢地線, 條氣一唔順就o係下個站玩返轉頭
不過呢o的野好多人都明白 講多都晒氣

原帖由 fm1234 於 2008-4-4 03:11 發表
另外有一個打死火燈既原因,係有d巴士停大站仲要有N噤多人
落車,就會表示有N人落,勿跟後...

又或者有輪椅客要搞一大輪既時候埋站都會打死火燈

原帖由 VA54-HN8897 於 2008-4-4 11:00 發表
o係香港,特別係過海線101/111呢D 多車o既線,都好興用死火燈黎俾人抽頭過車或者"唔該"人地

都唔係個個係咁
我就未見過新巴o個o的人咁好禮貌喇, 我諗佢地以為自己插水好叻, 仲點會唔該人地
LS996 發表於 2008-4-4 12:50 | 顯示全部樓層
朝頭早搭合法村巴果陣, D村巴之間互片時都會玩死火燈

講番巴士, 舊時導航得多..

有D司機係唔係都打的.. 即使抽頭出站有車讓都打

記得又有次個司機係過左部巴士再一部貨櫃(在屯門公路)

之後抽番埋去..隔住部貨櫃都照打死火  
無味罐頭
citybus_#918 發表於 2008-4-4 12:58 | 顯示全部樓層
原帖由 kd7941 於 2008-4-4 12:07 發表
都唔係個個係咁
我就未見過新巴o個o的人咁好禮貌喇, 我諗佢地以為自己插水好叻, 仲點會唔該人地

師兄, 咁又唔可以咁講既 ~
有好多新記既師兄都好好禮貌, 雖然部分手車係辣啲, 不過通常都好禮讓既 ( 無論對自己行家或其他道路使用者 )
235fans 發表於 2008-4-4 17:43 | 顯示全部樓層

有次操車係呈祥道豐力樓彎個巴士站,
我架車都未行到埋去,有架 42C 洗衣機已經抽左半個車頭出站,
我一定係要慢慢收油俾佢出.

架洗衣機之後都閃左兩下死火燈,
不過我諗佢係想同我講唔好意思,
因為佢阻我前進.

不過我架車其實都未行到埋去,佢大條道理抽頭出,
咁都閃死火燈真係好有禮貌.
GJ4622 發表於 2008-4-4 18:12 | 顯示全部樓層
巴士司機用死火燈在紅隧香港入口都係常見的地方,通常都會用來"唔該"讓路給自己的司機or同行
乜前地鐵線可以去到深圳咩
rickywk 發表於 2008-4-4 18:14 | 顯示全部樓層
好多司機都會肯打死火燈代表講"唔該",除o左大巴、村巴,有o的搵食車都會咁做,方便過打開窗揮手
HR9710+KU1391 發表於 2008-4-4 19:06 | 顯示全部樓層

原帖由 235fans 於 2008-4-4 17:43 發表
有次操車係呈祥道豐力樓彎個巴士站,
我架車都未行到埋去,有架 42C 洗衣機已經抽左半個車頭出站,
我一定係要慢慢收油俾佢出.

架洗衣機之後都閃左兩下死火燈,
不過我諗佢係想同我講唔好意思,
因為佢阻我前進.

不過我 ...

我未試過讓路比巴士後,車長打死火燈
我以前渣棉羊仔時,,係石蔭東個站,我見架235比住油, 出左1/4車頭,我讓架巴士先出,車長"遞手"示意唔該
又有一次,係荔枝角鐵路站入葵涌方向,我明知36B要靠右上青山上路,我咪閃高低燈讓36B架水塘龍出,個36B車長也是遞手
happykeroro 發表於 2008-4-4 19:46 | 顯示全部樓層
我見到d司機用死火燈
通常係前面突然間有車停低先會著死火燈
俾後面d車知道要減速
EF107 發表於 2008-4-4 21:12 | 顯示全部樓層
原帖由 av220 於 2008-4-4 03:04 發表

亦有司機說在繁忙街道不會打死火燈, 免得人地以為壞車.

除死火燈外, 司機還會利用車頭燈, 主要用法有二:
1) 閃高燈: 可以係同對頭車打招呼, 可以係警告前面車輛既危險動作 (如小巴急停, 的士故意慢駛....),
亦 ...

閃高燈 > 有時用呢同人講前面有警察路障
GA4829 GA6107 GK8522
HU 106 HU6846
nwfb1601 發表於 2008-4-4 21:36 | 顯示全部樓層

原帖由 av220 於 2008-4-4 03:04 發表

除死火燈外, 司機還會利用車頭燈, 主要用法有二:

1) 閃高燈: 可以係同對頭車打招呼, 可以係警告前面車輛既危險動作 (如小巴急停, 的士故意慢駛....),
亦可以係示意讓人出先, 或者係"問" 巴士站既乘客是否截本車.

閃燈0既另一個用途,係向等緊車0既
熟客打招呼。

(今日先試過0黎,0個陣俾個熟人連
閃五0下大燈,跟住上車即刻同佢say
hi......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116