hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 93A,98A重組及分拆成93A,98A,298A
開啟左側

93A,98A重組及分拆成93A,98A,298A

~誰@359~ 發表於 2008-4-15 23:46 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2008-4-15 23:15 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

唔係轉車咪差不多囉
如果要轉車, 咪要263班次+8系班次, 條數變得好大

去觀塘既沙田線有樣野好, 就係班次唔太疏, 這點完全係
轉車成功其中一點因素, 搵一條疏車線去叫人轉, 幾快都
好, d人都比個班次嚇走.

講到 ...

冇問題嫁喎,只係由預98A時間變成預將沙線時間

所以咪話係居民問題囉,咁爭取d乜野都係冇用嫁喎
畀你開左條線,so what?又話疏車搶唔到客,真係任人講冇實質數據支持得到
出觀塘想特快可以坐小巴,又話轉車冇優惠喎,貴喎
去旺角特快一早有98C啦,丫又嫌上山慢喎,之後整條快6分鐘既98S
有地鐵出到尖沙咀啦,又話坐地鐵要成個鐘(?!),796X入埋紅磡仲快d咁話
不如pan一pan個鏡頭上山丫
山上客出尖沙咀,98A轉215X 215x冇位坐喎,落山轉98D小巴又貴296M又疏,又嘈下咯
仲有一日四班E22B點夠居民用姐,E22A好即刻死上山啦下,話之你將南嘈成點丫…

你開始覺得過份呢,其實無論任何地方,將你既觀點推展落去就係咁既結果
有時唔係人多就大晒,要學識知足…所以我唔贊成將沙將荃上山
而只係希望98A可以保持現有服務,若然你執意分拆98A
你影響唔到98A服飾就唔理你點搵車啦

(咪住,98S 20至25分鐘一班都可以載到近百個客返將軍澳啦,咁點解將沙唔可以開到263咁款?!)

字大只顯得人自大
 樓主| siupy 發表於 2008-4-15 23:59 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2008-4-15 21:31 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

將沙既好處,一去沙田唔洗轉車,二去新界東唔洗再碌觀塘道,可以飛觀繞

所以寶林坑口同市中心應該以將沙將荃同時提供直達同轉乘既服務
將沙可以用大老山同埋新城市去到新界東所有地區
將荃就利用普通同其他路線轉乘果頭 ...

將荃反而仲有得諗
但出來會唔會又係經觀塘
可能係40既特快版?
不過拉長去將軍澳
expertuser 發表於 2008-4-16 00:08 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
expertuser 發表於 2008-4-16 00:09 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
 樓主| siupy 發表於 2008-4-16 00:17 | 顯示全部樓層
原帖由 expertuser 於 2008-4-16 00:09 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

40P 的翻版,好多人建議 40P 拉到出荃灣市中心

如果將荃直線好似40P直長去荃灣市中心咁行
咁一定要落觀塘,無可能行繞道
一來客量己經係一個問題
二來觀荃都無特快巴,但將荃卻有
觀塘區議會唔反對先出奇
expertuser 發表於 2008-4-16 00:25 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| siupy 發表於 2008-4-16 00:49 | 顯示全部樓層

原帖由 expertuser 於 2008-4-16 00:25 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果二邊也延長呢 xd,新線行將沙荃咁就差不多

行觀塘道一定出不到特快,同 269C 一樣成個九龍東停晒,除非條線只停大站啦
不過一定沒可能,選站停一定有人投訴有車點解不停站

行觀塘繞道又駁不到出去特快 ...

296C係唔係停晒 ??
何況荃將根本無得行繞道
一係整架 荃灣 <-城隧 - 沙田 - 大老山 - 觀繞 - 將隧 > 將軍澳 一條龍
乘客 : 我搭地鐵好過
fleetline 發表於 2008-4-16 08:08 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2008-4-15 23:46 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

冇問題嫁喎,只係由預98A時間變成預將沙線時間

所以咪話係居民問題囉,咁爭取d乜野都係冇用嫁喎
畀你開左條線,so what?又話疏車搶唔到客,真係任人講冇實質數據支持得到
出觀塘想特快可以坐小巴,又話轉車冇優惠喎,貴喎
去旺角特快一早有98C啦,丫又嫌上山慢喎,之後整條快6分鐘既98S
有地鐵出到尖沙咀啦,又話坐地鐵要成個鐘(?!),796X入埋紅磡仲快d咁話
不如pan一pan個鏡頭上山丫
山上客出尖沙咀,98A轉215X 215x冇位坐喎,落山轉98D小巴又貴296M又疏,又嘈下咯
仲有一日四班E22B點夠居民用姐,E22A好即刻死上山啦下,話之你將南嘈成點丫…

你開始覺得過份呢,其實無論任何地方,將你既觀點推展落去就係咁既結果
有時唔係人多就大晒,要學識知足…所以我唔贊成將沙將荃上山
而只係希望98A可以保持現有服務,若然你執意分拆98A
你影響唔到98A服飾就唔理你點搵車啦

(咪住,98S 20至25分鐘一班都可以載到近百個客返將軍澳啦,咁點解將沙唔可以開到263咁款?!)
...

要條將沙開6-9分鐘一班?

居民當然有自己的訴求, 明顯地將軍澳去九龍區的需求比新界高,
你又走去玩反傳統開新界線.

點解會知足?
咁就證明了一點, 叫將軍澳居民去觀塘轉車的方法係令居民接受,
既然居民接受, 點解唔做一個更慳資源的舉動?

你都未明白一點, 點解服務二十多萬居民的98A, 比服務六萬名居民
的296A客量更低. 原因就係吸引力不足.

或者做個假設, 如果98A改由康盛開, 經寶林坑口再入隧道出觀塘,
你覺得是否可以接受?
儲錢
fleetline 發表於 2008-4-16 08:11 | 顯示全部樓層
原帖由 expertuser 於 2008-4-16 00:08 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

98C 去旺角都叫特快,咁寶達出旺角叫做什麼?
人地紅頂出去都是三個字,都知不知乜野叫做快 ...

98C對寶林及坑口來講, 跟本唔可以叫做快
儲錢
expertuser 發表於 2008-4-16 11:29 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽