hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 93A,98A重組及分拆成93A,98A,298A
開啟左側

93A,98A重組及分拆成93A,98A,298A

fleetline 發表於 2008-4-14 21:37 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2008-4-14 20:43 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果10M吸引力真係低,
就唔會98A隧道車响載得一半入都唔知有冇入隧道既時候,
啲人都寧願响10M大排長龍...

睇下條98A擺站有幾衰, 班次有幾衰, 加上7-8 10M又唔係咁難上車
儲錢
~誰@359~ 發表於 2008-4-14 21:38 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2008-4-14 21:15 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

直接係好過轉車呀, 不過需要資源比開轉車線多, 風險同樣高好多,
作為一個投資者, 兼將沙將荃村巴線擁有者的時候, 甚至運輸署肯
開, 九巴自己都會做一系列的小動作, 務求令條線難以開辦.

全世界爭取點對點, 不過當 ...

同一間商場入面可以同時存在屈人寺同埋百佳,例如新都城
邊個話新都城屈人寺賣緊洗頭水既同時,新都城百佳唔會賣洗頭水嫁?
你覺唔覺得你呢個「有陽光就唔會九巴」既理論好唔合理?
字大只顯得人自大
~誰@359~ 發表於 2008-4-14 21:39 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2008-4-14 21:37 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

睇下條98A擺站有幾衰, 班次有幾衰, 加上7-8 10M又唔係咁難上車

98A拆完之後唔會令到佢擺站靚仔左嫁喎,難道你expect佢入慧安園怡心園?
字大只顯得人自大
~誰@359~ 發表於 2008-4-14 21:45 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2008-4-14 21:33 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

一個用你7架車, 一個用你27架車都唔夠,
一步到位, 都要睇下差幾遠先得

如果你甘心一世轉車既話,由得你
但唔好忘記,將沙將荃(尤其是前者)依舊可以提供轉車功用
時間比特快98A更快,但同時兼具直達既功能
我係山下人情願要將沙將荃啦,都唔知係我奇定你怪咯…

再者,用車呢d野都係睇唔同人心態嫁姐
七架車可以開到八至九分鐘一班既98A特快,但又可以開條翻版263
你可以話,以263咁既班次開將沙同冇開一樣,呢個就係心態問題囉
E22B全日開一個鐘一班都還得神落,但畀落E22A,20分鐘一班都可能有人話疏車

字大只顯得人自大
LAK2 發表於 2008-4-14 21:49 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 14-4-2008 02:55 PM 發表

相對102, 98A隧道版確實不太吸引, 不過對寶林而言,
定線是相當吸引.

不過樓主的建議是寶林開經坑口出九龍, 咁就變左時間相若,
但平一截, 吸引力自然大大提升.

另外, 開這類路線主要目的是吸引人轉車, 這條線的收 ...

樓主既建議係直頭連寶琳都唔要, 實行坑口版的296A...
你回我果篇文我已經講過, 只要隧道一塞車, 繁時寶琳出觀塘行邊度時間都唔會有太大分別, 非繁時亦如是,
唯一適合開特車既時間係早上98A超多學生客落車, 停站停得耐, 而隧道又未塞車的時候, 那唔夠一個鐘。

如果計坑口的話, 樓主既定線(不經寶琳只做坑口)當然係會快過上山版98A, 就算塞一陣車都係咁話,
但o係有102系車海既情況下, 客量並不樂觀; 而以咁大部巴士, 出車海又唔化算, 所以...都係難開。
fleetline 發表於 2008-4-14 21:56 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2008-4-14 21:38 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

同一間商場入面可以同時存在屈人寺同埋百佳,例如新都城
邊個話新都城屈人寺賣緊洗頭水既同時,新都城百佳唔會賣洗頭水嫁?
你覺唔覺得你呢個「有陽光就唔會九巴」既理論好唔合理? ...

冇話唔得, 不過放個炸彈炸自己隻腳, 冇理由咁蠢吧!
儲錢
fleetline 發表於 2008-4-14 22:00 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2008-4-14 21:45 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果你甘心一世轉車既話,由得你
但唔好忘記,將沙將荃(尤其是前者)依舊可以提供轉車功用
時間比特快98A更快,但同時兼具直達既功能
我係山下人情願要將沙將荃啦,都唔知係我奇定你怪咯…

再者,用車呢d野都係睇唔同人心態嫁姐 ...

我又甘心一世轉車

如果直車換來的是兜左兜右兼送一個嚇人的班次,
我唔見得轉車有幾唔好.
儲錢
~誰@359~ 發表於 2008-4-14 22:09 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2008-4-14 21:56 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

冇話唔得, 不過放個炸彈炸自己隻腳, 冇理由咁蠢吧!

唔係李嘉誠蠢,而係你既「陽光有村巴九巴就唔開線」既理論無稽姐…
陽光既收入唔會計入九記,而九記開左將沙,收入相比起而家98A轉8系亦會有唔少增加
對九記泥講係益處多過壞處嫁喎,仲有你知唔知道早前曾經有沙廠車無端端走左入寶林泊呢?
沙廠試車會唔會入到寶林呢?咁做既目的,除左操車,我諗唔到有其他可能性
字大只顯得人自大
~誰@359~ 發表於 2008-4-14 22:14 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2008-4-14 22:00 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我又甘心一世轉車

如果直車換來的是兜左兜右兼送一個嚇人的班次,
我唔見得轉車有幾唔好.

所以我個人支持263式將沙線
又換個角度,山上客出沙田尖沙咀冇咩可能唔轉車
但連轉車既服務都會無辜畀人Cut,咁一係畀返d直達服務我先再講啦…
(Gag mode)98D上山換98A分拆,賣定唔賣?(畀我都唔賣

Total 98A(特快)同8系等車既時間隨時夠你等一次直車
字大只顯得人自大
 樓主| siupy 發表於 2008-4-14 22:14 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2008-4-14 20:30 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

睇番樓主的建議, 山上的乘客只是坐番98A, 現有的車站
及轉車地方應該冇改變, 唯一有變的就是山上去坑口的乘客.

終於有人明白我,好感動
等我做一下總結
A : 93A 坑口 <-上山/曉麗苑-> 觀碼
B : 98A 寶琳 <-上山/將軍澳道-> 牛頭角 (循環線)
C: 298A 坑口 <-寶順路/隧道-> 牛頭角 (循環線)

坑口 寶琳 翠林/康盛 寶達 曉麗苑 觀塘/牛頭角
坑口             -        A        A           A        A             C      
寶琳            A        -        A/B        A/B      A             B
翠林/康盛    A        A/B      -          A/B      A             B
寶達            A        A/B    A/B          -        A             B
曉麗苑        A        A         A           A        -              A
觀塘/牛頭角C       B          B           B        A             -

有人提意將資源用來開荃灣/沙田 <--> 將軍澳
當然收入應該會比轉乘收果$1.X好,先排除運吉的因數
但以將軍澳的特殊地形,區內定線如何己經難以解決
尚德出發上山出去?康盛出發落山再行將隧?
好似E22A咁行?? 咁山上點算??你山下都有地鐵啦!我無喎
所以我認為轉乘比沙將/荃將直線更有優勢
可能會有人話轉車咁好,點解取消98D/296D??
唔好忘記,98D/296D己經夠客量只係服務將軍澳的其中一至兩個區
如果同樣開沙將/荃將直線能否夠客量只服務尚德/寶琳坑口??
沙將/荃將直線要浪費時間響將軍澳入面兜來兜去
倒不如優化轉乘,對乘客和巴士公司才是雙贏方案。